Kapitan1 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 4 - Najlepszy warsztat/model młodego modelarza (do lat 15-tu) Witam, Rozpoczynam więc relację konkursową w tym dziale:) Tak jak w tytule, będzie to bieszczadzki Ził-157. Pewnie spotkaliście się z tym tematem, jak nie na żywo to w Internecie, gdzie można znaleźć masę zdjęć pokazujących Ziły 157, Stary 660 oraz inne ciężarówki, pracujące nadal (niekiedy od co najmniej 50 lat!) przy zrywce drewna w Bieszczadach. Niektóre niestety, całe poobijane, nawet bez błotników czy drzwi, zostają (porzucone?) przy leśnych drogach i rdzewieją w spokoju… Więc powróćmy do modelu i dioramki, jej plan jest w sumie prosty: Mała polanka, lub leśna droga, w wysokich trawach stary Ził, kilka modrzewi, może ze dwóch turystów. Co do samego modelu, jest to stary ICM, gdzie części nie grzeszą szczegółowością, co widać na zamieszczonym in-boxie. Dlatego zamierzam zrobić dość szeroko idącą waloryzację, od podstaw zrobić wnętrze kabiny, dodać druciarnię, zrobić skrzynię z pni drzewnych itp… Zestawem wyjściowym jest, tak jak wspomniałem, Ził od ICM-u w wersji katiuszy (oczywiście wyrzutnię już schowałem), z niezbędnych dodatków zamówiłem żywiczne koła od Balaton Modell, ponieważ te zestawowe się w ogóle nie nadają, są za grube i prawie nie maja bieżnika… Tutaj oryginał (co prawda jesienną porą): No, rozgadałem się, przejdźmy do In-boxa: No i początek prac (oczywiście wszystko jeszcze do obróbki, będzie walorka, kilka elementów na sucho założone): c.d.n. Edytowane 1 Maja 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 1 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 1 Maja 2016 Ekstra temat! Pamietam stare wycieczki góralem po Bieszczadach - piękne miejsce! No i ciężarówka tez bardzo wdzieczna! Świetnie wybrałeś - powodzenia i trzymam kciuki! Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 No no, ciekawostka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Szkoda że nie będzie pocztówki z Prypeci =P Mimo wszystko i tak może być fajnie i klimatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Irgr- nawet planuję (jak się wyrobię) zrobić jeszcze jednego Ziła 130 z Czarnobyla:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Bardzo ciekawy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Wiesz jak ten temat pasowałby do poprzedniego konkursu "Zima"? ;) https://www.youtube.com/watch?v=XRiOIuNnK14 Oglądam i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Dziękuję bardzo wszystkim za zainteresowanie! Kret69- No, można, tyle, że tam jeszcze w czasach świetności . A film sobie obejrzę, dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Dobre męskie kino, Piotrze. Warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Nie zapomnij o wymianie osłon lamp, te są zdecydowanie za grube! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Marcin, masz na myśli metalowe osłonki lamp? Ich w ogóle nie będę robił, w niektórych Ziłach już dawno ich nie ma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 kret69 mnie ubiegł - właśnie miałem pisać że klimaty jak z "Bazy..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Temat zacny. Sam mam ochotę zrobić GMC z przyczepą kłonicową, z cytowanego tu filmu "Baza ludzi umarłych" oczywiście w 1/72. Tu kilka zdjęć ciężarówek z tego filmu. Może na konkurs Zima 2016? http://www.imcdb.org/yourcomments.php?formovie=52608 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Z okazji wolnych dni, działam dalej Wymieniłem zestawowe wały, które były koszmarne, na te od ziła-131, dwa z nich pasowały idealnie, jednak napędzające tylną oś i przednią musiałem wydłużyć, jednak nie była to skomplikowana operacja. W tylnym moście wymieniłem, odlane razem na druciane, chyba jakieś wichajstry od hamulców oraz dodałem trochę drutów. Z polistyrenu dorobiłem blachy na ramie, mocowanie haka oraz mocowania układu kierowniczego do kół. Od Ziła-131 również chciałem wykorzystać wyciągarkę, jednak nie spodobała mi się, więc zrobiłem sam zrobiłem ją z poliestyrenu. Zderzak zestawowy, jednak skrócony i wygięty, tak jak w wielu bieszczadzkich Ziłach. Wyciągarka na miejscu: Zbiornik również z zestawu, jednak zeszlifowałem mu wszystkie obejmy, i zrobiłem je z drutu i kartonu nasączonego ca (blachy ochronne z poliestyrenu i blaszki: Stopnie były odlane razem z podłogą, dlatego wyciąłem je i zamontuję cieńsze zamocowane na dwóch płaskownikach: Wnętrze zacząłem robić od podstaw (to zestawowe bez komentarza). W środku i tak nie będzie za wiele widać, więc okablowania pod deską rodzielczą nie robiłem (jeszcze zostały siedzenia oraz hamulec i gałka zmiany biegów): c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Ambitnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Takie przeróbki w 72? Nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 4 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 4 Maja 2016 Bardzo ładnie - jedziesz dalej!!! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Hej. Jak nie jest za późno i Ci się chce, to do wyciągarki, zamiast druta, polecam plecionkę wędkarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Cześć, dzięki wszystkim za pochwały , motywują do dalszej pracy. Karambolis8- Właśnie się zastanawiałem z jakiego materiału zrobić linę, jednak wybrałem drut ze względu na łatwość umiejscowienia w odpowiedniej pozycji. Rzeczywiście lepsza by była plecionka, jednak gdybym teraz wyrywał wyciągarkę, mogło by się wszystko popsuć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 ładnie, ładnie.... tym bardziej że to 72ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Ciekawy temat. Było już tu o różnych skojarzeniach to wrzucę i swoje skojarzenie z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Cześć, mam problem. Nie wiem jak zamocować rurę wydechową. Przeszukałem pół internetu, ale nigdzie nie było zdjęć mocowania rury. W instrukcji wygląda, jakby rura wychodziła z powietrza? czy z cz. 13? Gdyby ktoś miał jakieś zdjęcia, byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi