Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oni mają niestety rację. Z kamuflażem Nato to to tylko kolory podobne. Nic więcej.

• Odpowiedzi 380
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Spoko, tak myślałem, że się wam nie spodoba. Mnie się podoba i zostaje

Napisano

Zacząłem wczoraj przyklejać kalki. Niestety płyn którego używam do przyklejania kalkomanii odbarwił mi kolor kamuflażu.

eb8d41178cf3b566.jpg

678c3e7f32ec38a5.jpg

Napisano

mam wrażenie, że w ogóle nie "skleiły się" one z plastikiem. Na pierwszym zdjęciu wygląda to jakby nie zostały one dociśnięte do modelu i zebrało się pod nimi powietrze :/

Napisano

A położyłeś pod kalki jakiś lakier błyszczący? Na przykład

Sidolux?

Napisano

Sidolux?

Nie

Napisano

No i dziwisz się że się farba odbarwiła. Pokrywanie modelu, błyszczącym lakierem (sidoluxem), to jedna z podstawowych czynności w modelarstwie. Ja wiem że masz osobliwe podejście do modelarstwa ( czytaj : Olewam wszystko co do mnie mówią, ja się znam najlepiej), ale pewne rzeczy w naszym hobby są stałe i niezmienne. Po to właśnie daje się, chociażby Sidolux, aby zabezpieczyć farbę i uniknąć takich niespodzianek, jak w tym przypadku. Mamy na naszym forum taki dział, Tajniki modelarstwa. Polecam to przeczytać od A do Z i posłuchać rad, tych co umieją sklejać, zamiast ciągle powtarzać: Mnie się tak podoba i tak zostanie.

Napisano

To mam cały model malować sidoluxem czy tylko te części na których będzie kalka?

Napisano

Ja używam tamki oraz ak varnish glossy ale można sido, choć ja go osobiście nie używałem ;) ale używałem cleanluxa do zmywania farb

Napisano

Chyba nikt w tym wątku wcześniej nie mówił Ci jak nakładać prawidłowo kalkomanie, a Ty zwyczajnie nie pytałeś i pewnie nie zajrzałeś do działu Tajniki modelarstwa

No to wygląda to mniej więcej tak:

przed położeniem kalkomanii: lakier błysk (Tamiya, AK, Ammo co tam chcesz)

a potem:

albo to:

no i po nałożeniu kalkomanii przed washem warto by było położyć znów na cały model lakier błysk.

;)

• Super Moderator
Napisano
To mam cały model malować sidoluxem czy tylko te części na których będzie kalka?

Ja bym nie ryzykował. Raz pomalowałem model sidoluxem i nałożyłem na to kalki. Świeciły się jak psu .... Resztę kalek co mi zostało położyłem na lakier bezbarwny i różnica jest bez porównania.

Może ja miałem stary sidolux, nie wiem, nie ważne.

Wybór należy do ciebie, obyś nie żałował.

Napisano

Też z sido bym nie eksperymentował. Zwłaszcza, że jest mnóstwo chemii modelarskiej specjalnie przygotowanej a wcale taka droga nie jest.

Napisano
Ja używam tamki oraz ak varnish glossy ale można sido, choć ja go osobiście nie używałem ;) ale używałem cleanluxa do zmywania farb
Chyba nikt w tym wątku wcześniej nie mówił Ci jak nakładać prawidłowo kalkomanie, a Ty zwyczajnie nie pytałeś i pewnie nie zajrzałeś do działu Tajniki modelarstwa

a potem:

albo to:

no i po nałożeniu kalkomanii przed washem warto by było położyć znów na cały model lakier błysk.

;)

Sidolux?

Czy Kolega potrafi czytać ze zrozumieniem ?

Wszyscy piszą o bezbarwnym lakierze BŁYSZCZĄCYM, a ty się pytasz czy matowy będzie dobry.

A model malowałeś błyszczącą czy matową farbą ?

Napisano

a potem:

albo to:

;)

Sidolux?

Czy Kolega potrafi czytać ze zrozumieniem ?

Wszyscy piszą o bezbarwnym lakierze BŁYSZCZĄCYM, a ty się pytasz czy matowy będzie dobry.

A model malowałeś błyszczącą czy matową farbą ?

Matową.

Napisano

No to po to masz pomalować błyszczącym lakierem, żebyś miał idealnie gładką powierzchnię pod kalki.

Na matowej powierzchni zawsze będą ci się kalki odznaczać, bo nie będą idealnie przylegać.

Napisano

Uzupełnie wypowiedz kolegi o to, ze po to pod kalki kladziemy lakier blysk aby kalkomania latwo sie slizgala po powierzchni. Na lakierze matowym kalkomanie duzo trudniej sie slizgaja, czasem w ogole.

Napisano

Spoko Tego nie wiedziałem. Czyli najpierw maluje powierzchnię tam gdzie ma być kalka, nakładam ją, a potem jak wyschnie jeszcze raz lakierem, tak?

• Super Moderator
Napisano
Spoko Tego nie wiedziałem. Czyli najpierw maluje powierzchnię tam gdzie ma być kalka, nakładam ją, a potem jak wyschnie jeszcze raz lakierem, tak?

Malujesz cały model lakierem błyszczącym, nakładasz kalki i znowu malujesz cały model lakierem matowym.

Jeżeli model miał by być np. błyszczący to po lakierze i kalkach wystarczy kalki malnąć lakierem a nie cały model.

Napisano

Wash to nic bo zaleje to i wytrze, co zostanie to zostanie a kurzenie brudzenie, ty będzie jazda ;)