Panzer Machine Napisano 14 Maja 2017 Share Napisano 14 Maja 2017 Oni mają niestety rację. Z kamuflażem Nato to to tylko kolory podobne. Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 14 Maja 2017 Autor Share Napisano 14 Maja 2017 Spoko, tak myślałem, że się wam nie spodoba. Mnie się podoba i zostaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 18 Maja 2017 Autor Share Napisano 18 Maja 2017 Zacząłem wczoraj przyklejać kalki. Niestety płyn którego używam do przyklejania kalkomanii odbarwił mi kolor kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 mam wrażenie, że w ogóle nie "skleiły się" one z plastikiem. Na pierwszym zdjęciu wygląda to jakby nie zostały one dociśnięte do modelu i zebrało się pod nimi powietrze :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 A położyłeś pod kalki jakiś lakier błyszczący? Na przykład Sidolux? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 18 Maja 2017 Autor Share Napisano 18 Maja 2017 A położyłeś pod kalki jakiś lakier błyszczący? Na przykład Sidolux? Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 No i dziwisz się że się farba odbarwiła. Pokrywanie modelu, błyszczącym lakierem (sidoluxem), to jedna z podstawowych czynności w modelarstwie. Ja wiem że masz osobliwe podejście do modelarstwa ( czytaj : Olewam wszystko co do mnie mówią, ja się znam najlepiej), ale pewne rzeczy w naszym hobby są stałe i niezmienne. Po to właśnie daje się, chociażby Sidolux, aby zabezpieczyć farbę i uniknąć takich niespodzianek, jak w tym przypadku. Mamy na naszym forum taki dział, Tajniki modelarstwa. Polecam to przeczytać od A do Z i posłuchać rad, tych co umieją sklejać, zamiast ciągle powtarzać: Mnie się tak podoba i tak zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Zmywamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 18 Maja 2017 Autor Share Napisano 18 Maja 2017 To mam cały model malować sidoluxem czy tylko te części na których będzie kalka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Cały, przed kalkami i po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 18 Maja 2017 Autor Share Napisano 18 Maja 2017 A jakiś konkretny typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Ja używam tamki oraz ak varnish glossy ale można sido, choć ja go osobiście nie używałem ;) ale używałem cleanluxa do zmywania farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Chyba nikt w tym wątku wcześniej nie mówił Ci jak nakładać prawidłowo kalkomanie, a Ty zwyczajnie nie pytałeś i pewnie nie zajrzałeś do działu Tajniki modelarstwa No to wygląda to mniej więcej tak: przed położeniem kalkomanii: lakier błysk (Tamiya, AK, Ammo co tam chcesz) a potem: albo to: no i po nałożeniu kalkomanii przed washem warto by było położyć znów na cały model lakier błysk. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 18 Maja 2017 To mam cały model malować sidoluxem czy tylko te części na których będzie kalka? Ja bym nie ryzykował. Raz pomalowałem model sidoluxem i nałożyłem na to kalki. Świeciły się jak psu .... Resztę kalek co mi zostało położyłem na lakier bezbarwny i różnica jest bez porównania. Może ja miałem stary sidolux, nie wiem, nie ważne. Wybór należy do ciebie, obyś nie żałował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Też z sido bym nie eksperymentował. Zwłaszcza, że jest mnóstwo chemii modelarskiej specjalnie przygotowanej a wcale taka droga nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 18 Maja 2017 Share Napisano 18 Maja 2017 Ja używam zwykłego sidoluxu i nigdy nic mi sie nie przydarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Maja 2017 Autor Share Napisano 21 Maja 2017 https://www.mojehobby.pl/products/Matt-Cote-Lakier-bezbarwny-matowy.html Czy ten lakier będzie dobry pod kalki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 21 Maja 2017 Share Napisano 21 Maja 2017 Ja używam tamki oraz ak varnish glossy ale można sido, choć ja go osobiście nie używałem ;) ale używałem cleanluxa do zmywania farb Chyba nikt w tym wątku wcześniej nie mówił Ci jak nakładać prawidłowo kalkomanie, a Ty zwyczajnie nie pytałeś i pewnie nie zajrzałeś do działu Tajniki modelarstwa No to wygląda to mniej więcej tak: przed położeniem kalkomanii: lakier błysk (Tamiya, AK, Ammo co tam chcesz) a potem: albo to: no i po nałożeniu kalkomanii przed washem warto by było położyć znów na cały model lakier błysk. ;) A położyłeś pod kalki jakiś lakier błyszczący? Na przykład Sidolux? Czy Kolega potrafi czytać ze zrozumieniem ? Wszyscy piszą o bezbarwnym lakierze BŁYSZCZĄCYM, a ty się pytasz czy matowy będzie dobry. A model malowałeś błyszczącą czy matową farbą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Maja 2017 Autor Share Napisano 21 Maja 2017 Ja używam tamki oraz ak varnish glossy ale można sido, choć ja go osobiście nie używałem ;) ale używałem cleanluxa do zmywania farb Chyba nikt w tym wątku wcześniej nie mówił Ci jak nakładać prawidłowo kalkomanie, a Ty zwyczajnie nie pytałeś i pewnie nie zajrzałeś do działu Tajniki modelarstwa No to wygląda to mniej więcej tak: przed położeniem kalkomanii: lakier błysk (Tamiya, AK, Ammo co tam chcesz) a potem: albo to: no i po nałożeniu kalkomanii przed washem warto by było położyć znów na cały model lakier błysk. ;) A położyłeś pod kalki jakiś lakier błyszczący? Na przykład Sidolux? Czy Kolega potrafi czytać ze zrozumieniem ? Wszyscy piszą o bezbarwnym lakierze BŁYSZCZĄCYM, a ty się pytasz czy matowy będzie dobry. A model malowałeś błyszczącą czy matową farbą ? Matową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 21 Maja 2017 Share Napisano 21 Maja 2017 No to po to masz pomalować błyszczącym lakierem, żebyś miał idealnie gładką powierzchnię pod kalki. Na matowej powierzchni zawsze będą ci się kalki odznaczać, bo nie będą idealnie przylegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Maja 2017 Share Napisano 21 Maja 2017 Uzupełnie wypowiedz kolegi o to, ze po to pod kalki kladziemy lakier blysk aby kalkomania latwo sie slizgala po powierzchni. Na lakierze matowym kalkomanie duzo trudniej sie slizgaja, czasem w ogole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Maja 2017 Autor Share Napisano 21 Maja 2017 Spoko Tego nie wiedziałem. Czyli najpierw maluje powierzchnię tam gdzie ma być kalka, nakładam ją, a potem jak wyschnie jeszcze raz lakierem, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 21 Maja 2017 Spoko Tego nie wiedziałem. Czyli najpierw maluje powierzchnię tam gdzie ma być kalka, nakładam ją, a potem jak wyschnie jeszcze raz lakierem, tak? Malujesz cały model lakierem błyszczącym, nakładasz kalki i znowu malujesz cały model lakierem matowym. Jeżeli model miał by być np. błyszczący to po lakierze i kalkach wystarczy kalki malnąć lakierem a nie cały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Aż sie boję zapytać o wash.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Wash to nic bo zaleje to i wytrze, co zostanie to zostanie a kurzenie brudzenie, ty będzie jazda ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi