Jump to content

Multicar M-22 1/35

bożo wpożo
 Share

Recommended Posts

Niczym nie ustępujący w brzydocie poprzednim moim "produkcjom " - przeuroczy inaczej Multicar czeskiego Plus Modela .

Puzderełko :

multicar_zps2nyd8hqq.jpg

Zawartość:

mu1_zpsu8ra938g.jpg

Wnętrzności szoferki :

mu2_zpscnedizci.jpg

Wnętrzności w karoserii :

mu4_zpsz4z2uoqd.jpg

I przymiarka przyklapki szoferki z dołem .

mu11_zpsidttajtr.jpg

mu7_zpstc2tuobo.jpg

mu10_zps1hhgfjoo.jpg

mu5_zps2qa7dcug.jpg

Kurcze, aż mi żal patrzeć, jak cudnie ten syf wygląda, bo ja tak nie umiem...

Bożo, bardzo poproszę o numery pigmentów, których używasz, bo chcę umieć tak samo syfić.

Dziękuję za komentarze .

Nie podobają mi się klosze reflektorów, są zbyt matowe.

Kiedyś stosowano klosze szklane i one nie matowiały.

Ja też uważam, że są za ciemne.

Zgadzam się . Kłopot jest taki z tymi lampami , że jest to jeden przezroczysty żywiczny element , płaski . I przykleja się go do płaskiej karoserii na której jest tylko zarys , gdzie tą lampę przykleić . Nie ma żadnego wklęsłego zwierciadła , nie ma przestrzeni pomiędzy żywiczna lampką a karoserią . Jest plaskato . Pomijam , że nie mają na sobie żadnej faktury . Jak nie zmatowię mocno lampy to po prostu widać ordynarnie to co jest pod lampą i nie ma żadnej głębi . Nie tak jak na przykład w walcu , gdzie lampa zbudowana jest jak lampa , ma wklęsłe zwierciadło do którego mogłem sobie przykleić nawet imitację żarówki z dezoksykantu .

lampaw_zpsjpxe2ker.jpg

Jak to się mawia - to nie galeria . Pokombinuje sobie jeszcze na przemian z matem i błyskiem i zobaczę co wyjdzie . W razie niemca mam jeszcze dubla tych oryginalnych lampek . Ale zapewniam , ze sobie jakoś poradzę , więc spokojna rozczochrana

Natomiast czy ciemne czy jasne to akurat sprawa dyskusyjna :

http://photo.bikestats.eu/zdjecie/409134/multicar-m22-tak-brzydki-ze-az-piekny

http://photo.bikestats.eu/zdjecie/535083/gustowny-multicar-m22-samochod-troche-niczym-monocykl-wsrod-rowerow

Bardziej jednak będę naciskał na uzyskanie głębi z tych placków i jakiś delikatny połysk .

numery pigmentów

Cieszę się , ze Ci się podoba . Pigmentu użyłem tylko i wyłącznie na podłodze trzewi szoferki - i był to akowski "dust" utrwalony łajtspirytem - położony na wcześniej ściuraną podłogę akrylowymi farbkami w kolorze ciemnych odcieni rdzy i wytarty potem cyngwajsem do malowania cieni na powiekach .

A jak zrobić takie zacieki na szybkach i brud na obrzeżach zasięgu wycieraczki?

Krzychu- tak w skrócie . Naklejam szablon wycięty z taśmy na szybkę . W żywicznych modelach ostrożnie się muszę obchodzić , bo szybki zawsze są zrobione z okładek na dokumenty . Rozrzedzonym mocno matem gunzowym sikam po szybkach . Potem rozrzedzonym olejnym akowskim dust efektem strzelam z pyndzla dziada i po paru minutach płaskim zwilżonym w lewelingu pionowymi ruchami ścieram , aż uznam ze jest w miarę .

• 2 weeks later...

Heloł

Następny kroczek to rama , koła i skrzynia . Niedużo już do finiszu . Jakieś chlapacze , lampy z tyłu , rura wydechowa , wyciurać jeszcze skrzynię , podelapiać kilka detali i skleić w całość :

mm1_zpspke5ubtd.jpg

mm2_zpshhx1i0qx.jpg

mm5_zpsgbua1rei.jpg

mm6_zpsbcl9jbeh.jpg

mm3_zpse0zajeps.jpg

mm4_zpsjt6fdmi4.jpg

Pragnę nadmienić i zwrócić upszejmie uwagę (bo mnie od razu się na oko rzuciło) szanownemu i wielce poważanemu ojcu administratoru Jawkersu, że oka temu Multikaru zostały poprawione i turbacji wzrokowi już wielmożności czynić nie bendom!

• Super Moderator
Pragnę nadmienić i zwrócić upszejmie uwagę (bo mnie od razu się na oko rzuciło) szanownemu i wielce poważanemu ojcu administratoru Jawkersu, że oka temu Multikaru zostały poprawione i turbacji wzrokowi już wielmożności czynić nie bendom!

Zauważyłem, teraz jest bardzo dobrze

Cooper69, z całym szacunkiem ja nie jestem Administratorem.

A wracając do Multicar'u, to prawie co dziennie mijam takiego, tylko dwu osobowego. I kolor ma trochę bardziej intensywniejszy.

A mam takie małe pytanie.

Dno skrzyni zostawiasz takie jakie jest, czy zdzierasz farbę miejscami do gołej blachy?

Napisz po polsku a nie po chachłacku, a zmianę świateł pewnie świat ,,modelarski'' z wielkim zachwytem zauważył.