daffy Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Od razu pisze że nie wiem jak się to coś nazywa. Otwieracz do farb? Otwieracz do słoiczków farb tamiya i gunze? Wiem że jest takie coś bodajże w ofercie gunze ale nie wiem jak to nazwać i przez to jak to znależć w sklepach internetowych. Niech mi ktoś pomoże z nazwą a reszte sam sobie znajde. Mam!!! Znalazłem, kurde ale jakie to drogie... Chodzi o cap opener. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Zanim wydasz te 50zl spróbuj najpierw założyć na ręce gumowe rękawiczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 8 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 8 Maja 2016 Witam. Przecież zakrętki w Tamiya i Gunze są plastikowe i posiadają plastikową wkładkę w środku, która ułatwia odkręcanie. Nie zdarzyło mi się jeszcze żebym nie mógł odkręcić jakiejkolwiek z tych farbek. Natomiast z Model Master takie problemy miałem. No chyba że nie mówimy o tych samych słoiczkach. A może chodzi Ci o to? http://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Cap-Opener.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 No mi już się nie raz zdarzyło mieć mocno "zapieczone" nakrętki od słoiczków z akrylami Gunze i Tamiya. Bardzo ciężko się to odkręcało, ale tylko póki nie odkryłem, że można odspoić nakrętkę przez podważenie brzegu np. małym płaskim śrubokrętem. Wystarczy wbić końcówkę między brzeg nakrętki i słoik (nie musi być głęboko - ok. 5 mm) a potem przeciągnąć po całym obwodzie. Po tym nakrętka odchodzi bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Cap opener jest wygodnym narzędziem, sam używam. Gumowe rękawiczki też załatwiają sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Witam.Przecież zakrętki w Tamiya i Gunze są plastikowe i posiadają plastikową wkładkę w środku, która ułatwia odkręcanie. Nie zdarzyło mi się jeszcze żebym nie mógł odkręcić jakiejkolwiek z tych farbek. Natomiast z Model Master takie problemy miałem. No chyba że nie mówimy o tych samych słoiczkach. A może chodzi Ci o to? http://www.mojehobby.pl/products/Mr.-Cap-Opener.html Tak o to mi chodzi. A co do słoiczków to spróbuj odkręcić bez pomocy śrubokręta mocno zapieczoną farbe, ciekawy jestem czy ci się uda. Ja ostatnio wspomagałem się właśnie śrubokrętem i łape sobie przez nieuwage rozwaliłem. Dlatego kupuje to ustrojstwo aby się nie męczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Śrubokrętem starałem się podważać nakrętke. Nie jest to najlepszy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Po co wydawać pieniądze na narzędzie, które wg mnie nie jest potrzebne. Zapieczony słoiczek zawsze wrzucam na chwilę do wrzątku i nakrętka elegancko, leciutko się odkręca, bez użycia żadnych wynalazków i bez uszkadzania nakrętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Zawsze masz wrzątek pod ręką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Pod ręką nie, ale 5m obok już tak :P A poza tym przesiadłem się na farby, gdzie zakrętki się nie zapiekają :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 8 Maja 2016 Autor Share Napisano 8 Maja 2016 Pod ręką nie, ale 5m obok już tak :PA poza tym przesiadłem się na farby, gdzie zakrętki się nie zapiekają :P A jakież to cudowne farby? Bo ja osobiście z zakrętką nie mam problemu tylko przy vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Spróbuj złapać nakrętkę przez szmatkę bawełnianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Ja tam wolę złe farby które się zapiekają, ale dobrze się nimi maluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 8 Maja 2016 Share Napisano 8 Maja 2016 Spróbuj złapać nakrętkę przez szmatkę bawełnianą. No i żeś mnie ubiegł - stary sprawdzony sposób! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Zamiast Cap Opener można też mieć pod ręką mały klucz francuski samozaciskowy, delikatnie złapiesz i odkręcisz ale słoiczek w gumowej rękawiczce bo ciężko go utrzymać aby się nie obracał. Co do Cap Opener'a to mam to coś i działa bardzo dobrze, wygodne narzędzie choć niestety drogie. Klucz pewnie też kosztuje ze 20-30zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Nie zdarzyła mi się jeszcze farkba, czy lakier żadnego producenta, która by nie ustąpiła pod takim narzędziem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Ja mam cap openera i jest rewelacyjny. Tyle że troche drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Rękawiczki są tanie i pasują do wszystkich rodzajów słoiczków ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Ja mam cap openera i rękawiczki, przebijcie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daffy Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Nie lubie rękawiczek bo kojarzą mi się ze szpitalami, w których niejeden raz byłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Sierpnia 2016 Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Obracasz słoiczek, pipetą wlewasz pod nakrętkę parę kropli rozpuszczalnika Gunze. Czekasz chwilę, odwracasz i odkręcasz. Gołymi rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi