karambolis8 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o model Tamiya Witam. Zimą mi nie poszło, ale jest szansa, że teraz będzie lepiej ;) Model jakim chcę wystartować to F-16C block 50. Będzie to samolot z ćwiczeń Red Flag 15-3, które odbyły się w lipcu 2015 w Nevadzie. Nevada każdy myślę wie jak wygląda, robi się gorąco od samego patrzenia ;) Model, który chcę zrobić będzie jednak trochę europejski, bo to F-16 na co dzień stacjonujący w niemieckiej bazie Spangdahlem. Będzie to pewne wyzwanie dla mnie. Po pierwsze ze względu na zastosowaną na tych maszynach metaliczną powłokę Have Glass, a po drugie ze względu na to, jak ta farba pięknie się brudzi Szczególnie to zdjęcie z Red Flag 15-3 jest inspirujące i do niego najczęściej będę się odnosił malując model Wiem, wiem, było suwakowane w fotoszopie. Ale na jakiej podstawie mam robić model, jak nie zdjęć ;) W przypadku tego modelu efektowność będzie wygrywała z realizmem! Przechodząc do modelu: Do malowania z Red Flag nie mam kalkomanii. Duże elementy będę chciał namalować od masek, stencile to będą wet transfery od HGW. Wykorzystanie tradycyjnych kalkomanii będę chciał ograniczyć do minimum. Uzbrojenie będzie w wariancie SEAD, czyli AIM-120C, AIM-9M, AGM-88 HARM, zbiorniki, ALQ-131. A pod wlotem powietrza Sniper i AN/ASQ-213 współpracujący z rakietami HARM. Większość podwieszeń z pudła oprócz Snipera od Wolfpacka i ALQ-131 od Hobby Bossa, którym poratował mnie kolega. Całości dopełnią hamulce Eduarda Pitot z aoa Mastera I maski Montexu Tyle tytułem przydługiego wstępu. Następny pyrzstanek to przygotowanie elementów do podkładu i malowania. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2016 No Adam, cieszę sie że startujesz! To bedzie piękna maszyna i fantastyczny warsztat! Powodzenia i dużo wolnego czasu! Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Dzięki, najgorzej może być z tym wolnym czasem właśnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Także widzę tu potencjał i życzę sukcesów w konkursie. F-16 w skali 1:32 czeka a jest świetną bazą doi wykonania Polskiej sztuki lub Aggressora. Zasiadam w pierwszym rzędzie i czekam na postępy życząc jak najwięcej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Zestaw Tamki wybrałeś sobie jak z bajki, sam się składa praktycznie, choć uważaj na wszelkie takie niby oczywiste elementy, bo po sklejeniu potrafią one nieco odstawać od powierzchni. Przykładem mogą być elementy poszycia - trzeba dokładnie to dopasować. Malowanie wybrałeś arcyciekawe, ale też i niebezpieczne i to podwójnie. Raz że nie wiadomo jak dobrze Ci to wyjdzie, a dwa czy da się te wszystkie subtelności pokazać na zdjęciach, a jak wiadomo czego nie ma na zdjęciach tego nie ma w ogóle. Tak czy inaczej super że startujesz z tą maszyną i będę starał się Cię dopingować, abyś model skończył na czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Co to są właściwie te wet transfery i czym się różnią od zwykłych kalkomanii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Tym się różnią, że nie mają przezroczystego filmu i nakłada się je bez lakieru. Kiedyś do gum do żucia dla dzieci dodawali tatuaże, które nakładało się na mokro. To na podobnej zasadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Czyli zwilżasz, przykładasz i dociskasz? Takie coś można nałożyć tylko raz i od razu trzeba trafić we właściwe miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 Zasiadam wygodnie w pierwszym rzedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Ciekawostka marki Tamiya. Statecznik pionowy można zamocować bez użyciu kleju i jest to na prawdę dobrze spasowane, szczeliny pratycznie brak Sniper XR od Wolfpacka. Nie wygląda najgorzej, ale spasowanie żywicznego oszklenia trzeba traktować bardziej w kategoriach żartu Do żywicznych dodatków dołączyła jedna sztuka rakiety AIM-9 od Eduarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Z tym Sniperem to mnie zaskoczyłeś. No a ja mam kilka takich od Wolfpacka... Cóż, pójdą do kosza, a przynajmniej może pylony od nich się przydadzą. Od tego miesiąca można kupować Snipera Eduarda, w ciemno obstawiam że 17 razy lepszego do żywic WP. Co do statecznika, to moim zdaniem na zdjęciu gołym okiem widać lekką szparę, której nie powinno być w prawdziwym samolocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Nie jestem zwolennikiem puzzli, więc statecznik na pewno przykleję ;) Ten Wolfpack da się jakoś wyprowadzić, ale Edek na pewno będzie lepszy. Też już go zamówiłem. Pylon Wolfpacka to żywiczna kopia pylonu Tamki z dodaną wąską "przejściówką" na Snipera. Będę malował, to pokażę dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 To jego jedyna zaleta w tej sytuacji, bo akurat tego pylona do Snipera w zestawie nie ma, o ile pamiętam. Moja dodatkowa porada: zrób te mieniące się soczewki w środku Snipera, fajnie to wygląda na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Masz pomysł na malowanie. Z tego co pamiętam to Dorotka fajnie podszedl do tematu.Dobrze mu szlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Pomysł jest taki, żeby domieszać metalizera do farb bazowych. Widziałem już takie wykonanie i przypadło mi do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 A jakie metalizery planujesz użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Gunze Super Metalizery, żeby dobrze się mieszały z Gunze C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Ale jeden kolor, czy mieszankę kilku, czy po prostu poeksperymentujesz? Ciekawi mnie to, bo pierwszy raz będę obserwował tworzenie takiego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Ciekawi mnie to, bo pierwszy raz będę obserwował tworzenie takiego malowania. A ja będę pierwszy raz tworzył ;) Zobaczymy, jeszcze dokładnie nie wiem, będę musiał porobić próby na boku. Muszę też zobaczyć co się dzieje z tym malowaniem po lakierach. Ale koncepcja, od której wyjdę, to domieszanie Super Stainless do dedykowanych kolorów dla kamo F-16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Widziałem kiedyś tę metodę na Zone Five, w skali 1/48. Wyszło, delikatnie mówiąc, fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Kto nie próbuje, ten się nie rozwija A tak na serio, to wcale nie jestem pierwszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Dysza zestawowa nie jest jakaś zła, ale jeśli model ma stać u mnie na półce, to będzie mnie potem wkurzał brak faktury wnętrza dyszy. Żeby oszczędzić sobie związanego z tym stresu, zamówiłem Airesa. Żywicę będzie też się znacznie łatwiej malowało, niż plastik, ze względu na lepszy podział technologiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Ja bym jeszcze pomyślał i masterowych odgromnikach, bardzo fajne są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi