TomaszDudek Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 pawel12 kurde kret z tesco usuwa humbrola tak szybko że tego nie zauważysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Albo jak już nie będziesz dał rady jakimiś środkami chemicznymi , to po prostu to delikatnie zdrap-jeżeli pomalowana powierzchnia jest w miarę płaska. P.S. Nie chcę mi się wierzyć że kret tego nie ruszył Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 10 Stycznia 2009 Share Napisano 10 Stycznia 2009 Kurde t-34 pomalowany humbrolem gorący roztwór kreta czas operacyjny 5 minut prysznic = model czysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eskej Napisano 15 Stycznia 2009 Share Napisano 15 Stycznia 2009 Witam Czy ktos moze natknal sie kiedys na cos takiego? http://www.truroarts.com/mediums/acrylic-medium/daler-rowney-slow-drying-gel/cat_352.html I czy by sie to nadawalo do uzywania z akrylami vallejo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 16 Stycznia 2009 Share Napisano 16 Stycznia 2009 Po kliknięciu w link... MySQL Error Occurred Error Message: 145: Table './truroart_artshop/shop1_CubeCart_inventory' is marked as crashed and should be repaired itd pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eskej Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 Po kliknięciu w link...MySQL Error Occurred Error Message: 145: Table './truroart_artshop/shop1_CubeCart_inventory' is marked as crashed and should be repaired itd pzdr Hmm u mnie dziala, no ale z netem roznie bywa. Tak czy siak chodzi mi o retarder ze sklepu dla plastykow, ktory to (retarder) jest w zelu. Zastanawiam sie czy mozna by go uzyc do opozniania schniecia farb. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 17 Stycznia 2009 Share Napisano 17 Stycznia 2009 http://www.allegro.pl/item527887267_sinus_producent_medium_opozniacz_150_ml.html Mam i POLECAM!!! Bardzo niska cena jak za 150ml. Dobrze współpracuje z Pactrą i Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Mam pytanie pewnie bylo o tym pisane ale co tam czym rozcieńczać farbę vallejo game color czy jak nie tą pod aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekpilawa Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 mam pytanie używam szpachlówki humbrol ile mam czekać do szlifowania bo minela godzina a ona jest całkowicie sucha aha i jeszcze jedno szpachle moge szlifować na mokro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 27 Stycznia 2009 Share Napisano 27 Stycznia 2009 ile mam czekać do szlifowania bo minela godzina a ona jest całkowicie sucha Nie jest sucha Chyba że nałożyłeś super-cienką warstwę. Nie ma co się śpieszyć, 12 godzin to rozsądne minimum. Szpachle mają tą przykrą właściwość, że przy szpachlowaniu większych wgłębień potrafią się po X dniach zapaść po prostu (skurczyć). Dlatego większe ubytki lepiej najpierw uzupełnić zrzynkami plastikowych ramek czy części, płytkami polistyrenowymi, zalać klejem cyjanoakrylowym itp. Humbrol i tak szybko wysycha. Polecam szlifowanie na mokro - nawet jak coś małego to na ślinę Gładsza powierzchnia wychodzi i papierek na dłużej starcza. P.S. Znajomy awatar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 7 Lutego 2009 Share Napisano 7 Lutego 2009 Mam takie pytanie, czy malując humbrolami lub revelami aerografem, mogę wyczyścić aero cleanluxem?? to znaczy, czy po malowaniu wystarczy przepuścioć przez aero cleanlux, czy może mam przepuścić rozpuszczalnik np. humbrola a dopiero potem rozkręcić aero i zatopić w cleanluxie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 aqws99 ja zawsze najpierw rozpuszczalnika trochę przeuszczę, a potem cleanluxem i zależy jak dobrze rozrobiłeś farbę, jeśli była dobrze rozrobiona i rzadka to takie zabiegi wystarczą. Jeśli będziesz widział że aerograf zaczyna się dławić następnym razem lub coś nie tak - rozkręcić na części pierwsze aero i moczyć w cleanluxie, wyczyścić pędzelkiem i będzie grało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqws99 Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 truckman no dzięki... bo akrylami już malowałem i wyczyściłem przepuszcajac rozpuszczalnik do akryli wamodu i grało ... ale przed wlaniem do aero humbrola wolałem zapytać bo jednak emalie trudniej usunać jak wyschnie np. z pędzelka... tak więc nie chciałem zepsuć aero... gdyby czyszczenie nie wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 8 Lutego 2009 Share Napisano 8 Lutego 2009 aqws99 nawet ja Ci zaschnie to po kąpieli w cleanluxie zejdzie bez problemu, moim zdaniem z humbrolami jest lepiej niż z akrylami, bo z akryli jak trochę zaschną robią się farfocle, a olejne jak lekko sachnie to trochę ropuszczalnika i się rozpuści gdy w taki sam sposób akrylowy farfocel zatka Ci dyszę. (Przynalmniej mi się tak działo z akrylami pactry) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus270393 Napisano 10 Lutego 2009 Share Napisano 10 Lutego 2009 Witam, zaczynam przygodę z modelarstwem i już mam problem, a mianowicie-kolory. Posiadam model Peterbilt 359 od revella, i jest dołączona do niego instrukcja gdzie są wypisane poszczególne kolory. Słyszałem że farby Revella są do kitu, i chciałem wziąć jakieś zamienniki. Znalazłem to, tabele zamienników. Kolory (revell) 31,99,91,90,302,314,91+83,8,94,378,301,381,382,374,30,nie za dużo? Potrzebuję dobrych zamienników, do aerografu jak i pędzli. Nie mam o kogo zahaczyć, dlatego pytam się na forum. Jeśli w złym miejscu napisałem, przepraszam, następnym razem poprawię się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
93mati Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Mam pytanie odnośnie Mr. Settera od Gunze, bo pierwszy raz widzę te cudeńko. Czy ten specyfik ma zawsze białą barwę, czy dostałem jakiś przeterminowany ?? Mam też Softera i jest on przeźroczysty, stąd takie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Lutego 2009 Share Napisano 16 Lutego 2009 Setter jest lekko mleczny - nie martw się, nie zostawia śladów. A nawet jeśli, to wystarczy przetrzeć. Właściwie - miejsce gdzie naniosłeś Setter dobrze jest raz za razem rozcierać wacikiem czy pędzelkiem, nie pozwalając, aby setter zbierał się w krople punktowo i tak stał, bo te krople za mocno się wżerają w kalkę i jest widoczna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 (edytowane) Nie znalazłem więc wrzucam Ostatnio znalazłem w sklepie budowlanym Szkło Wodne Sodowe firmy DOREX. Wykonałem na nim podstawowe testy i oto wyniki - można rozlewać po powierzchniach i nie wymaga krawędzi ograniczających; - najlepiej nakładać warstwami, bo na wierzchu tworzy się kożuch a pod spodem jest cały czas płyn; - nie nadtapia plastyku (wyprasek); - ładnie kryje malowane elementy; - przezroczystość jest zaskakująco dobra; - schnie około 12-24 godzin, ale lepiej odczekać 48 godzin, bo wtedy na pewno wyschnie na kamień; - można lać na papier, gips, plastyk, drewno i nawet na materiały tekstylne; - jest w 100% bezzapachowy; - trzeba nakładać powoli bo mogą się pojawić pęcherzyki powietrza; - nie wolno dotykać aż do całkowitego wyschnięcia; - nie wolno przychylać zalanej powierzchni; - nie wolno suszyć wiatrakami, wentylatorami, suszarkami itp.; - nie kruszy się, jest dość twardy – po wyschnięciu; - nieelastyczny po wyschnięciu; Wczoraj był kolejny mały test: Farby Van Gogh + White Spirit + Szkło Wodne Sodowe Zabarwiło w 100%, wyszło nieprzezroczyste. Dawałem w różnych proporcjach kilka kropel farby na cały kubeczek na leki (tyle co kieliszek) i zafarbowało maksymalnie, wyszła czarna masa Kilka fotek poniżej: Edytowane 19 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 A ile ów cudo kosztuje Aha i mam do Ciebie prośbę. Sprawdź jak reaguje z farbami(chodzi mi o zabarwienie) pactry,humbrol etc. I sprawdź jeśli możesz jak reaguje na fabry olejne artystyczne. I oczywiście gdzie kupiłeś ten specyfik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 A ile ów cudo kosztuje Aha i mam do Ciebie prośbę. Sprawdź jak reaguje z farbami(chodzi mi o zabarwienie) pactry,humbrol etc. I sprawdź jeśli możesz jak reaguje na fabry olejne artystyczne. I oczywiście gdzie kupiłeś ten specyfik Filip zaskoczę Cię... Ten specyfik kosztuje majątek... Całe 3 PLN (słownie trzy złote) za 500 ml czyli słownie pół litra I tu kolejna niespodzianka... kupiłem to cudo w sklepie budowlanym Powaga, 3 zł za pół litra w sklepi budowlanym. Sam byłem zaskoczony. Kupiłem to na próbę i postanowiłem sprawdzić jak to działa, pomyślałem że jak nic tego nie wyjdzie to po prostu wyleję to Co do prób z farbami to będą teraz na czasie, będę je wykonywał podczas klejenia modeli. Użyję resztek farby po malowaniu i jeszcze Van Goghi mam w szufladzie i trochę suchego pigmentu to też może być ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 18 Lutego 2009 Share Napisano 18 Lutego 2009 A ile ów cudo kosztuje Aha i mam do Ciebie prośbę. Sprawdź jak reaguje z farbami(chodzi mi o zabarwienie) pactry,humbrol etc. I sprawdź jeśli możesz jak reaguje na fabry olejne artystyczne. I oczywiście gdzie kupiłeś ten specyfik Filip zaskoczę Cię... Ten specyfik kosztuje majątek... Całe 3 PLN (słownie trzy złote) za 500 ml czyli słownie pół litra I tu kolejna niespodzianka... kupiłem to cudo w sklepie budowlanym Powaga, 3 zł za pół litra w sklepi budowlanym. Sam byłem zaskoczony. Kupiłem to na próbę i postanowiłem sprawdzić jak to działa, pomyślałem że jak nic tego nie wyjdzie to po prostu wyleję to Co do prób z farbami to będą teraz na czasie, będę je wykonywał podczas klejenia modeli. Użyję resztek farby po malowaniu i jeszcze Van Goghi mam w szufladzie i trochę suchego pigmentu to też może być ciekawie Sooooo Szy słote I to za pół litra... Nie ma co kupuje w ciemno i też poddam specyfik próbom To może być to czego modelarze szukali od dawna... Cena do ilości...toć to tańsze niż barszcz. Czekam na Twoje uwagi i próby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Sooooo Szy słote I to za pół litra... Nie ma co kupuje w ciemno i też poddam specyfik próbom To może być to czego modelarze szukali od dawna... Cena do ilości...toć to tańsze niż barszcz. Czekam na Twoje uwagi i próby Filip jak ja wyciągałem z portfela te "czy" złote to aż serce mi pękało Teraz ta zielona butelka to koszmar na moim biurku, który mi o tym przypomina Wczoraj był kolejny mały test: Farby Van Gogh + White Spirit + Szkło Wodne Sodowe Zabarwiło w 100%, wyszło nieprzezroczyste. Dawałem w różnych proporcjach kilka kropel farby na cały kubeczek na leki (tyle co kieliszek) i zafarbowało maksymalnie, wyszła czarna masa Wydaje mi się, że moje testy na farbowaniu mogą być nieskuteczne tak więc zachęcam do zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Napewno spróbuje Wielkie dla Ciebie za wynalezienie tegoż specyfiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Filip ja tylko poszedłem po NITRO do budowlanego i tak zawsze patrzę jakie tam mają zabawki i co by mi się do domu przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 19 Lutego 2009 Share Napisano 19 Lutego 2009 Też tak robię Wchodzę na dził chemiczny i się rozglądam Ale Szkła Wodnego SOdowego niezauważyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi