Hammett Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Witajcie. Od jakiegoś już czasu zastanawiam się nad kupnem myjki ultradźwiękowej do czyszczenia aero. Problem w tym ze nie bardzo wiem jaką wybrać, jaki płyn itp. Podobno te najtańsze są nic nie warte, ale nie chciałbym też wydać jakichś strasznych pieniędzy. Co polecacie, a co omijać szerokim łukiem? Zastanawiam się nad taką: http://allegro.pl/myjka-ultradzwiekowa-0-75l-50w-ce-5200a-dodatki-i5747329721.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Mam coś bardzo podobnego, ale szczerze... Użyłem to ze dwa razy i potem cisnąłem w kąt. Moim zdaniem nie ma sensu aż tak dokładnie myć aero, po prostu nie ma sensu. Musiałbyś go jakoś straszliwie zabrudzić tam gdzie nie da się go wypłukać, a do tego musiałoby to Ci chyba zaschnąć na kamień. Moim zdaniem szkoda forsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Uważam jak Solo. Szkoda forsy. Nie wyobrażam sobie jak można zabrudzić aerograf, żeby trzeba było korzystać z myjki ultradźwiękowej. Przeznacz tą kasę na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 …Zastanawiam się nad taką: http://allegro.pl/myjka-ultradzwiekowa-0-75l-50w-ce-5200a-dodatki-i5747329721.html CE-5200A czyli 0,75l 50W czasy 90s,180s, 280s, 380s, 480s. Mam podobną 0,5l 35W czasy 100s, 200s, 300s, 400s, 500s i jestem z niej zadowolony. Myję w niej zresztą nie tylko aerograf. Każdą rzecz mającą zakamarki i mieszczącą się w myjce. Pióra wieczne, części rowerowe włączając łańcuch czy klocki do Magury HS33, słoiczki na chemię modelarską, pulsometr, srebra, angielską porcelanę, … Dla mnie problemem jest nie zdejmowana pokrywa utrudniająca wylewanie płynu i zalecenie używania tylko wody zmuszające mnie do używania dodatkowych pojemników. Dlatego dzisiaj kupiłbym BAKU BK-3550. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 17 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2016 W sumie może i racja ze szkoda kasy. Dzięki Panowie za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Celem uzupełnienia porad kolegów: http://www.fine-art.com.pl/webpage/fora.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Celem uzupełnienia porad kolegów:http://www.fine-art.com.pl/webpage/fora.html Przekonałeś mnie, myjka to zło ;) Tak poważnie to dzięki za ciekawy link. A nadwyżkę gotówki ulokuje w nowym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 … dzisiaj kupiłbym BAKU BK-3550.Używam od roku. Mogę polecić z ręką na sercu.Celem uzupełnienia porad kolegów: … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 Warto kupić myjkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 2 Czerwca 2018 Co dokładnie wlewa się do takiej myjki oraz czy naprawdę usunie starą zaschniętą farbę akrylową i emalię? Na filmie widać etanol, aceton, nitro, benzynę, czy jest to bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 Zależy jaka myjka. Ja swego czasu używałem takiej prostej, taniej myjki z plastikową pokrywką, którą bezmyślnie zamknąłem, gdy myłem aerograf w acetonie. Nieco się pofalowała, ale dalej nadaje się do używania. Są myjki wyłożone w środku w całości metalem, więc mogą być bezpieczniejsze do takich celów. Najlepiej pokazuje jak używać takiej myjki film Plastmo - wlewasz aceton albo IPA i nie zamykając klapki myjesz sprzęt. Trzeba tylko naturalnie uważać żeby nie uszkodzić chromu i uszczelek gumowych, tak więc ja bym sobie darował na pewno aceton, przynajmniej w przypadku mycia aerografu. Myślę że IPA albo Tool Cleaner według receptury Atlisa byłyby najlepsze do takiego celu. Inna sprawa czy jest sens myć aerograf w takiej myjce. Jeśli go czyścisz w trakcie eksploatacji to myjka raczej nie będzie potrzebna. Ale do mycia na przykład słoiczków po farbach, jeśli komuś są do czegoś potrzebne, taka myjka na pewno jest dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 2 Czerwca 2018 Właśnie mam dużo słoiczków, ale są pokryte grubą ilością zaschniętej farby i niczym szkoda mi czasu na ich czyszczenie ręczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 Do czegoś takiego myjka może się nadać, pamiętaj tylko że ona nie jest narzędziem idealnym które wymyje wszystko do samego końca. Zawsze coś tam w zakamarkach zostanie i trzeba ręcznie poprawiać, albo myć od nowa i od nowa. Ja swoje narzędzia, nie tylko aerografy, czyszczę na bieżąco i za bardzo nie mam czego myć w myjce. Ostatnio czyszczę w niej tylko okulary, bo tak jest wygodnie (te wszystkie zakamarki...), ale słoiczki na pewno spróbuję, jak mi się jakieś puste po farbach pojawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 2 Czerwca 2018 Ja również myję sprzęt na bieżąco. Myjki potrzebował bym tylko do czyszczenia słoiczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 No to możesz kupić jakąś tanią, na Allegro bardzo dużo tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 2 Czerwca 2018 Bedę musiał pomyśleć, skoro to jest w jakimś stopniu skuteczne. Zawsze może się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 Właśnie mam dużo słoiczków, ale są pokryte grubą ilością zaschniętej farby i niczym szkoda mi czasu na ich czyszczenie ręczne. Myślę, że więcej czasu zajęło mi rozważanie po co Ci te "słoiczki" niż Tobie zajęło by ich oczyszczenie wacikiem nasączonym acetonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Czerwca 2018 Share Napisano 3 Czerwca 2018 Słoiczki po farbach, nawet te zaschnięte od długiego czasu, zamykam na noc w dużym słoiku zalanym nitro i rano wyciągam je bez etykiet. Wystarczy przepłukać czystym rozcieńczalnikiem i wytrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 3 Czerwca 2018 Myślę, że więcej czasu zajęło mi rozważanie po co Ci te "słoiczki" Zawsze mogą się do czegoś przydać. Na przykład, zrobienie większej ilości potrzebnego mi odcienia. Jak braknie to trzeba kombinować ile czego trzeba zmieszać, a tak to jest więcej i mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
monkuan Napisano 30 Stycznia 2019 Share Napisano 30 Stycznia 2019 Myjka to bardzo fajna sprawa, mi się przydaje. Zarówno do czyszczenia aero jak i mycia innych rzeczy czy też ściągania farb z figurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 Odkopię temat. Którą myjkę teraz wziąć? I co do niej wlać do czyszczenia aero skoro aceton i nitro odpadają z powodu możliwości uszkodzenia uszczelek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 1 godzinę temu, Bartas89 napisał: Odkopię temat. Którą myjkę teraz wziąć? I co do niej wlać do czyszczenia aero skoro aceton i nitro odpadają z powodu możliwości uszkodzenia uszczelek? Ja mam taką AEG- dział świetnie- ciepła woda i płyn CLEANLUX. Aerograf czyści pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 1 Marca 2021 Share Napisano 1 Marca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, robertmodelarz napisał: Ja mam taką AEG- dział świetnie- ciepła woda i płyn CLEANLUX. Aerograf czyści pierwsza klasa. Co to dokładnie za model? Ok, już mam Edytowane 1 Marca 2021 przez Bartas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liberator Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Oprócz wyżej wymienionych zastosowań używam myjki do mycia części przed sklejaniem, zwłaszcza oszklenia. Jako medium stosuję IPA albo specjalny płyn do myjek ultradźwiękowych. Niestety mam niewielką, tanią maszynkę i nie wszystkie części się mieszczą. Ale taką P-11 1:72 da się wykąpać całą. Wychodzi doskonale czysta i odtłuszczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi