Przemek Przybulewski Napisano 31 Grudnia 2016 Share Napisano 31 Grudnia 2016 Wymalowane git a co do koloru to się nie wypowiem bo sam mam z tym problemy i często maluję na oko. Ale zawsze można spróbować jakiś filterek coby zmienić nieco odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 31 Grudnia 2016 Share Napisano 31 Grudnia 2016 Elegancko Ci to malowanie siadło. Ile warstw koloru bazowegi nakładałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2016 Ja też Przemek mam zawsze problem z doborem koloru, ale mnie nie przeszkadza jak się trochę rozmijam. Warstwa bazowego tylko jedna, ale w czasie malowania też delikatnie modulowałem grubość nakładanej farby co dodatkowo zróżnicowało efekt. Model dostał sido i schnie teraz,ale ciąg dalszy dopiero po Nowym Roku A okazji jego nadejścia życzę wszystkim dużo zdrowia, szczęścia i pomyślności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 31 Grudnia 2016 Share Napisano 31 Grudnia 2016 A Model-Master w wersji Acryl authentic robi kolor o nazwie " British Gulf Armor Light Stone Flat " o n-rze katalogowym 4813 podobnie jak US Army sand , żydowski szaro-piaskowy czy US Army khaki helikopterowy , po co coś dopasowywać, mieszać cudować, jak można kupić psiknąć i już, a nie wyważać otwarte drzwi : http://www.testors.com/product-catalog/testors-brands/model-master/acrylic-paint/bottles Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 31 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2016 Z jednej strony racja, ale cały czas maluję Tamiya i super mi się nimi pracuje. Już jakiś czas temu zauważyłem że wiele firm ma specyficzny kolor do danych barw. Chcąc to tak robić można by skończyć z dziesięcioma rodzajmi farb. Ale mam jeszcze do zrobienia Shot Kal i przy nim skorzystam z twojej porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 To prawda Tamka ma maly wybor farb i trzeba mieszac. Gdzies w sieci widzialem arkusz jak mieszac kolory zeby uzyskac dany kolor. Chyba nawet tutaj ktos wrzucil ale nie wiem na ile to prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Ja też maluję Tamką ale tylko kolory podstawowe jak czarny, żółty itp. Jako że kleję głównie dioramy z ODS-u w 1/35 (w tym też śmigłowce ) zależy mi na tym żeby kolory były w pełni powtarzalne (mieszając nigdy nie uzyska się tego samego koloru czy odcienia ) dlatego po wielu poszukiwaniach znalazłem właśnie Model-Mastera Acryl Authentic i naprawdę jestem z nich zadowolony (zużyłem coś ze 4 słoiki US. Army/Marines Sand ) są opisane w FS , bardzo dobrze trzymają się plastyku,żywicy, aluminium i mosiądzu (lufy) stołu i podłogi też a tutaj coś na szybko na ten semicki tank: http://modelkitsreview.com/model-master-acryl-israeli-armor-4814-discontinued/ Pozdrawiam i Dosiego Roku. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 To prawda, Tamiya ma mały wybór farb. Brak Russian Green czy dobrego pustynnego, czy np do kokpitu rosyjskich samolotów czy np SCUDa. Ja zazwyczaj mieszam na oko i praktycznie nigdy nie uzyskuję tego samego odcienia. Nie przeszkadza mi to jednak zbytnio bo maluję bazowe kolory mocno rozcieńczone w kilku warstwach na mocno wycieniowaną powierzchnię więc efekty i tak bywają różne.Poza tym wash i filtry też trochę zmieniają powierzchnię. Reasumując jakość farb Tamiya rekompensuje mi ich ubogą paletę. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Stycznia 2017 Share Napisano 1 Stycznia 2017 Supeeeer! Zajebioza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 2 Stycznia 2017 Share Napisano 2 Stycznia 2017 Super malunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoren86 Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Tak jak się domyślałem - model jak i jego malowanie bardzo cieszy oko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Malowanie bardzo ladnie sie prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 Niestety lakier bezbarwny zabił malowanie. Piaskowy zniknął za to podkład wyszedł. Poszedł do poprawki malarskiej. Niedługo dam fotki. Tak to jest jak się coś pierwszy raz robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 3 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 3 Stycznia 2017 Niestety lakier bezbarwny zabił malowanie. Piaskowy zniknął za to podkład wyszedł. Poszedł do poprawki malarskiej. Niedługo dam fotki. Tak to jest jak się coś pierwszy raz robi.Mam nadzieję, że fotki będą sprzed poprawek... Jestem ciekaw, co też się wydarzyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Jak je na szybko malowali podczas inwazji, to potem podczas burz piaskowych ładnie wszystko schodziło. Mam gdzieś zdjęcia Bradley-i gdzie ładnie ten efekt widać, jak znajde to wstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 No fotek nie mam. Ale efekt był taki jak pigmenty potraktowane fixerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 3 Stycznia 2017 Share Napisano 3 Stycznia 2017 Jaki lakier kladles? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2017 Sido jak zawsze. Ale to nie jest do końca wina sido. Po prostu do tej pory malowałem całkiem inaczej. Nie robię preshidingu tylko od razu kolor bazowy i rozjaśniam. Tam taki efekt nie występuje. Przynajmniej w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2017 No to fotki po poprawce, sido i oznaczeniach. Kalki to tylko oznaczenia na wieży i flaga na tylnych drzwiach. Oznaczenia w kształcie litery "V" nie nadawały się do nałożenia na bocznych skrzyniach. Według mnie kalki są zbyt grube i spręzynują. Dlatego je malowałem. Gdybym to wiedziął wczesniej wyciąłbym sobie maski i było by łatwiej. A tak musiałem jakoś to pomaskować aby uzyskać takie symbole. Nie wyszły idealnie, ale tak to już jest z tym naszym hobby - nie wszystko da się przewidzieć. Nie wiem czy dalej wam sie podoba, ale wierzcie mi efekt jest dużo lepszy niż był poprzednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 4 Stycznia 2017 Super Moderator Share Napisano 4 Stycznia 2017 Wygląda dziarsko - nie wiem co ty chcesz od niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Świetny brytol. Krzychu daleko to Twoje Garden city od Lincoln? Wpadnę na korki z malowania modeli:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2017 Uff, to dobrze że się podoba. Krzychu daleko to Twoje Garden city od Lincoln?Wg Google to jakieś 125 mil i 2h 40 min jazdy. Wpadnę na korki z malowania modeli:DZawsze się można jakoś zgadać. Choć wg mnie twojemu malowaniu nic nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Kabel nawiń na bęben.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2017 Share Napisano 4 Stycznia 2017 Kabel nawiń na bęben.. Kabel pewnikiem bedzie. Chopaki pewnie techniawkę w "beczce śmiechu" robiom to pożyczyly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2017 Będzie, tylko muszę wymyślić z czego najlepiej. Nie wiem czy miedziucha da się łatwo pomalować, czy się będzie stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi