reggy Napisano 31 Marca 2010 Autor Share Napisano 31 Marca 2010 Wątpię, żeby udało Ci się clearfix zabarwić. Spróbuj nim się pobawić - zobaczysz jaki jest gęsty i jak szybko się zestala. Szanse marne. Łatwiej będzie malować clearfix po nałożeniu transparentnymi farbami. Wymieszaj zwykłą niebieską akrylową (modelarską najlepiej) z przeźroczystym lakierem błyszczącym (najlepiej tej samej firmy) i wtedy maluj, albo poszukaj od razu w palecie jakiegoś producenta farb transparentnych gotowych. W sumie z tymi niebieskimi wizjerami to radzę ostrożnie. Niektórzy malują na niebiesko (w tym ja - bo mi się tak widzi), niektórzy na ciemny granat, niektórzy całkiem na czarno. Zależy od postrzegania świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knightrider Napisano 23 Czerwca 2010 Share Napisano 23 Czerwca 2010 Nakładaj szpachlę w małych ilościach tam gdzie jest potrzebna, a szlifuj po wyschnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludlego.mil Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 reggy po co zapalniczką? nie lepiej odkręcić tego żółtego wyjąc igłe i przepchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 Witam Jestem początkujący i mam problem z szpachlowaniem. Powiedzcie mi jak szpachlować i szlifować pozniej aby nie zniszczyć detali na modelu ? Do szlifowania używaj papieru ściernego różnej gradacji, zaczynaj od najgrubszego, a kończ najmniejszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 reggy po co zapalniczką? nie lepiej odkręcić tego żółtego wyjąc igłe i przepchać Cześć A no po to kolego żeby wypalić stary klej a nie tylko zrobić dziurę w zaschniętym już kleju i od samego początku mieć do dyspozycji pełen przekrój igły a nie być zdziwionym, kiedy przyciśniesz za mocno, bo nie będzie chciało lecieć aż w pewnym momencie okaże się, że wszystko na około jest w kleju tylko nie to, co chciałeś żeby było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Witam szuakłem i nie znalazłem tak więc postanowiłem zapytać z racji że jestem początkującym modelarzem chciałbym się dowiedzieć jak odtworzyć na modelu linie podziału. Niestety pare uległo zatarciu i nie potrafie zrobić tego wystarczająco dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Kup sobie rylec olfy (nóż do cięcia plexi) - przetrasowałem nim cały model i wyszło lepiej niż zrobiło to Italeri Dowód: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 1 Listopada 2010 Super Moderator Share Napisano 1 Listopada 2010 Witam. Ja do tego zadania używam tego narzędzia. http://www.hobbysta.pl/nozyk-do-rytowania-linii-podzialu-p-11282.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Trumpeter niestety szybko sie tępi... Lepiej chyba zainwestować w OLFE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Fajnie też nadają się zużyte ostrza z nożyków np. AK-3 olfy. Ostrza mają tą tendencje, że lubią się ułamać przy cięciu, jednak nie przestają być użyteczne. W plastiku spokojnie można orać odwrotną stroną. Oczywiście wszystko zależy od skali. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreeN Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Ten rylec olfy da się kupić w Casto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micha Napisano 9 Listopada 2010 Share Napisano 9 Listopada 2010 no to już wiem w co się zaopatrzyć drążąc temat dalej to powiedzcie jaki macie patent na odtworzenie prostych lini (czy maice jakieś szablony?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Listopada 2010 Share Napisano 9 Listopada 2010 Ten rylec olfy da się kupić w Casto? Tak, ostatnio widziałem. Bywa też w sklepach z wykładzinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 Witam Jestem początkujący i mam problem z szpachlowaniem. Powiedzcie mi jak szpachlować i szlifować pozniej aby nie zniszczyć detali na modelu ? Do szlifowania używaj papieru ściernego różnej gradacji, zaczynaj od najgrubszego, a kończ najmniejszym A co najważniejsze robimy to na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 A co najważniejsze robimy to na mokro. zależy jaki papier,jeśli wodny to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 10 Listopada 2010 Share Napisano 10 Listopada 2010 Olfe pakowala pod swoim szyldem Tamiya - to dokladnie to samo, jednak ostatnio Tamka wypuscila Plastic Scriber II - pare dobrych pomyslow wdrozyli - jednak chyba wygodniejszy w uzyciu. W azjatyckich sklepach kosztuje okolo 22 PLN. http://dc23-mecharts.blogspot.com/2009/11/tamiya-scriber-ii.html Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Witam, chciałem zapytać czy znacie jeszcze jakieś inne techniki na ,,masowe" usuwanie szpachli bo próbowałem zrobić fakturę odlewu, wyszło do bani i nie wiem jak to wszystko zmyć, zmywacz do paznokci niewiele daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 14 Października 2011 Autor Share Napisano 14 Października 2011 Zmywacz wamodu + szczoteczka/patyczki higieniczne dobrze rozpuszcza szarą szpachlę (Humbrol, Revell, Italierii, Tamiya Basic Type). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 joł a jak malować linie podziału blach np w F-14 tak aby były prawie czarne a nie jak cały model szary, słyszałem o mieszaniu tauryny i farby czy to działa czy radzej 000 i krecha po kresce, a może przed malowaniem linie a później cały model ?? proszę o radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Lutego 2012 Share Napisano 9 Lutego 2012 A ta tauryna to własnej produkcji, czy gdzieś kupujesz? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz_Samoloty Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Czyli jak szpachla troszeczkę już zaschnie to wtedy moczymy trochę model i ścieramy papierem ściernym. Ale czy po szpachli i szlifowaniu można po tym malować ? Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Pokaż w którym miejscu wyczytałeś o moczeniu modelu przed szlifowaniem szpachli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 25 Kwietnia 2012 Share Napisano 25 Kwietnia 2012 Pokaż w którym miejscu wyczytałeś o moczeniu modelu przed szlifowaniem szpachli? Zapewne kolega tak zrozumiał szlifowanie papierem wodnym na mokro ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz15220 Napisano 7 Sierpnia 2012 Share Napisano 7 Sierpnia 2012 Szpachla humbrola jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 5 Września 2012 Share Napisano 5 Września 2012 Witam. Jestem żółtodziobem w modelarstwie. Czytałem wiele wątków. Proszę o poradę. Jaki model jakiej firmy wybrać na początek. Czy są instrukcje w języku polskim? Przeglądałem kilka różnych firm i nie znalazłem tam języka polskiego. Kolego, gdybyś naprawdę czytał wiele wątków, to niewątpliwie musiałbyś trafić na jeden ze 128624 postów poruszających dokładnie ten temat. Jeśli jednak chcesz, żeby ktoś udzielił Ci rady to napisz co Cię interesuje. Firmy z instrukcjami po polsku, np.: ZTS Plastyk, Mastercraft, Revell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi