makinen Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Wash to nic bo zaleje to i wytrze, co zostanie to zostanie a kurzenie brudzenie, ty będzie jazda ;) Ale jak sie uprze, żeby sido kłaść tylko pod kalki, a pózniej wash na całość.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Za bardzo przeżywacie chopaki XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 Wash to nic bo zaleje to i wytrze, co zostanie to zostanie a kurzenie brudzenie, ty będzie jazda ;) Ale jak sie uprze, żeby sido kłaść tylko pod kalki, a pózniej wash na całość.... Nie będę robić washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Tak czytam sobie ostatnie strony wątku, i odnoszę wrażenie, że wszystko idzie po grudzie, po to byś te plamy zrobił jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Wash to nic bo zaleje to i wytrze, co zostanie to zostanie a kurzenie brudzenie, ty będzie jazda ;) Ale jak sie uprze, żeby sido kłaść tylko pod kalki, a pózniej wash na całość.... Nie będę robić washa. Nie chcesz washa? Ok. Będę Cię jednak namawiał na ten zabieg. Model nabierze wtedy kształtów. Powstanie wrażenie przestrzenności. Bez tego, Twój pojazd będzie wyglądał jak tania zabawka z kiosku Ruchu. Poczytaj, popytaj, jak to się robi, potem kup albo gotowy wash AK Interacrive, albo olejną ciemną, brązową farbę i rozpuszczalnik white spirit i poeksperymentuj, ale zanim zaczniesz, zadawaj pytania. Sam chętnie odpowiem . Przyłóż się, bo masz kawał modelu i zrobiony zgodnie z kilkoma zasadami, może być naprawdę fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 23 Maja 2017 Autor Share Napisano 23 Maja 2017 A jak już mam położonych parę kalek to mogę nakładać na nie lakier błyszczący? I jak rozrobić ten lakier? Z czym i w jakich proporcjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Maja 2017 Share Napisano 23 Maja 2017 Spróbuj dać lakier błysk. Jeśli masz Sidolux to nie musisz go rozcieńczać. Wystarczy nalać troszkę do jakiegoś pojemniczka i cienko nakładać pędzlem. Można też aerografem. Jak lakier wyschnie, połóż resztę kalek i znów pomaluj cały model błyszczącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Maja 2017 Autor Share Napisano 25 Maja 2017 Spoko Tego nie wiedziałem. Czyli najpierw maluje powierzchnię tam gdzie ma być kalka, nakładam ją, a potem jak wyschnie jeszcze raz lakierem, tak? Malujesz cały model lakierem błyszczącym, nakładasz kalki i znowu malujesz cały model lakierem matowym. Jeżeli model miał by być np. błyszczący to po lakierze i kalkach wystarczy kalki malnąć lakierem a nie cały model. A tu kolega pisze, że po błyszczącym lakierze nakładam matowy... A inny pisze, że po błyszczącym, znowu błyszczący... To jak to w końcu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Mat? na pojeździe? A czy ten patriot nie jest satynowy? jak to jest chopaki? Pod wash najlepiej jest dać lakier błysk (ewentualnie półmat = satynowy) po to aby wash lepiej się rozprowadzał i łatwiej było by zetrzeć w niechcianych miejscach. W każdym razie ja ostatni lakier jaki daje na model to satynowy zaraz przed nałożeniem kurzy, błota itd Potem już nie daję żadnych lakierków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Tak mnie nauczono: 1. Malowanie farbami 2. Lakier błyszczący pod kalki 3. Kalki 4. Lakier błyszczący na kalki i pod wash 5. Wash 6. Lakier matowy lub satynowy pod pigmenty itp. Nie wspominam tu o olejnych farbach do tworzenia różnych zacieków z rdzy, czy plam olejów bo sam tego nie umiem, ale to się chyba daje na błyszczący, po kalkach i przed washem. Nie wiem, expertem nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Ja znam taką samą szkołę, jak Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Maja 2017 Autor Share Napisano 25 Maja 2017 Pytanie co to znaczy "lakier matowy pod pigmenty"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Pytanie co to znaczy "lakier matowy pod pigmenty"? Stosujesz kolejność podaną wyżej. Jeśli chcesz używać pigmentów, to na matową powierzchnię. Możesz użyczenia fixera( utrwalacza) do pigmentow, lub np szerokim płaskim pędzlem kurzyć duże powierzchnie pod warunkiem, że nie będziesz tego dotykał palcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 25 Maja 2017 Autor Share Napisano 25 Maja 2017 Czy taki Sidolux jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Do drewnianych podłóg w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 25 Maja 2017 Super Moderator Share Napisano 25 Maja 2017 A tu kolega pisze, że po błyszczącym lakierze nakładam matowy... A inny pisze, że po błyszczącym, znowu błyszczący... To jak to w końcu jest? Zwykła pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Maja 2017 Share Napisano 25 Maja 2017 Czy taki Sidolux jest ok? Ja używam Sido do PCV i gumoleum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 Dzisiaj po południu pomaluję tym Sidoluxem. Mam nadzieję, że nic się nie stanie z farbą i nic się nie sknoci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Nic Ci się z modelem nie stanie. Używam Sido od początku kariery modelarskiej i nigdy nie było problemu. Rozpylam prosto z aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 Nic Ci się z modelem nie stanie. Używam Sido od początku kariery modelarskiej i nigdy nie było problemu. Rozpylam prosto z aero. Ja chyba pędzlem pomaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Popatrz tu: Model przed sidoluxem, pomalowany farbami Tamiya z serii NATO (black, green, Brown) Model po Sidoluxie i z kalkami: Jak widać nic się farbie nie stało, poza tym, że zrobiła się ciemniejsza, ale to naturalne zjawisko i nie ma się co stresować. Ten model psiknąłem 2 razy przed kalkami i 2 razy po kalkach. A tu model po washu, lakierze matowym i tzw. suchym pędzlu: Tak to mniej więcej może wyglądać u Ciebie, jak się postarasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 Grzegorz a Ty nakładasz sido aerografem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 Ja nakładam pędzlem- nie ma to wielkiego znaczenia- takiego, jak przy malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maja 2017 Share Napisano 26 Maja 2017 (edytowane) Grzegorz a Ty nakładasz sido aerografem? Sidolux zawsze nakładałem pędzlem. Na tego Leoparda psiknąłem z aerografu. Ty zrób jak Tobie wygodniej. Jak pisze Makinen, to nie ma znaczenia czym nakładasz. Tylko jak będziesz malował pędzlem, to staraj się Sidolux dobrze rozprowadzać po całym modelu, żeby nie zbierał się w zakamarkach itp. Edytowane 26 Maja 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 26 Maja 2017 Autor Share Napisano 26 Maja 2017 Efekt po sido i po washu jest bardzo fajny Już po samym sido kolor jest dużo żywszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi