Solo Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Atlis, nawet na tych zdjęciach widać wyraźnie lekkie cienie na liniach podziału, więc preshading jest tutaj bardzo wskazany. Upierasz się, choć nie masz racji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Tu jeszcze fajne zdjęcie gdzie widać na maszynie niemal modelowy preshading po liniach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Czy Ci się to podoba czy nie, F-106 miały powłokę nieskazitelną. Zabrudzenia były w formie zacieków, czasami różnił się delikatnie kolorem jakiś panel, ale znaleźć brudną F-106 graniczy z cudem. I nawet te z Bonyard tak wyglądają. ... To co pokazałeś są zacieki/kurz w pofalowanej powierzchni skrzydeł, ewentualnie odciski od butów. Ok. Przyjmuję do wiadomości że "zacieki/kurz" i "odciski od butów" nie są brudem... Od razu poczułem się lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Atlis Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 @Solo - Piękne zdjęcie. Szczególnie na osłonie radaru widoczne zacieki kurzu - idealne do zrobienia na przykład farbami olejnymi lub washami Jimeneza. Linia podziału do zalania ciemnym szarym PLW, kadłub znów poprzeczne zacieki od wody/kurzu. Wokół pitota bardzo fajne kołowe otarcie powłoki, zakładam że od paska REMOVE BEFORE FLIGHT. Jednak nawet ani w tym przypadku nie widzę tutaj miejsce dla preshadingu. Trzeba przyznać, że jak na maszynę stojącą długie lata na terenie muzeum wygląda dość dobrze. Jednak to się nijak nie ma do samolotów w służbie. Chyba, że chomick planuje robić eksponat muzealny, to wtedy jeszcze jakoś przejdzie. @Dorotka - owszem, że są. Ale w tym przypadku zdecydowanie nie do odwzorowania przeshadingiem. Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Tak patrze na ta maszynkę i chyba bym sobie zrobił takiego w 1/72 idealnie by pasował na półce koło mojego F-101 Voodoo Wracajac do tematu trzymam kciuki za efekt końcowy z zaciekami śladami butów itp. Ps. jak zobaczyłem cene Menga w 1/72 kosmos 200 zł plus dodatki menga drugie 200 zł duzo taniej Trumpeter 1/48 wychodzi z dodatkami airesa masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Model Menga jest przepiękny, żywiczne dodatki trochę gorsze niż Airesa i niektóre raczej zbędne. Zerknij na mój inbox tych zestawów i sam zobaczysz. Model jest drogi ale zdecydowanie wart swojej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 18 Stycznia 2017 Share Napisano 18 Stycznia 2017 Menga dostaniesz za 150 z wysłką. Jest chyba na luckymodel, na aliexpress ew.m na ebay. No chyba, że po nowym roku coś się zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 19 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2017 Tak patrze na ta maszynkę i chyba bym sobie zrobił takiego w 1/72 idealnie by pasował na półce koło mojego F-101 Voodoo Wracajac do tematu trzymam kciuki za efekt końcowy z zaciekami śladami butów itp. Marzy mi się półeczka z "serią wieku" - F-100D w malowaniu SEA, F-101 aluminiowy, F-104 aluminiowy i F-105D w malowaniu SEA. Zacząłem od najładniejszego Co do preshadingu, to opierałem się na zdjęciach maszyn z New Jersey ANG. Wszystkie wyglądają czysto, więc i model taki będzie. Zrobię wash na liniach podziału blach i tyle. To dla mnie najładniejszy samolot zimnej wojny i jeden z moich ulubionych więc chcę, żeby był "na błysk" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 31 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2017 Pomalowałem detale kadłuba: pas przeciwodblaskowy przed kabiną i nos, gniazdo do tankowania w locie, wloty powietrza do silników i hamulce aero (trzeba dokleić). Dziś przygotowanie powierzchni pod kalki. Muszę przeszlifować skrzydła, bo powłoka farby wyszła nieco chropowata. Jutro prysnę podkład błyszczący i zacznę malować detale podwozia i komory uzbrojenia. Tu nie dokleiłem należycie taśmy maskującej i nieco czarnej farby się pod nią dostało. Poprawka dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Widzę, ze korzystasz z Picassy, czyli widać tylko jedno zdjęcie, reszty ni ma Zmień hosta, photobucket lub imgur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Zdjęcia ze Zdjęcia Google też już można bez problemu wklejać na fora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Ja widzę tylko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 ja tak samo tylko jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 2 Lutego 2017 Autor Share Napisano 2 Lutego 2017 ja tak samo tylko jedno Rzeczywiście straszna bieda. Zdjęcia znikają, gdy wyloguję się z konta :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 ja tak samo tylko jedno Rzeczywiście straszna bieda. Zdjęcia znikają, gdy wyloguję się z konta :( polecam : http://imgur.com/ stabilny i łatwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 4 Lutego 2017 Autor Share Napisano 4 Lutego 2017 polecam : http://imgur.com/ stabilny i łatwy Tak też zrobię. Jako podkład pod kalki zamierzam zastosować Gunze H30 Clear. Trzeba go rozcieńczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 12 Lutego 2017 Autor Share Napisano 12 Lutego 2017 Zdjęcia przerzucone na Imgura: Jak na razie jestem zachwycony w porównaniu z Picasą Dzięki za dobrą radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 3 Marca 2017 Autor Share Napisano 3 Marca 2017 Kalki położone. Wystarczył Mr Mark Setter, by ładnie się ułożyły w liniach podziału. Przy hamulcu aerodynamicznym i sterze kierunku kalka zostanie przecięta. W weekend chcę zrobić wash komór uzbrojenia i podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Po dłuższej przerwie co nieco podłubałem. Skończyłem wash linii podziału. Nie jestem zadowolony z efektu na stateczniku pionowym. Chyba trochę za bardzo wyrazisty w stosunku do reszty kadłuba. Co sądzicie? Obecnie brudzę nieco golenie podwozia, maluję siłowniki pokryw podwozia i podkład na pociski rakietowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Wash moim zdaniem jest bardzo ładny, ja lubię taki mocniejszy nieco, ożywia ładnie szarą monotonię kadłuba. Jest całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Chodzi mi o to, że na prawej stronie statecznika jest mocniejszy, niż na reszcie kadłuba. Przesadzam? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 No rzeczywiście, wash na stateczniku ciemniejszy niż na reszcie. Bardzo ładnie, czysto. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Śliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 24 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2017 Skończyłem zbiorniki paliwa i pokrywy podwozia głównego. W międzyczasie pociski poszły się kąpać w Krecie, bo nie jestem zadowolony z jakości szpachlowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Pociski pomalowane i podwieszone, zbiorniki powieszone, koła pomalowane i zamontowane. Niestety, nie udało się zrobić idealnej symetrii podwozia - lewa pokrywa jest bliżej zbiornika niż prawa :( Pozostał montaż fotela w kabinie, pomalowanie bezbarwnym wiatrochronu pod wash (zapomniałem o nim ) i montaż owiewki. Klejenie szybki z ramą nie wyszło mi zbyt czysto. Zastanawiam się nad wrzuceniem jej do Kreta i zrobienie od nowa. Czy debonder do CA zadziała na elemencie przezroczystym? Przy klejeniu lusterek wstecznych zrobiłem zaciek na szybce :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi