Franz75 Napisano 26 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2016 Zastanawiam się nad malowaniem kabiny. W AJ Press kabina ma być khaki. Tzn; Ściany, podłoga. Części elementów ma być pomalowana na szaro. Czy kolor w kabinie był taki sam jak na płatach i kadłubie? Ma ktoś z was jakieś materiały na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 27 Czerwca 2016 Share Napisano 27 Czerwca 2016 Jak z hatakami, pasują ci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 28 Czerwca 2016 Share Napisano 28 Czerwca 2016 Kibicuję ,też się za Karasia zabieram po skończeniu aktualnego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 2 Lipca 2016 Autor Share Napisano 2 Lipca 2016 Zamówiłem takie, hataka jeszcze nie doszła. Zobaczę jak te będą działać. Ktoś używał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 2 Lipca 2016 Share Napisano 2 Lipca 2016 Zobaczę jak te będą działać. Ktoś używał? Używałem jeden słoik pod aerograf. Odnosiłem wrażenie, że łatwo spływa i wymaga około dziesięciu warstw do krycia. Może być, że za bardzo rozcieńczyłem? Pamiętam, że jest na tym forum co najmniej jeden bardzo zadowolony użytkownik. Sam słoiczek po skończeniu farby pozbawiłem nalepki, umyłem w zmywaczu własnej produkcji i używam do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 2 Lipca 2016 Autor Share Napisano 2 Lipca 2016 Pomalowałem wnętrze kadłuba aby sprawdzić nowe farby, farb nie należny mieszać z rozpuszczalnikiem. Są bardzo rzadkie, właściwie nadają się od razu do użycia. Trzeba malować kilka razy ale ostrożnie aby nie przedobrzyć bo farba ma tendencje do rozlewania się. Najlepiej zmniejszyć ciśnienie. Z efektu jestem zadowolony, kolor fajny. Tylko niedoróbki wychodzą jak zwykle po malowaniu Kabina pilota też powstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 17 Lipca 2016 Autor Share Napisano 17 Lipca 2016 Wakacje, słoneczko i robić się nie chce. Ale powoli prace nad modelem idą do przodu. Trasowanie lini podziału na kadłubie nie idą lekko, ale sporo się nauczyłem. Kadłub pomalowałem szara farbą aby "wykryć " wszelakie niedoróbki. Czy ktoś wie na jaki kolor pomalować pasy dla załogi? Chyba były one wykonane z tworzywa, mi pasuje jakiś szary czy zgniły zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 18 Lipca 2016 Autor Share Napisano 18 Lipca 2016 Ech....... Blaszki podziału oszklenia mieszczą się w planach, co z tego jak szybka nie trzyma wymiarów. Czy ktoś wie jak i czym zeszlifować oszklenie aby uzyskało przejzystość Kabina pilota skończona, czeka na malowanie. Potem do kleje pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Czy ktoś wie jak i czym zeszlifować oszklenie aby uzyskało przejzystość Grube problemy klasycznie papierem ściernym o wysokiej gradacji, potem Micro-gloss i Micro-finish. https://micro4.pl/pl/p/Micro-Gloss-1-pojemnosc-236ml/92 Na koniec wosk, modelling wax np. od Tamiyi. Na taką osłonkę od Karasia to min. dwie godziny polerowania od wewnątrz i zewnątrz. Efekt polerowania oryginalnej osłony na starym Matchboxie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Tamiya ma tez specjalna paste polerska - sprawdzona i jest ok No i na koniec oczywiscie kabinke do Future - po wyschnieciu nie do poznania Nawet lekko porysowana kabina - zmienia sie na plus i to duzy Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 … Czy ktoś wie na jaki kolor pomalować pasy dla załogi?Na temat koloru pasów stosowanych w samolotach wojskowych II RP nie wiem nic.Chyba były one wykonane z tworzywa' date=' …[/quote']Babka mająca piętnaście lat w 1939 r. używała określenia „pasy parciane”, lub „taśmy parciane”. Materiał parciany to dla mnie grubo pleciona taśma z bawełny, a być może lnu. Prawdopodnie czasami z dodatkiem włókien konopnych. HGW daje do samolotów innych armii z tamtego okresu nie barwioną i nie bieloną bawełnę. Może to jest ślad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 Czy ktoś wie jak i czym zeszlifować oszklenie aby uzyskało przejzystość Grube problemy klasycznie papierem ściernym o wysokiej gradacji, potem Micro-gloss i Micro-finish. https://micro4.pl/pl/p/Micro-Gloss-1-pojemnosc-236ml/92 Na koniec wosk, modelling wax np. od Tamiyi. Na taką osłonkę od Karasia to min. dwie godziny polerowania od wewnątrz i zewnątrz. Dzieki, experyment przeprowadze na innej kabinie. … Czy ktoś wie na jaki kolor pomalować pasy dla załogi?Na temat koloru pasów stosowanych w samolotach wojskowych II RP nie wiem nic.Chyba były one wykonane z tworzywa' date=' …[/quote']Babka mająca piętnaście lat w 1939 r. używała określenia „pasy parciane”, lub „taśmy parciane”. Materiał parciany to dla mnie grubo pleciona taśma z bawełny, a być może lnu. Prawdopodnie czasami z dodatkiem włókien konopnych. HGW daje do samolotów innych armii z tamtego okresu nie barwioną i nie bieloną bawełnę. Może to jest ślad? Dzieki,tak myslalem. Ale moj polski czasem ubogi jest. Dobiore odpowiedni kolor, len wpadajacy w zgnila zielen. Sorry za tczionke ale moj computer z polska padl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 hmm. Parciane pasy to mi się z ZSSR kojarzy. Odkopałem stary numer Techniki Wojskowej, kupiłem go kiedyś gdy byłem w Polsce. Fajny artykuł jest tam o brygadzie bombowej. Model schnie ja pogłębiam swoją wiedzę. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 22 Lipca 2016 Autor Share Napisano 22 Lipca 2016 Polerowałem kabinę, najpierw starłem do zera papierem ściernym linie podziału kokpitu papierem 600. Następnie użyłem 1000, 2500, na końcu pastą polerska Tamiya polerowałem za pomocą szmatki do skutku. Wyszło dobrze, chyba lepiej niż w oryginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Lipca 2016 Share Napisano 23 Lipca 2016 Klasa robótka !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Lipca 2016 Share Napisano 23 Lipca 2016 Zamierzasz naklejeć teraz na to ramy oszklenia z blaszek? Dla mnie byłoby to niewykonalne, ale poczekam, popatrzę. Wychodzenie z takich perypetii jest najciekawsze dla obserwatorów. Klasa robótka !!!! A bo ja wiem? Zobaczymy jak to się skończy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 24 Lipca 2016 Autor Share Napisano 24 Lipca 2016 Hej letalin, Taaaaki mam plan. Trema jest ale myślę ze warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Hej letalin,Taaaaki mam plan. Trema jest ale myślę ze warto spróbować. Mam wrażenie, że blaszki ram kabiny są przeznaczone do podklejenia folią i uzyskania w ten sposób możliwości zmontowania tego akwarium w pozycji otwartej. Użycie do tego oryginalnej grubej osłony nie da żadnych przewag. Przez grube "szkło" nadal nie będzie wiele widać tego co we wnętrzu, całej tej blaszkowej roboty. Poza tym naklejanie CA blaszek na plastik spowoduje z dużym prawdopodobieństwem zmatowienie osłony, a same blaszki będą miejscami odstawać od powierzchni. Karkołomne zadanie. Daję Ci 10% na przeżycie tej operacji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Hej letalin,Taaaaki mam plan. Trema jest ale myślę ze warto spróbować. A może by to rozciąć i zrobić nową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Zgadzam się z Letalinem - chyba najprostszy i dający szanse na najlepsze efekty jest sposób z przyklejeniem do blaszki folii. Kombinowanie z oryginalnym oszkleniem to chyba niepotrzebna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 24 Lipca 2016 Autor Share Napisano 24 Lipca 2016 Do blaszki foli? Takiej zwykłej? Hmmmm Na instrukcji wyraźnie jest pokazane aby kleić do oryginalnej kabiny. Zastanowię się nad tym, możne wykonam test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
UnknownUser Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Do blaszki foli? Takiej zwykłej? HmmmmNa instrukcji wyraźnie jest pokazane aby kleić do oryginalnej kabiny. Zastanowię się nad tym, możne wykonam test. Masz maszynkę vacu ? Spróbuj kolego może wyjdzie. Jak na razie fajnie idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 ...a może kleić tę kratownicę->Micro Metal Foil Adhesive...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Lipca 2016 Share Napisano 25 Lipca 2016 Zgadzam się z Letalinem - chyba najprostszy i dający szanse na najlepsze efekty jest sposób z przyklejeniem do blaszki folii. Kombinowanie z oryginalnym oszkleniem to chyba niepotrzebna robota. Obawiam sie, ze chyba jednak czeka cie mozolne obklejanie folią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 25 Lipca 2016 Share Napisano 25 Lipca 2016 Witam A ja sprobowalbym jeszcze czegos innego Kleilem Karasia przed laty i oryginalna kabyine polerowalem i maskowalem A gdyby tak ramy nakleic po prostu na oryginalna Kabine? Jest bardzo dobra samoklejaca folia aluminiowa o roznej grubosci Pomalowac, pociac paski i kleic Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi