stroju Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Model u mnie zalegał od lat aż w końcu przyszła mi ochota by go dokończyć, miałem sklejone tylko połówki kadłuba i pokład. Od dawna się chciałem zmierzyć z tematem wody więc odgrzebałem ten model. Właściwie jest prosto z pudła tylko wszystkie barierki wymieniłem na lutowane profile mosiężne, dorobiłem ucha do mocowania linek. Wodę zrobiłem przy pomocy Vallejo water teksture. Planuję jeszcze dodać figurkę, skala 1/48 jest wystarczająco zbliżona, coś dobiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolikolos Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Kwietnia 2016 Super Moderator Share Napisano 24 Kwietnia 2016 A ja się doczepię kilku rzeczy: - woda ładna - olinowanie do sporego uzupełnienia szczególnie w kontekście mocowania żagli - elementy obrazka niespójne - duża fala a żagle jak tektura - kolor metalowych relingów daleki od chromowanego / niklowanego - bandera - kolejny kawałek tektury... aj, aj, aj - w tej sytuacji lepiej by się prezentował na normalnej podstawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Świetna PRACA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Planuję jeszcze dodać figurkę.... Koniecznie bo nie może tam zabraknąć Leonida Teligi no i pomyśl nad żaglami aby je jakoś wiatrem wypełnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Jedno co żeglarza wkurza - żagle wybrane "na dechę" czyli idzie bejdewindem, a wg. bandery baksztagiem. Nie wiem jak Opty miał rozwiązane przednie liki grota i bezana - ale jakieś mocowanie do masztu musi być. Segarsy, likszpara z likliną, likszpara i pełzacze? Nie bardzo widzę na którą burtę wybrany jest fok - jeżeli idzie bajdewindem to powinien być na tą samą co grot i bezan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Rzadko zaglądam do tego działu, ale tym razem się skusiłem i nie żałuję! Bardzo fajny model i super podstawka z falami! Bardzo realistyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Jedno co żeglarza wkurza - żagle wybrane "na dechę" czyli idzie bejdewindem, a wg. bandery baksztagiem. Nie wiem jak Opty miał rozwiązane przednie liki grota i bezana - ale jakieś mocowanie do masztu musi być. Segarsy, likszpara z likliną, likszpara i pełzacze? Nie bardzo widzę na którą burtę wybrany jest fok - jeżeli idzie bajdewindem to powinien być na tą samą co grot i bezan. Dodatkowo jeśli idzie bajdewindem lewym halsem to fale powinien ciąć nie pod tym kątem i dodatkowo powinien mieć całkiem spory przechył na sterburtę . Reasumując: - wg bandery idzie baksztagiem - wg żagli bajdewindem lewym halsem - wg fal i przechyłu idzie pełnym albo stoi pod wiatr Poza tym bardzo ładny model i podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 To chyba jeden z lepszych modeli Opty jakie widziałem. Nigdy nie żeglowałem, więc nie wiem a bardzo chciałbym wiedzieć czy jeśli stoi pod wiatr, to czy brak wydęcia żagli by się zgadzał - czy wystarczyłoby tylko odwrócić banderę i byłoby OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Żagle mają jakieś tam fabryczne wydęcie, w przekroju jak profil grubego płata lotniczego więc nie są płaskie, na zdjęciach wyglądają jak karton tylko. Nie chciałem już nic z tym zrobić bo to już drugi komplet żagli, oryginalny uległ zniszczeniu przy próbach modyfikacji, dobrze że producent mi udostępnił drugi bo byłby goły. Jak jest tak już zostaje, nie mam pojęcia o żeglowaniu i pierwotnie miał płynąć pod wiatr. Jedynie czego żałuję to to że nie zrobiłem wyraźnego przechyłu w bok, byłby większy dynamizm kompozycji, pierwotnie tak odcisnąłem ślad na model, ale trochę się pokurczyło przy wysychaniu i dało się go tylko dać w pion, inaczej był wypychany. Najważniejsze że podoba się żonie, reszta to detale. Jak zrobię figurkę to wrzucę fotki, oczywiście kiedyś czytałem książkę Teligi o tym rejsie, stąd pomysł żeby dać na podstawce, dodam jeszcze odpowiedni opis żeby miała wartości edukacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Najważniejsze, że się Tobie podoba (mi zresztą też ). Choć purystów nie zadowoli, jest to piękna w odbiorze praca. A woda jest GENIALNA!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Morze jest rewelacyjne. Jako laikowi z żeglarstwa to model bardzo się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Woda piękna, na reszcie się nie znam. Przydały by się fotki z prawdziwym niebem w tle. Wtedy nie jeden się oszuka. Zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Czy kierunek fal zgadza się z pozycją łodzi względem wiatru i ustawieniem żagli ??? Nie ,-)) to błąd i to się bardzo wyczuwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Gratuluję fotki Admina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Żagle zawsze robią wrażenie. Brawo. Woda - doskonała i pomysł z dodaniem figurki jak najbardziej. SUPER praca, gratuluję fotki Admina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Model pięknie się prezentuje. Ale wydaje mi się, że pokład OPTY był seledynowego koloru, pokryty płótnem, czy coś takiego. Poza tym gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stroju Napisano 2 Maja 2016 Autor Share Napisano 2 Maja 2016 Z tego co mi się udało dowiedzieć to ten seledynowy kolor dali na pokład po remoncie, pierwotnie był taki beżowy, też kryty płótnem ale innego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Tak jak koledzy napisali. Żagle bardziej mogłyby być wygięte, oraz dodać jakiegoś ludka bo tak to wygląda jak statek widmo ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 no może faktycznie hals nie ten ale - woda /fala ekstra - model bardzo fajnie czysto złożony widziałem na fieście w oryginale i mogę powiedzieć roooobi wrażenie czekam na fote z załogantem pzdr w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 21 Czerwca 2016 Share Napisano 21 Czerwca 2016 Na żaglówkach się nie znam, ale praca wyrzuca za burtę. Gratuluję, świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi