kermit zaba Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 (edytowane) Powitać! Ostatnio piejąc z zachwytu nad nowymi Airfixami, poszedłem za ciosem i wyciągnąłem z szafy Wildcata. Właściwie to zdjąłem go z parapetu, bo w szafie już miejsca nie ma... Model w ramkach wygląda bardzo fajnie, linie nie są już przysłowiowe, pojawiły się wklęsłe i wypukłe nity, wyposażenie kabiny i podwozie też jest dość szczegółowe. Model składał się bez większych problemów, części wskakiwały na swoje miejsce, szpachla była używana sporadycznie. Od siebie dodałem pasy w formie kalki z Corsaira i namalowałem pasy na stateczniku, bo kalka na takiej dużej i poprzetłaczanej części to jednak słaby pomysł. Malowany farbami Gunze z serii H i C. Do świateł pozycyjnych i okopceń zakupiłem Smoke'a od Tamiyi i Cleary Gunze i uważam to za bardzo potrzebny zakup. Uszczupliłem też domowe zasoby soli, bo stwierdziłem, że jednokolorową powierzchnię trzeba jakoś urozmaicić. Pierwsza próba na spodzie wyszła tak sobie ze względu na obraną technikę. Wymieszałem sól z wodą i spryskałem tym roztworem model, tak żeby porobiły się drobne kropelki na powierzchni. Później podsuszyłem powietrzem z aero i prysnąłem przyciemnionym bazowym. Po takim zabiegu sól ciężko odchodziła od modelu, a większość plamek miała regularny, owalny kształt. Na górze zrobiłem trochę inaczej, najpierw spryskałem model czystą wodą, dopiero na to rozrzuciłem sól. W paru miejscach poprzestawiałem jeszcze mokre kryształki wykałaczką i prysnąłem ciemniejszym bazowym. Efekt był o wiele lepszy. Powtórzyłem go na całości modelu po nałożeniu kalek i namalowaniu pasów na stateczniku i skrzydłach. Oceńcie sami: A tutaj z kumplem z pokładu: Edytowane 19 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Października 2016 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2016 Mnie się podoba, nie moja skala i nie mój temat ale fajny maluch, miło się ogląda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 Bardzo sympatyczne modeliki. Jestem na tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 17 Października 2016 Autor Share Napisano 17 Października 2016 letalin, pamiętasz przy okazji Stukasa jak dywagowaliśmy nad osłonami kabiny? W tym modelu nakładałem podkład aerografem, okolice osłony ominąłem, bo była wcześniej pryśnięta kolorem wnętrza. Powłoka jest cieńsza i po odlepieniu masek nie widać żadnych ubytków farby! Dzięki za opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 Ładnie wyszłi ci te przebarwienia i odpryski farby. Ja bym tylko trochę golenie podwozia przybrudził, bo bardzo plastikowo wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agillus68 Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 Fajnie zrobiony. Dodaj tylko washa na golenie. Mój czeka w szafie, ale chyba nie prędko sie za niego zabiorę Pozdrawiam Agillus68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 letalin, pamiętasz przy okazji Stukasa jak dywagowaliśmy nad osłonami kabiny? W tym modelu nakładałem podkład aerografem, okolice osłony ominąłem, bo była wcześniej pryśnięta kolorem wnętrza. Powłoka jest cieńsza i po odlepieniu masek nie widać żadnych ubytków farby!Dzięki za opinie! Zapamiętam. I tak będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 ładny kociak! solne malowanie całkiem spoko , oszklenie też b. ładnie wyszło! swoją drogą nie przypuszczałem że Wildcat jest taki mały przy Hellcat-cie, jakoś obie maszyny dobrze znane że jedna większa druga mniejsza ale nie spodziewałem się takiej dysproporcji - także fajna fotka porównawcza. pozdrawiam! ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 Bardzo fajny. Bardzo fajne zdjęcia. swietnie wyglada na zbiżeniach. Daje rede jak na takiego malucha. Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 Ladne modele Tylko pokladu im brakuje Acha i ten zlewej jakis taki zly na tego malego... Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 17 Października 2016 Autor Share Napisano 17 Października 2016 Pany, dzięki za opinie! Golenie fakt, na zdjęciach kłują w oczy, tak samo jak wloty powietrza w osłonie silnika... Za to w rzeczywistości układają się tam naturalne cienie i nie wygląda to tak plastikowo. Przy okazji zauważyłem, że nie zdjąłem masek z dolnych okienek! Ma ktoś może kwita z układem linek? Bo gdzieś widziałem jedną, gdzieś dwie, a jeszcze gdzieś 4, bo jeszcze od stateczników poziomych. Modelu jeszcze nie schowałem do gabloty, więc poprawki są możliwe ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 17 Października 2016 Share Napisano 17 Października 2016 nieźle wyszedł podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Października 2016 Share Napisano 18 Października 2016 Kotek się ładnie prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 20 Października 2016 Share Napisano 20 Października 2016 A tu masz link do tego samego modelu http://rebelsatcloudnine.blogspot.com/2016/01/airfix-172-f4f-4-grumman-wildcat.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 (edytowane) No i Irkowi udało się mnie podpuścić, za co podziękowałem już osobiście w pewną sobotę nad pewnym płynem Rozciągnąłem linki, zapuściłem washem wloty w osłonie silnika i lekko pobrudziłem podwozie. Wyszło nawet znośnie. Edytowane 19 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 Można wiedzieć jaki numer ma niebieski kolor kamuflażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 Górny kolor to Bluegray C367 z tego zestawu. Moim skromnym zdaniem nowa strona Gunze i te zestawy to lekkie chamstwo, farby w zestawie są droższe niż pojedyncze sztuki, a jeden z kolorów i tak trzeba mieszać... No ale za moje wrodzone lenistwo trzeba płacić ;) Możliwe, że Tamiya robi podobny odcień, ale niestety nie znam oznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 30 Października 2016 Share Napisano 30 Października 2016 a jeden z kolorów i tak trzeba mieszać... O jakim kolorze myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 30 Października 2016 Autor Share Napisano 30 Października 2016 (edytowane) Cześć Letalin! Chodzi o kolor C365, który wg instrukcji rysunkowej należy domieszać 7% C30, czyli go zmatowić. Ja tam czepiający nie jestem, dolać parę kropel mogę, ale wiesz...płacisz więcej i jeszcze kombinuj. Bez mieszania kładziony cienkimi warstwami na jasnym podkładzie wygląda tak: Edytowane 19 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 31 Października 2016 Share Napisano 31 Października 2016 Oj, przecież większość i tak lakieruje swoje modele. Raczej bym nie mieszał, tylko po nałożeniu kalek prysnął matem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 11 Stycznia 2018 Share Napisano 11 Stycznia 2018 Czy nie miałeś problemu z kalkami? Bo nie moge coś ich zmusić aby siadły na liniach - używałem tylko mr. mark settera. Czy wymagany jest silniejszy płyn, np. mr. mark softer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 14 Stycznia 2018 Share Napisano 14 Stycznia 2018 Fajny mały grubasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2018 Cześć! Nie miałem problemu, bo poza Setterem pod kalkę, daje od góry Microscale Micro-sol. Używałem przez chwilę Mr Mark Softera, ale jak dla mnie jest on za słaby i z grubszymi kalkami sobie nie radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 15 Stycznia 2018 Share Napisano 15 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź, pobawiłem się tymi kalkami i nałożenie settera na kalkę i zostawienie go aż wyschnie też daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi