Skocz do zawartości

Warrior - Academy 1/35 "Wojownik w letnim słońcu Iraku"

bazylms

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 182
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja też Przemek mam zawsze problem z doborem koloru, ale mnie nie przeszkadza jak się trochę rozmijam.

Warstwa bazowego tylko jedna, ale w czasie malowania też delikatnie modulowałem grubość nakładanej farby co dodatkowo zróżnicowało efekt. Model dostał sido i schnie teraz,ale ciąg dalszy dopiero po Nowym Roku

A okazji jego nadejścia życzę wszystkim dużo zdrowia, szczęścia i pomyślności.

A Model-Master w wersji Acryl authentic robi kolor o nazwie " British Gulf Armor Light Stone Flat " o n-rze katalogowym 4813 podobnie jak US Army sand , żydowski szaro-piaskowy czy US Army khaki helikopterowy , po co coś dopasowywać, mieszać cudować, jak można kupić psiknąć i już, a nie wyważać otwarte drzwi :

http://www.testors.com/product-catalog/testors-brands/model-master/acrylic-paint/bottles

Pozdrawiam A.

Z jednej strony racja, ale cały czas maluję Tamiya i super mi się nimi pracuje. Już jakiś czas temu zauważyłem że wiele firm ma specyficzny kolor do danych barw. Chcąc to tak robić można by skończyć z dziesięcioma rodzajmi farb. Ale mam jeszcze do zrobienia Shot Kal i przy nim skorzystam z twojej porady.

To prawda Tamka ma maly wybor farb i trzeba mieszac. Gdzies w sieci widzialem arkusz jak mieszac kolory zeby uzyskac dany kolor. Chyba nawet tutaj ktos wrzucil ale nie wiem na ile to prawdziwe

Ja też maluję Tamką ale tylko kolory podstawowe jak czarny, żółty itp. Jako że kleję głównie dioramy z ODS-u w 1/35 (w tym też śmigłowce ) zależy mi na tym żeby kolory były w pełni powtarzalne (mieszając nigdy nie uzyska się tego samego koloru czy odcienia ) dlatego po wielu poszukiwaniach znalazłem właśnie Model-Mastera Acryl Authentic i naprawdę jestem z nich zadowolony (zużyłem coś ze 4 słoiki US. Army/Marines Sand ) są opisane w FS , bardzo dobrze trzymają się plastyku,żywicy, aluminium i mosiądzu (lufy) stołu i podłogi też a tutaj coś na szybko na ten semicki tank:

http://modelkitsreview.com/model-master-acryl-israeli-armor-4814-discontinued/

Pozdrawiam i Dosiego Roku. A.

To prawda, Tamiya ma mały wybór farb. Brak Russian Green czy dobrego pustynnego, czy np do kokpitu rosyjskich samolotów czy np SCUDa.

Ja zazwyczaj mieszam na oko i praktycznie nigdy nie uzyskuję tego samego odcienia. Nie przeszkadza mi to jednak zbytnio bo maluję bazowe kolory mocno rozcieńczone w kilku warstwach na mocno wycieniowaną powierzchnię więc efekty i tak bywają różne.Poza tym wash i filtry też trochę zmieniają powierzchnię. Reasumując jakość farb Tamiya rekompensuje mi ich ubogą paletę. ;-)

• Super Moderator
Niestety lakier bezbarwny zabił malowanie. Piaskowy zniknął za to podkład wyszedł. Poszedł do poprawki malarskiej. Niedługo dam fotki. Tak to jest jak się coś pierwszy raz robi.
Mam nadzieję, że fotki będą sprzed poprawek... Jestem ciekaw, co też się wydarzyło...

Sido jak zawsze. Ale to nie jest do końca wina sido. Po prostu do tej pory malowałem całkiem inaczej. Nie robię preshidingu tylko od razu kolor bazowy i rozjaśniam. Tam taki efekt nie występuje. Przynajmniej w moim przypadku.

No to fotki po poprawce, sido i oznaczeniach.

p6NIqKUKC-uTu3ZLoixCpo8Tn79khfOc0LR8q-9_2dDBx_UPBugihaPtwL6fRwzebPESOSWgzgnigILvNy0tHCVfwWS7IXZLtNzjjHIuzMSkqQZWvMExg3U7TnJBQpYKWNKciz9k0a_Bmx2lhBweYIpuO-vPstmDRqPSOZcIv8nYuH__P-5Is_2u_fHJ75NQ9MBXpbdgJNN93X05-ZrBtW-blal6ImXXkuX8LYKvhMCqBCOF6cMav8y4I5giD_o58vI_9Caobwg-ZaForQefOU0BlkSo_dEXxKqVFUw7cjVeZsocb6TP0iVELCmLxh3aodDTep-iO2C9wwKgHvYRfOytcG_FJFdAyouonV3DVTXY5xYambnmIi0DNpN1lHIaHT2ruwtQ7XSj4ceSu2Prr-HhDi8g8atqX4GPEJL-Z0GzF9gGvLCmKPJdAAtIMrRpEksjNF3YFmHGhngKuY9R4dh-77QA2VRsi6RQbyOw90PySVFl14_zAu6WwAUugDEBwbYWFnbWxioKpKgBQUxBZBIXJJjCJwuoFit2VHaYMJ7iMFYQBH-k-dvSEaUAfYYN0i6xqEJWCnrHeAqSaQ9eSAa0heZrhqC_cHFrzl1KBZOmzTdw-z_D=w1024-h682-no

8aQwNRexXEH8aFnmbdlHQ942dpPB5pUB2fNL-2uDYGqXGutMUQhr2WPuzsBRZv48_xNGj5KCwGyxaYYDCZRrUTU7qMtkd-JDw_cgLSt2kfPHYr9ZxhZ6-OhujieUAFsmb5uf8Sk3-RQMz_4GO9sD8DzAjc8qZ2O8XR0b9A8O47C0nJgoYnpzuRbHZgCddMj7B67xLbya495ZUYwy389OFluP5YfeSQVf71_2YIk9HUyHZnt_MBbLWRg9w4586H9qr4x6yM1GvuCzOBty5MMiFNCuDvLdTVZAJ-fJcoAve999lRbsK9E8cSy4RBrXfSFy4zejdFIVwPZxsnGqzgiG7_P_2TW412CotK-4Y-TIXnUeX4EctMY7Y04wdNWwfdRUHPdrsXCdZWzJ-ngW87_yKn0K6Pv1qzYDG8zWR1WT5oNfkFg6An0Gbxt3EPRwi5KvV5fb_4qr7VmQEhv-YEDLgmsNoVJ1frc2UuUyMSC5o8xwXFEw0u9NkOsXaxajTKCvb_atgAjFd1S9DWl4aps5B00Rwc-rYI_ePe_NQQsyfZjxpcDe8xGh7vh5w9Lkj_4jRqCPYMiceDEH2eS5Q0if5zhNeJq5OTVo0a9me2YxTI7lcX8Xm5E1=w1024-h682-no

Kalki to tylko oznaczenia na wieży i flaga na tylnych drzwiach. Oznaczenia w kształcie litery "V" nie nadawały się do nałożenia na bocznych skrzyniach. Według mnie kalki są zbyt grube i spręzynują. Dlatego je malowałem. Gdybym to wiedziął wczesniej wyciąłbym sobie maski i było by łatwiej. A tak musiałem jakoś to pomaskować aby uzyskać takie symbole. Nie wyszły idealnie, ale tak to już jest z tym naszym hobby - nie wszystko da się przewidzieć.

MjZvtK_5UUMUsVeM4H6tvgIS--jH9MBjXTD7zcvZ-OPhiyHaDf2GrbBdCLwUzmX7vtjObLc9U8l_4H8EIsPXDVfi-1pTKTNSB_-Pw33Rz0caJlRy1nG-X_X2eqyHxkZb9_7T2pzzrXq6clSHXJByRiawqRTIlqlffrZTPTO0UTu8BhrT0LmqfnIoUhJ0lnca_FFCxsUaE0yCIZ2IvR2RhoR7n1PvZ56BoNGq_XXv3Am3koyT-hk5pa5rRQd7dsEd96hwYB_GaLLPuTlj35vBaS7oLksweM3bC22mOpIT0vcPrEXfLAhqdXN8teksXe2Qi-YdCmHSlGJ4J2kEaYOe1LkbHTZEVmcJ_rowtXhUJjhwisAuNH0Un1u-hiMY0hdTVxAzOer_pXKUye0Dmuym9-QZGZfmbah71tKZn5nTnWCiKsaiIkkB6hrynL29XStuLsztE7zsIWWV5qHm3h5A4LldLWxRfxACRooEiz7JTNC1AhLmRNn3nhNtw0JSHCW2tIJ0Z-cYyl_f_x-xdDp_Ac1dAlbZboU4nA8hvSCs07f7IeobmaFVR7rHvilXztq27p0RXpr1fzgKm6RoZfFIJ7icPF0RUR9zQfxbRDLkKIWk0QEe27Dw=w1024-h682-no

Nie wiem czy dalej wam sie podoba, ale wierzcie mi efekt jest dużo lepszy niż był poprzednio.

Uff, to dobrze że się podoba.

Krzychu daleko to Twoje Garden city od Lincoln?
Wg Google to jakieś 125 mil i 2h 40 min jazdy.

Wpadnę na korki z malowania modeli:D
Zawsze się można jakoś zgadać. Choć wg mnie twojemu malowaniu nic nie brakuje.