lesio-69 Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Nie widać zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 Nie widać zdjęć. A teraz? Przy okazji mam pytanie do wszystkich: ma ktoś pomysł z czego zrobic lub z czego wziąść kule armatnie o średnicy 1mm? W pasmanterii najmniejsze koraliki mają ponad 2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 kulki łożyskowe 1 mm http://allegro.pl/kulki-lozyskowe-1-mm-i7130845759.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Zdjęć nadal nie widać. Jeśli kule mogłyby być ciut mniejsze, czyli 0.76 mm proponuję kulki BGA. Większych od 0.76 nie znalazłem, ale cena jest niewspółmiernie niska za sztukę. Może też być łańcuszek kulkowy: http://beadshop.pl/index.php?route=product/product&product_id=657 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 Teraz to już musi Dzięki za sugestię. Skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 25 Stycznia 2018 Share Napisano 25 Stycznia 2018 Jak skonczysz ten model to pomysl nad czyms o wiekszej zawartosci drewna ;) fanatycy plastiku nie czytajcie tego ;) Jestes pewny ze braknie ci nagli gdzie chcesz je dolozyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 Nie ukrywam, że drewno mocno chodzi mi po głowie i pewnie będzie następne Wszystko sobie ładnie rozrysowałem i na pewno braknie mi nagli. Revell nie zaszalał takielunkiem. Jak się wgłębi w szczegóły to jest trochę baboli. Zwijania żagli w ogóle nie uwzględnił, a to ponad 20 lin itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 10 Marca 2018 Autor Share Napisano 10 Marca 2018 Witam, najwyższy czas coś zaktualizować. Nie ma tego za wiele. W wolnych chwilach, których mam ostatnio coraz mniej rzeźbie głównie bloczki lub przygotowuje inne mniejsze elementy. Na początek pokaże jak robię bloczki. W odróżnieniu od spotykanej ogólnie metody, ja bloczki odcina od listewki na ściance bocznej bloczka, a nie jak to zazwyczaj się spotyka od dołu bloczka. Najpierw szlifuje listewkę aby otrzymać boczny kształt bloczka. Wybrałem taką metodę ponieważ przy tej wielkości bloczka lepiej wychodził mi powtarzalny kształt bloczków. Następnie listewkę zapinam do imadła i za pomocą stołu krzyżowego robię dziurki i wycinam rowki. Ręcznie też się oczywiście da, ale miałem problem z precyzją i rowki często były nierówne, nachodziły na siebie i bloczek nadawał się do wyrzucenia. Tak przycięty bloczek odcinam piłką i za pomocą papieru ściernego o granulacji 1000 i 1200 oraz małego pilniczka szlifuje obciętą krawędź. Bloczek gotowy. Nie jest to super szybka metoda, zajmuje trochę czasu ale efekt końcowy mnie zadowala więc dłubię sobie dla odstresowania. 50 bloczków różnego rodzaju już mam Na samym statku doszło parę elementów. Na pierwszy ogień łódź. Gotowa w 80%. Przyjdzie jeszcze mocowanie łodzi linami do pokładu, ale to dopiero po zrobieniu żagla do łódki, póki co jest goła reja. Planuje jeszcze dołożyć parę lin i zrobić malutką kotwicę. Jak będę miał łódkę skończoną w 100% to zrobię lepsze zdjęcia. Zaczynam uzbrajać maszty w podstawowe bloczki. Następnym krokiem będzie ich montaż na stałe. Sprawne oko mogło zauważyć, że przy wejściach na dolny pokład pojawiły sie kule armatnie. Wykorzystałem kulki do łożysk o średnicy 1,5mm. Koszt jednej kulki to jakieś 2 grosze. Kupiłem ich troszę za mało i widoczny w tle trójkąt z kulami występuje na pokładzie tylko w dwóch sztukach, bo brakło amunicji Jak wspominałem wcześniej, braknie mi nagli więc dorobiłem parę sztuk dodatkowych mocować dla lin w różnych miejscach pokłady. To tyle. Jak znowu coś udłubie to się pochwalę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Marca 2018 Share Napisano 10 Marca 2018 wspaniała robota !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Marca 2018 Share Napisano 11 Marca 2018 Pięknie, ale za to kupa roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 17 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Witam, czas na kolejną cześć sprawozdania. Prace posuwają się do przodu, ale idą wolniej niż przypuszczałem ponieważ każdy element trzeba najpierw samodzielnie wykonać. Skończyły się już (w sumie jakiś czas temu) elementy z wytłoczki które nadają się do użycia. Prace nad masztami są już ukończone - nie są jeszcze przymocowane na stałe do pokładu. Bloczki w okolicach marsa i wanty są już zamocowane. Znalazłem w internecie bardzo fajną ilustracje która dość czytelnie pokazuje jak to tam wszystko powinno być prawidłowo zamocowane. Wiem, poręcz jest ułamana. Będę poprawiał Przy okazji, może ktoś wie jak powinien być prawidłowo zamocowany dźwig na masztach? Chodzi mi o okolice czerwonych kółek. Nigdzie nie potrafiłem znaleźć czytelnych instrukcji jak to poprawnie wykonać. Informacje na ten temat są bardzo okrojone. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 18 Kwietnia 2018 Share Napisano 18 Kwietnia 2018 W kwestii formalnej -nie dźwig tylko strop. W kwestii "jak" - na pewno nie tak jak na ostatnim rysunku. W miejscu połączenia stropów idących z marsów narysowana jest kausza, przez nią przechodzi strop na którym wisi talia do podnoszenia ciężarów. Tak nie mogło być, ta lina by się szybko przetarła o kauszę. W tym miejscu na pewno musiał być blok. Co do mocowania do masztów - "na wyczucie" obstawiam na podobne rozwiązanie jak przy mocowaniu sztagu, które masz ładnie rozrysowane. To przy założeniu instalacji "stałej" - co chyba nie bardzo ma sens. Bardziej sensowna wydaje mi się instalacja "demontowalna" czyli blok wiszący na krótkim stropie poniżej marsa i w razie potrzeby przewlekana przez niego lina stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 18 Kwietnia 2018 Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Ostatni rysunek jest poprawny przesunieto tylko na nim petle zeby byl czytelniejszy. Jesli chodzi o zamocowanie tych petli na maszcie to byly one czescia stala i zainstalowane w taki sam sposob jak wanty. W uproszczeniu to pierwsza para want tylko skrocona i bez jufersow ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 18 Kwietnia 2018 Share Napisano 18 Kwietnia 2018 Ostatni rysunek jest poprawny przesunieto tylko na nim petle zeby byl czytelniejszy. Jesli chodzi o zamocowanie tych petli na maszcie to byly one czescia stala i zainstalowane w taki sam sposob jak wanty. W uproszczeniu to pierwsza para want tylko skrocona i bez jufersow ;) to są tak zwane BURTON PENDANT tu masz dokładniejszy opis (koniec 1-szej strony) http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?t=45356 Na rysunku, który zamieściłeś zaznaczyłem na czerwono A tak w ogóle piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 28 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Dzięki wielkie za odzew. Wasza pomoc rozjaśniła temat. Bardzo chciałem, aby przy wantach były owe bloczki wiolinowe jak na wcześniejszych zdjęciach. Według dokumentacji są on "podpięte" jako wspomniany "Burton Pendants". Przy następnym modelu Wykorzystam tą opcję jako montaż dźwigu. Znalazłem jeszcze inną metodę montażu dźwigu i jestem już chyba zdecydowany na jej zastosowanie. Z tego co udało mi się zaobserwować, górna część dźwigu jest montowana na grotmaszcie pod grotsztangien, zaś dolna (i tutaj jestem pewny na 75%) przyczepiona do "oczka" mocowanego na pokładu zaraz przy fokmaszcie. Jeśli się mylę proszę o sprostowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 jeśli chodzi o kolorki, to wygląda jak mebel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Ale poważnie nie zuważyłeś że to nie jest Jego model, tylko coś czego użył jako przykładu konkretnych rozwiązań olinowania? Przeglądasz forum z zamkniętymi oczami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 Uff, ciesze się, że to nie model jacocapona ,_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkly_C Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 (edytowane) jacocapone kiedy możemy liczyć na jakiś update? Przydałoby mi się jakieś natchnienie do dalszych prac nad moim La Sirene a nie ukrywam, że Twoja relacja zawsze dodaje kopa Edytowane 13 Listopada 2018 przez Darkly_C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 14 Listopada 2018 Autor Share Napisano 14 Listopada 2018 Przyznam, że miałem ostatnio zastój w stoczni. Obiecuje się poprawić W najbliższych dniach wrzucę na czym stanąłem Dzięki za motywację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 24 Lutego 2019 Autor Share Napisano 24 Lutego 2019 Witam po długiej przerwie głównie spowodowanej lenistwem. W ostatnim czasie dopieszczam łódkę. Zrobiłem reje i żagiel. Ładnie zwinąłem i ułożyłem w łodzi. Na ostatnim zdjęciu możecie zauważyć kotwice przed malowaniem. W zestawie jej nie było więc stwierdziłem że ja dorobie. Zabawa z cyną, drutem i lutownicą. Teraz skręcam liny i montował łódź na stałe na pokładzie, ale to w następnym odcinku. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 6 Marca 2019 Autor Share Napisano 6 Marca 2019 Witam, udało się dokończyć łódkę. Epopeję z nią związaną uważam za zakończoną Do usłyszenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Marca 2019 Share Napisano 6 Marca 2019 Ta łódeczka to sama za model mogłaby robić. Jakiś planowany termin zakończenia prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 7 Marca 2019 Share Napisano 7 Marca 2019 Podoba sie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 7 Marca 2019 Autor Share Napisano 7 Marca 2019 (edytowane) Według wstępnych planów miał być już gotowy, ale przesunie się to niestety w czasie. Trochę lenistwa, innych zajęć, praca itd i poślizg gotowy Na pewno model ukończe i poszczególne etapy będę dokumentował. Jednak co to terminu nie chce się wypowiadać bo nie wiem jak mi to wyjdzie sami wiecie... Nie chce robić tego robić po łebkach, więc trochę czasu to jeszcze zajmie Edytowane 7 Marca 2019 przez jacocapone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi