Skocz do zawartości

Spitfire Mk. Vb EN951 J. Zumbacha 1:32 Hobby Boss + dodatki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 107
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Spust spustem, cały drążek to jakiś koszmarek. W ogóle strasznie razi mnie, że kokpit tego modelu jest zbudowany z prostych figur geometrycznych. Dobrze, że na zewnątrz będzie trochę lepiej. Oczywiście te uwagi tyczą się Hobby Bossa.

Edycja:

Spust powinien być prostokątny. Powinieneś mieć go w blaszkach Edzia.

Pasy wystarczy chyba przemalować na lniany kolor.

Napisano

Dobrze widzę, że dźwignia będzie zielona z czarnym uchwytem i metalicznym zakończeniem? Spróbuję jeszcze ten orczyk trochę dopracować.

Napisano

Tak, choć trzeba dodać, że są też zdjęcia całego kija w kolorze Grey Green ze srebrna końcówką. No i nie jest to żadna pompa, pomyliło mi się z innym samolotem.

Napisano

A to tak tylko dla wiedzy potomnych: ten kijaszek ze srebrnym przyciskiem (akurat to jest zatrzask) to dżwignia sterowania wychyleniem klapek na wylocie chłodnicy pod skrzydłem. I raczej standardowo był po prostu zielony.

• 2 weeks later...
Napisano

Hej.

Przyznaję się bez bicia, że spustu nie poprawiłem. Można to było zrobić przed sklejeniem kokpitu, ale teraz się już tego nie podjąłem. Klapy prawie gotowe.

QcUaeW4.jpg

T0VEMc5.jpg

Pzdr

Adam

• 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano

Bardzo zgrabna robota, nie wiem czy wiesz ale ten model ma problem ze skrzydłami - mają dosyć dziwny kształt.

HobbyBoss

3S-9.jpg

Tamigawa

1-6.jpg

u5BEB4q.jpg

spitvbam_title.jpg

Napisano
Drobne postępy. Z folii alu zrobiłem imitację czerwonych kawałków płótna na km-y.

Dlaczego folia alu, zwykła taśma Tamiya spełniła by tą samą rolę a lepiej przyjmuje farbę.

Napisano

Folia alu lepiej trzyma kształt odciśnięty na lufach. Ale pomyślę nad taśmą, wcześniej jakoś na to nie wpadłem. Na pewno taśmę będzie lepiej malować.

• 3 weeks later...
Napisano

Wysłałem Solowi do wycięcia, bo on nic nie klei, to przynajmniej narzędzia nie będą bezczynnie stały ;)

EDIT.

Tak wyglądał element do wycięcia

y81FnYt.jpg

Napisano

Kto zna model HB, ten wie, że na osłonie silnika są jajowate nito-zapinki. Zrobiłem z igły 1.6mm okrągłe ostrze, stare zapinki poszpachlowałem i poprawiam.

2dinAV5.jpg

clGJgxR.jpg

Pozdrawiam,

Adam