zloty Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Nówka prosto z fabryki Spitfajerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Czyścioch. Prosto z salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 26 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2017 No i czy nie jest ładny taki czysty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Nice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 No i czy nie jest ładny taki czysty? Ładny, bo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 (edytowane) W temacie spitów troche lajkonik jestem, ale czy podwozie nie powinno mieć trochę większego rozstawu? A tak pozatym to miodzio Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 26 Stycznia 2017 Share Napisano 26 Stycznia 2017 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Stycznia 2017 Share Napisano 27 Stycznia 2017 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 27 Stycznia 2017 Share Napisano 27 Stycznia 2017 Witaj Bardzo ładny czysty model. Gratulacje!!. Tylko z tego co ja wiem to piloci chyba sami sobie malowali oznaczenia typu Polska szachownica i znaczki jednostek ale żeby tak się stało to te samoloty musiały chyba najpierw same dolecieć na lotniska gdzie operowały dane jednostki to równało się z tym ze troszeczkę się ubrudziły(no choćby okopciły) i nie były idealne jak np. Twój model. To taka moja mała uwaga(nie krytyka lub wymądrzanie się- BROŃ BOŻE!) ale może się mylę więc jak coś to mnie proszę naprostować. Pozdro P.S. Skąd wziąłeś takie fajne kalki bo z tego co szukałem to firma Sword(''Miecz'' i tu się trochę wymądrzam ale wiem ze mam racje bo sprawdziłem jakby co ) nie dała Polskich oznaczeń do Spitfire'a tego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 27 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2017 Dzięki @Moses tak wygląda rozstaw podwozia na planach: @Marcin94 Zrobiłem bardzo lekkie okopcenie jasnym filtrem,jak się przyjrzysz to zobaczysz na zdjęciach. Poza tym myślę że ludzie z obsługi naziemnej przykładali się do swojej pracy.Model przedstawia samolot z końca wojny. Wystarczy szmata i mamy taki efekt: Kalki są w zestawie Sworda 72052.Są jeszcze oznaczenia z 302 dywizjonu,maszyna Bolesława Kaczmarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 27 Stycznia 2017 Share Napisano 27 Stycznia 2017 Bardzo ładnie Nie wiem może to wina oświetlenia ale u mnie jakoś się błyszczy Nie chodzi o czystość ,to jest perfekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 27 Stycznia 2017 Share Napisano 27 Stycznia 2017 Do zloty Faktycznie ''Królu Złoty'' są okopcenia.. zwracam honor ,ale bardzo delikatne i na pierwszy rzut oka nie widocznie. Co do modelu to masz racje ze to malowanie z tego zestawu(dzięki za podpowiedz) ale tam na schemacie jest przy szachownicy jakiś malunek oraz przy godle jednostki jest jakiś napis a u ciebie na modelu tego nie ma (sorry ze się tak czepiam ale takie rzeczy bardzo wzbogacają i uatrakcyjniają modele, oczywiście nie wszystkie bo tylko angielskie i amerykańskie jak dla mnie i na twoim miejscu bym takie rzeczy dawał ale to twój model mnie mój i może masz inny gust niż ja ). Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 Dzięki @Moses tak wygląda rozstaw podwozia na planach: ... Chociaż rozstaw goleni MkI i MkXVI jest niemal taki sam to akurat przy MkXVI nastąpiły dość istotne zmiany w geometrii podwozia i jego elementach. Model jest skończony i sympatyczny, więc nie ma co kombinować, ale mimo to wspomnę, że przedstawiony tu układ podwozia jest hybrydą różnych wersji w naturze niewystępującą. 'Dla chętnych' wspomnę. Marcin, piloci bardzo rzadko malowali swoje oznaczenia, a powtarzalne symbole, jak znaki przynależności państwowej, czy godła jednostki - bodaj nigdy. Zwróć też uwagę, że na tym Spicie Karola Pniaka nie było owych dodatkowych, atrakcyjnych elementów, o których wspominasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2017 @jureczek Bo ma się błyszczeć,to jest nowy samolot. @Marcin94 Piszesz o maszynie Kaczmarka,mój jest Pniaka jak już wspomniał greatgonzo. @greatgonzo "Jestem chętny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin94 Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 Do zloty Aaa! To tam są dwa polskie malowania: Pniaka i Kaczmarka??!! nie zauważyłem, mój błąd sorry . Pozdro Do greatgonzo Rozumiem. Mówiłem ze mogę się mylić co do godeł jednostek. Ale co szachownic to malowali na 100% bo kiedyś widziałem takie zdjęcia lub film jak malowali. A co do malowania to tak jak mówiłem ''Zlotemu'' - ''Teraz to dopiero zobaczyłem'' ze są dwa Polskie malowania a Ja myślałem ze jest tylko jeden - Ten Kaczmarka. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 Wnosząc z Twoich wypowiedzi jesteś młodym człowiekiem. Proszę zatem, przyjmij poniższe jako życzliwą sugestię . W takich sytuacjach lepiej sprawdzić swoje źródło. Pisząc 'gdzieś, coś (nawet nie wiem co) widziałem' kładzie się na poparcie swoich słów jedynie własny autorytet. To może nie wystarczyć i niewiele jest ludzi, którzy mogą sobie na to bez ryzyka pozwolić. Na samolotach PSP tych szachownic namalowano tysiące i nikt przy zdrowych zmysłach nie powie, że nie mogło się zdarzyć tak, że jakiś znudzony pilot przyłożył rękę do którejś z nich. To jednak co innego niż twierdzenie: 'piloci malowali szachownice' sugerujące, że to był standard. Nie był. Odszukałbym też to zdjęcie, czy film i sprawdził, czy aby na pewno był na nim pilot z pędzlem. A potem pokombinował trochę nad ideą zdjęć pozowanych i propagandowych. Ale podziwiam entuzjazm . zloty: Bardziej myślałem o ludziach, którzy chcieliby w przyszłości robić MkXVI i uniknąć pomyłki, ale taki 'chętny' też jest bardzo fajny! Po przeniesieniu operacji lotniczych na kontynent samoloty zaczęły latać z tamtejszych stałych baz. Geometria podwozia Spitfire, projektowanego z myślą o trawiastych lotniskach brytyjskich, okazała się być zabójcza dla opon na twardych nawierzchniach. Zmieniono golenie (lub ich końcówki, w zależności od zastanej sytuacji) prostując dotychczasowy układ kół. To wymusiło dodanie wysklepienia wnęki podwozia i elementu ją wzmacniającego na górnej powierzchni skrzydła. W ślad za tymi zmianami zastosowano nowe, trzyszprychowe koła. Fizycznie całość miała miejsce już po zakończeniu działań na ETO i wojenny MkXVI w takiej konfiguracji nie powinien istnieć. Twój jest wojenny i przekonstruowane skrzydło, a także nowa felga są tu nie na miejscu. Zresztą potwierdzają to ponad wszelką wątpliwość zdjęcia ZF-P. A z zasady goleń ze starą, 'angielską' trakcją koła (prawidłowa dla ZF-P) i zmodyfikowane skrzydło w jednym samolocie nie mają w ogóle sensu. To nie zadziała. Przypomina mi się historia jednego z restauratorów, który odbudowując samolot przyjął, że podwozie Spitfire to podwozie Spitfire i nie wnikając w temat zamontował ustrojstwo. Po próbie wciągania podwozia trzeba było zrywać poszycie ze skrzydła, by jakoś odblokować zakleszczone koło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 28 Stycznia 2017 Share Napisano 28 Stycznia 2017 Kręcące się śmigło z pierwszego zdjęcia jest świetne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2017 @pedzelek Dzieki @greatgonzo Model przedstawia samolot z kwietnia 1945r.Nie ma zdjęć z tego okresu.Więc przy braku dokumentacji fabrycznej, które miały kroplową kabinę, a które starą,ten Mk. XVI może tak wyglądać...może też wyglądać inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 30 Stycznia 2017 Share Napisano 30 Stycznia 2017 Nie wiem o co chodzi z tą kabiną. Nie pisałem o niej ani słowa. Zdjęcia z 1946 roku pokazują, że samolot nie przeszedł modyfikacji i wciąż zachował oryginalne skrzydło oraz kompletne podwozie. A oryginalna trakcja podwozia jest sprzeczna z modyfikowanym skrzydłem ex definitione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 30 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2017 W stwierdzeniu z kabiną chodziło mi o trudności w identyfikacji poszczególnych egzemplarzy. Jak dobrze Cię rozumiem to są dwa rodzaje płata typu E?Przed i po modyfikacji, jakieś zrodła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Stycznia 2017 Share Napisano 31 Stycznia 2017 Nadal nie widzę związku z kabinami. Przepraszam. Tak, są dwie wersje skrzydła, warunkowane modyfikacjami podwozia. Źródła to szeroko pojęta ikonografia, studia Edgara Brooksa i chyba przede wszystkim modyfikacje dla Spitfire: - mod 1324 - mod 1517 - mod 1545 Vickers Spitfire Modification Ledger Book (sorki, jeśli pokręciłem coś w tytule; na życzenie sprawdzę dokładnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 3 Lutego 2017 Autor Share Napisano 3 Lutego 2017 Nie siedzę aż tak głęboko w temacie spitologi ale... Szeroko pojęta ikonografia jest przykładem że można zobaczyć to co chcemy. Zdjęcie z epoki Nie widać modyfikacji ale czy można powiedzieć z całą pewnością że nie ma wysklepienia? Dla przykładu zdjęcie współczesne z podobnej perspektywy które jest WYRAŹNE. Jeśli to zdjęcie było by zrobione z jakością poprzedniego to płat pewnie też byłby przed modyfikacja. Podsumowując,moim zdaniem sprawa jest otwarta,choć np tutaj nawet jeśli bardzo chce to i tak nie mogę się dopatrzeć wysklepienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Lutego 2017 Share Napisano 3 Lutego 2017 Pas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Lutego 2017 Share Napisano 5 Lutego 2017 Podsumowując,moim zdaniem sprawa jest otwarta,choć np tutaj nawet jeśli bardzo chce to i tak nie mogę się dopatrzeć wysklepienia... To zdjęcie TB995 jest w "Polish Wings 16" Matusiaka i wyraźnie nie ma tam modyfikacji. Na pocieszenie napiszę, że ta sama książka pokazuje rzut z góry Twojego Spita i na rysunku/malunku są wszystkie modyfikacje nad komorą podwozia:) Chociaż obok jest 11 zdjęć TD317 i żadne nie potwierdza występowania wysklepienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi