KW-2 Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Ostatnio tak się zastanawiam jaki termin ważności ma chemia modelarska (farby, kleje, filtry, washe, szpachle itd.) Nie mogę tego znaleźć na pojemnikach. Może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Nie wiem czy w ogóle ma. Ja używałem preparaty mające i po kilkanaście lat i nie zauważyłem żeby coś z nimi było nie tak. Wyjątkiem na pewno mogą być farby Gunze C, które wysychają i nawet fabrycznie nowe po pewnym czasie mogą być całkowicie zaschnięte - zdarzyło mi się kiedyś taką dostać ze sklepu, nadawała się tylko do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 U mnie niektóre Tamiye leżą już 8 lat i się nie rozwarstwiły i nie ma problemów z kryciem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Zielonego humbrola mam 20 lat prawie. Kupiony jeszcze w Harcerzu. Płynny, kryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 16 Lutego 2017 Autor Share Napisano 16 Lutego 2017 U mnie niektóre Tamiye leżą już 8 lat i się nie rozwarstwiły i nie ma problemów z kryciem ;-) Zielonego humbrola mam 20 lat prawie. Kupiony jeszcze w Harcerzu. Płynny, kryje. Dzięki za odpowiedzi! Nie spodziewałem się aż takich terminów ważności. Mam klej Tamiya kupiony 3 lata temu i zastanawiałem się czy jest dobry. (teraz widzę, że 3 lata to pikuś w porównaniu z waszymi wynikami) Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Zielonego humbrola mam 20 lat prawie. Kupiony jeszcze w Harcerzu. Płynny, kryje. Moje podobnie , jak dobrze zamknięte to nic im niema . A klej tak długo to niemialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 16 Lutego 2017 Autor Share Napisano 16 Lutego 2017 Nie wiem czy w ogóle ma.Ja używałem preparaty mające i po kilkanaście lat i nie zauważyłem żeby coś z nimi było nie tak. Wyjątkiem na pewno mogą być farby Gunze C, które wysychają i nawet fabrycznie nowe po pewnym czasie mogą być całkowicie zaschnięte - zdarzyło mi się kiedyś taką dostać ze sklepu, nadawała się tylko do kosza. No ja na szczęście Gunze C nie maluję Przykra sprawa Ci się zdarzyła:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Trzeba było zalać Gunze ich rozcieńczalnikiem. Ja tak dwie farby odratowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Sklep mi po prostu przysłał nową farbę. Nie wiem czy rozpuszczalnik coś by tu zadziałał bo to nie była bardzo gęsta farba tylko odrobina twardej skorupy na dnie słoiczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Ty nie wiesz, a ja wiem. :P Troche to trwa zanim farba się w pełni rozpuści, ale farbę można normalnie używać. Na tamkę też działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Zielonego humbrola mam 20 lat prawie. Kupiony jeszcze w Harcerzu. Płynny, kryje. Stare Humbrole tak miały. Mam jeszcze ze dwadzieścia kilka różnych kolorów i nigdy z nimi nie miałem problemów. Poza srebrnym (11). Odkąd jednak zaprzestano dodawać do nich związki ołowiu (konserwant) to bywa różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Gunze C są wieczne. Każdą, nawet na kamień wyschniętą ratuje się dodając preparatu T-115 Mr.Color Paint Replenishing Agent Dlatego są to też farby dla mało malujących. http://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/mr-color-paint-replenishing-agent-250-ml-11625/chemia-0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Lutego 2017 Share Napisano 17 Lutego 2017 Używam tego preparatu od pewnego czasu i faktycznie farby nim rozcieńczone są jak nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 27 Lutego 2017 Share Napisano 27 Lutego 2017 Ostatnio otworzyłem czerowną Tamiye i delikatnie oddzieliła się po 1 miesiącu leżenia.. Mam nadzieje ze po przemieszaniu bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 7 Maja 2017 Autor Share Napisano 7 Maja 2017 Mam jeszcze pytanie do grona modelarzy:) Ostatnio tak sobie czyszczę/sprzątam/przeglądam warsztat, bo zabieram się za budowę modelu. Biorę w rękę klej Tamiya Extra Thin, i nie miła niespodzianka-zrobił się taki jakiś biały i mętny Dodam, że ten klej ma ok. 2.5 roku. Czego może być to przyczyna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Mam jeszcze pytanie do grona modelarzy:)Ostatnio tak sobie czyszczę/sprzątam/przeglądam warsztat, bo zabieram się za budowę modelu. Biorę w rękę klej Tamiya Extra Thin, i nie miła niespodzianka-zrobił się taki jakiś biały i mętny Dodam, że ten klej ma ok. 2.5 roku. Czego może być to przyczyna??? kleiłeś coś na podkład/farbę i się trochę na pędzelku ostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 7 Maja 2017 Autor Share Napisano 7 Maja 2017 Tak, też myślałem. Dzięki! Myślicie, że klej będzie kleił gorzej? Chyba zrobię jakąś próbę, żeby sobie modelu nie załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi