jacocapone Napisano 16 Lutego 2020 Autor Share Napisano 16 Lutego 2020 (edytowane) Witam, ciąg dalszy linkologii mam wrażenia że coraz lepiej ta nitkologia zaczyna wychodzić Obiecałem wcześniej pokazać jak wykonuje gałkę turecką. W sumie nic specjalnego. Dwie przydatne uwagi dla kogoś kto wykorzysta ta metodę: - bardzo pomaga ponumerowanie sobie nitek na tarczy, żeby później prawidłowo je przeplatać - liczba nici "wzdłuż" musi być nieparzysta Model zaczął mi się przykrywać nieco kurzem i paprochami z powietrza dlatego wykonałem taka oto "gablote". Koszt: 20 zł i godzina zabawy z klejem na gorąco i taśmą A tak oto prezentują się postępy prac. Do następnego Edytowane 16 Lutego 2020 przez jacocapone 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 17 Marca 2020 Autor Share Napisano 17 Marca 2020 (edytowane) Witam, wirus sprzyja majsterkowaniu. Tak to wygląda na dziś: Edytowane 17 Marca 2020 przez jacocapone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Marca 2020 Share Napisano 20 Marca 2020 Super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Piękny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niobsiak Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Cześć, A ja mam pytanie z innej beczki, być może głupie, chociaż mówią, że kto pyta - nie błądzi . A mianowicie: Jak przeplotłeś linkę przez bloczek 2,5mm (np przy armatach)? W życiu nie przypuszczałabym że znam tyle łaciny, co leci przy walce z tymi bloczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 23 Marca 2020 Autor Share Napisano 23 Marca 2020 Polecam poślinić końcówke To jak z nawlekaniem na na igłe. Jeśli masz problem z przewleknięciem to potraktuj klejem końcówkę nici. Usztywni się i łatwiej przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Witam, aktualizacja świąteczna. Po roku pracy, w końcu mogę oznajmić, że podstawowy szkielet olinowania stałego jest gotowy. Dojdą jeszcze kolejne elementy do olinowania stałego, knagi wantowe itp., ale najpierw muszę je wyprodukować. W ramach ciekawostki, na wyblinkach wyszły 1052 węzełki. Zapraszam do galerii Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Genialny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Jak malowałeś maszty ? A po za tym świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Suoer, tylko galeria w złym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 21 minut temu, bazylms napisał: Suoer, tylko galeria w złym miejscu. To jeszcze nie koniec, to dopiero etap. 1 godzinę temu, lesio-69 napisał: Jak malowałeś maszty ? Imitacje drewna farbą olejną rozcieraną patyczkiem do uszu, żeby uzyskać jakieś zwoje, a potem brudzenie kolejną farbą olejną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 A to ok, bo najpierw pisałeś że jeszcze kolejne liny a przed samymi fotkami galeria. Trochę się zamotałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 5 minut temu, jacocapone napisał: To jeszcze nie koniec, to dopiero etap. Imitacje drewna farbą olejną rozcieraną patyczkiem do uszu, żeby uzyskać jakieś zwoje, a potem brudzenie kolejną farbą olejną. Ale jakie kolory? Jaki kolor bazowy i jakie olejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 13 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Korzystałem z tego co mam. Jako kolor bazowy mieszanka 1:1 Vallejo gold brown i Petra nr 64. Do imitacji drewna ciemno brązowa farba olejna Burnt Sienna (sjenna palona). Do brudzenia brąz VanDyke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 można dostać oczopląsu od samego oglądania ale prezentuje się super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 piękny okręt ... a teraz zdjęcia na ładnym tle poprosimy i do galerii !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 "Zapraszam do galerii" to na pewno oznaczało zdjęcia z postępu, a nie zapowiedź końca Studząc te nastroje zapytam autora jakie oszmatowanie planuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 3 godziny temu, jacocapone napisał: Korzystałem z tego co mam. Jako kolor bazowy mieszanka 1:1 Vallejo gold brown i Petra nr 64. Do imitacji drewna ciemno brązowa farba olejna Burnt Sienna (sjenna palona). Do brudzenia brąz VanDyke Oleje kładłeś na lakier czy bezpośrednio na akryle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 13 godzin temu, lesio-69 napisał: Oleje kładłeś na lakier czy bezpośrednio na akryle? Każdą warstwę zabezpieczałem bezbarwnym akrylem z Vallejo. 14 godzin temu, unicaunica napisał: "Zapraszam do galerii" to na pewno oznaczało zdjęcia z postępu, a nie zapowiedź końca Studząc te nastroje zapytam autora jakie oszmatowanie planuje? Pierwsze reje (od dołu) na foku i grocie będą ściągnięte linami, żeby lepie było widać pokład. Pozostałem będą "w nadmuchu". Taki jest plan, zobaczymy jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Godzinę temu, jacocapone napisał: Pierwsze reje (od dołu) na foku i grocie będą ściągnięte linami, żeby lepie było widać pokład. Pozostałem będą "w nadmuchu". Taki jest plan, zobaczymy jak wyjdzie Ja bym jeszcze zrefował bezanżagiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Nie wiem czy to dobrze nazwę: na bezanmaszcie poniżej marsa będzie zrefowany żagiel łaciński (taki trójkątny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 To czekamy na te kije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 25 Maja 2020 Autor Share Napisano 25 Maja 2020 (edytowane) Cześć, kolejna garść aktualizacji. Doszedł dźwig. Kilka dodatków: ta piękna pajęczynka przy marsach i dodatkowe nitki przy wantach Teraz pora zabrać się za hamulce do mojej łupinki , ale to już w następnym odcinku... Pozdro Edytowane 25 Maja 2020 przez jacocapone 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 Tworzysz dzieło sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi