Duży Modelarz Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 Dużo tu mamy Rosomaków, ale jeden więcej zawsze się zmieści ;) Mój dla odmiany jest przygotowany na europejski teatr działań. Zapraszam na filmową recenzję zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 11 Stycznia 2017 Share Napisano 11 Stycznia 2017 Iskra dała popalić już na starcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 11 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2017 Nie, Iskra jest świetna. Zwyczajnie Święty Mikołaj mnie w tym roku przysypał modelami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Nie, Iskra jest świetna. Zwyczajnie Święty Mikołaj mnie w tym roku przysypał modelami ;) Fajnie, że robisz tego typu wideorelacje, ale w tym przypadku proponuję bardziej zagłębić się w temat jeśli zaczynasz wchodzić w szczegóły, albo te szczegóły zupełnie pominąć... Dało się też usłyszeć wiele "pomieszań" językowych... Wideo dużo lepsze od dźwięku moim zdaniem... Mam nadzieję, że się nie obrazisz za konstruktywne uwagi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2017 Za konstruktywne nie obrażę się nigdy Zauważyłem, że z "pomieszaniami językowymi" mają problemy jedynie Polacy ;) Staram się jak umiem najlepiej ale nie jestem native speakerem i raczej nigdy nie będę. Tak z ciekawości, jakie szczegóły tam pomyliłem? Bo właśnie tak jak napisałeś, raczej starałem się po prostu pokazać model bez jakiegoś rozbudowanego komentarza. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Fajny "szoł" A kiedy przejdziesz do konkretów, czyli zaczniesz sklejać ? Sam rozpoczynam właśnie tą wersję, no bo "żółty" czuje się osamotniony, na "kalki" nie mogę się doczekać :-) więc .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Stycznia 2017 Share Napisano 12 Stycznia 2017 Za konstruktywne nie obrażę się nigdy Zauważyłem, że z "pomieszaniami językowymi" mają problemy jedynie Polacy ;) Staram się jak umiem najlepiej ale nie jestem native speakerem i raczej nigdy nie będę. Tak z ciekawości, jakie szczegóły tam pomyliłem? Bo właśnie tak jak napisałeś, raczej starałem się po prostu pokazać model bez jakiegoś rozbudowanego komentarza. Pozdrawiam serdecznie. Dzięki, że piszesz na luzie, bo nie wszyscy na forum mają dystans do siebie i swojej pracy... Tak na szybko rzeczy, które najbardziej utkwiły mi w pamięci... 0:21 Armored Personal Carrier - Rosomak (albo APC Wolverine, albo KTO Rosomak), 1:00 Jest ich sporo (można je policzyć i podać liczbę), ...podczas prezentacji niektórych ramek mówisz jakie elementy konstrukcyjne się na nich znajdują, przy innych cisza... (albo omów wszystkie, albo tylko prezentacja)... ...co do wnętrza to jest dość szczegółowe, ale też mocno uproszczone... ...jest też silnik... (raczej: zestaw zawiera elementy silnika) 8:47 Istnieją też wersje pustynne tego modelu (nie wersje modelu, tylko wersje Rosomaka; ...i nie pustynne, tylko M1M z siatkami i pancerzem HSW, zwana też "afgańską", oraz M1 z pancerzem krajowym i obrotnicą OSS-M, używaną przez kontyngent PKW Czad - to chyba największa nieścisłość) ...model to nie wersja europejska, tylko "krajowa" - poza Polską nikt jeszcze nie używa Rosomaków... 10:44 - nie omówiłeś schematów malowania - pierwszy to PKW Czad, drugiego nie rozpoznaję, trzeci to malowanie krajowe... No i 2:43 - wyjmujesz dodatkową ramkę z elementami obrotnicy OSS-M czyli zestaw daje też możliwość budowy tej wersji, która dostępna jest w oddzielnym dedykowanym zestawie..! Kluczowe info, o którym nikt nie wspominał!!! ...tyle na szybko..! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 12 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2017 Dzięki, w przyszłości postaram się unikać zbyt ogólnych stwierdzeń i skrótów myślowych. Niestety nie mam żadnych znajomych w wojsku ani sam nie miałem do czynienia z prawdziwymi Rosomakami, więc mogłem pokazać tylko model - zawartość pudełka, bez wnikania jak to wszystko się ma do prawdziwego pojazdu. Co do tej obrotnicy, to nawet nie wiedziałem, że ta ramka jest tak ważna, nie znam poprzednich wydań tego modelu. Wyszedłem z założenia, że po prostu pokażę co jest w zestawie i ludzie bardziej zorientowani sami się dopatrzą rzeczy, które mogły mi umknąć - i jak widać miałem rację ;). Dodatkowo na swoje usprawiedliwienie mam fakt, że film obejrzą w miażdżącej większości ludzie, którzy do tej pory nie słyszeli o takim pojeździe jak Rosomak, a im raczej te kilka nieścisłości nie przeszkodzi w zainteresowaniu się tym fajnym w sumie modelem PS. Od razu też przepraszam, ale na filmy z budowy trzeba będzie chwilę poczekać, mam kilka modeli do skończenia a ten jest z nich najbardziej złożony i raczej chciałbym go robić w momencie gdy będę mu mógł poświęcić całą uwagę. Pozdrawiam serdecznie i dzięki za wszystkie uwagi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 16 Października 2017 Autor Share Napisano 16 Października 2017 Odkopuję wątek, ponieważ ruszyłem z robotą nad tym modelem. Zapraszam na film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 16 Października 2017 Share Napisano 16 Października 2017 Fajnie idzie, szkoda, ze tak długie przerwy pomiedzy "odcinkami", kibicuję dalej. ps. szkoda, ze tak mało Rosomaków, a wydawało sie że bedzie cieszyć sie większą popualrnością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 16 Października 2017 Super Moderator Share Napisano 16 Października 2017 szkoda, ze tak mało Rosomaków, a wydawało sie że bedzie cieszyć sie większą popualrnością...W szafach, szafeczkach zapewne tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Nie tak, mało, ale już na relację czasu nie starcza Od 1,5 roku Afgańskiego buduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 17 Października 2017 Autor Share Napisano 17 Października 2017 Dzięki za zainteresowanie Jak już ruszyłem z budową to przerwy powinny być sporo krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 szkoda, ze tak mało Rosomaków, a wydawało sie że bedzie cieszyć sie większą popualrnością...W szafach, szafeczkach zapewne tak jest Ja jednego mam gotowego od ponad roku, a trzy czekają na "kolejce" ale powoli dojrzewam, może jak śnieg spadnie, ale tym razem "pustego" w środku w wersji czysto Polskiej, może z Czadu, zobaczymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Października 2017 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2017 u mnie afgan :P ale czekam na anteny z MASTERA, będa nowe Harrisa już niebawem, także będzie komplecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Bierzmy sie za dłubanie , uważam, że powinno być ze 20 wątków z "rozbabranym" "Rosomakiem" Tyle mozliwości i wariantów i to pudełkowców bez dodatkowych kosztów.... Ktoś wie czy i kiedy wyjdzie książka o nazwach własnych pojazdów Wojska Polskiego ???? Przy którymś z M-rapp-ów autor o zgodę na publikację pytał (chyba Lalunia) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Października 2017 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2017 No jak zwykle MON błyszczy z pomysłami na zakazy i inne bzdety... jak widać betony się nie zmieniają , no ale jaki cyrk... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Ktoś wie czy i kiedy wyjdzie książka o nazwach własnych pojazdów Wojska Polskiego ???? Przy którymś z M-rapp-ów autor o zgodę na publikację pytał (chyba Lalunia) ... Jeżeli chodzi o tą książkę To już się ukazała, od tygodnia stoi już u mnie na półce. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Ktoś wie czy i kiedy wyjdzie książka o nazwach własnych pojazdów Wojska Polskiego ???? Przy którymś z M-rapp-ów autor o zgodę na publikację pytał (chyba Lalunia) ... Jeżeli chodzi o tą książkę To już się ukazała, od tygodnia stoi już u mnie na półce. Pozdrawiam Jacek Tak o to, próbowałem "pytać" autora, ale się nie odzywał, wysłałem teraz też do Ciebie na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Tak o to --> https://www.martola.com.pl/pl1238/produkty74302/baska_wanda_i_inne_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Tak o to --> https://www.martola.com.pl/pl1238/produkty74302/baska_wanda_i_inne_ Dziękuje wszystkim za odzew, napiszcie recenzję proszę. Co tam jest i ile mniej więcej dotyczy czasów najnowszych, bo IIws. dosć dokładnie opisana .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 A opony to na czarno bedziesz mazac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duży Modelarz Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Nie, zostawię ciemnoszare. Później planuję dosyć solidnie przykryć całe podwozie pigmentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi