Skocz do zawartości

Aerograf cz.2

Tap-chan

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 20.12.2025 o 16:03, arhtus napisał:

Jak na moje oko to ewidentnie w dyszy jest jakiś syfix. 

Zaostrz drewnianą wykałaczkę na taką bardzo cienką igłę (najlepiej jeszcze spłaszczoną z jednej strony) dopasowaną profilem (na oko) do wnętrza dyszy. Zamocz ją w jakimś mocnym clinerze i wyczyść tę dyszę od środka. Wciskaj, obracaj, dolewaj clinera i obserwuj, czy coś nie zostaje na wykałaczce.  

Obstawiam, że pomoże 😀   

Tak na szybko, trzy minuty roboty..

Wciskane, namoczone drewienko samo dopasowuje się do ścianek w środku dyszy, ewentualnie w razie czego można sobie zrobić dwie takie igły, które zapewne nie będą takie same i niejako będą się uzupełniać, gdyby któraś ominęła jakąś część ścianki.    

Jest to dobre rozwiązanie. Można też:
- kupić sobie u majfrendów z aliexpresa taki specjalny szpikulec do czyszczenia dysz (polecam)
- starą zużytą iglicę używać do tego typu przepychania

No a przede wszystkim raczej starać się wlewać do aerografu coś co nie zapcha nam dyszy. Najlepiej przez sitko lakiernicze.

Wszystko co metalowe moim zdaniem średnio się nadaje ponieważ: 

- profil takiego szpikulca mało kiedy będzie się "zgrywał" z profilem dyszy (drewienko się dopasuje) 

- może czasem rysować, a przy kręceniu nawet rozpychać końcówkę dyszy 

- drewienko dodatkowo nasiąka cleanerem i moim zdaniem dlatego lepiej czyści 

- no i pudełko wykałaczek kosztuje grosze, a starczy na kilka lat 😁  

Edytowane przez arhtus
  • Like 2

W dniu 6.05.2026 o 16:30, arhtus napisał:

Wszystko co metalowe moim zdaniem średnio się nadaje ponieważ: 

- profil takiego szpikulca mało kiedy będzie się "zgrywał" z profilem dyszy (drewienko się dopasuje) 

- może czasem rysować, a przy kręceniu nawet rozpychać końcówkę dyszy 

- drewienko dodatkowo nasiąka cleanerem i moim zdaniem dlatego lepiej czyści 

- no i pudełko wykałaczek kosztuje grosze, a starczy na kilka lat 😁  

Racja, drewienko rzecz jasna zawsze jest dużo mniej inwazyjne niż metal. Ale nie zawsze też tym drewienkiem nawet nasączonym cleanerem jesteś w stanie wyczyścić dyszę, zwłaszcza jeśli coś tam dobrze w środku niej zaschło i się przyczepiło. No i jeśli metalowy równo wyrobiony szpikulec nie będzie się zgrywał z profilem dyszy, to ręcznie dostrugana wykałaczka tym bardziej. Czasami chcąc nie chcąc trzeba użyć tego drastyczniejszego metalu tylko mocno ważne by robić to maksymalnie ostrożnie i z wyczuciem. Ale z tym każdy kto używa aerografu nie powinien mieć problemu. 

40 minut temu, aerografit napisał:

No i jeśli metalowy równo wyrobiony szpikulec nie będzie się zgrywał z profilem dyszy, to ręcznie dostrugana wykałaczka tym bardziej. Czasami chcąc nie chcąc trzeba użyć tego drastyczniejszego metalu tylko mocno ważne by robić to maksymalnie ostrożnie i z wyczuciem. 

No właśnie namoczone drewienko się dopasuje, a jeszcze lepiej jak sobie wystrugamy dwa takie drewienka. 

Metalowy szpikulec, jak już ma się takie parcie na kupowanie niepotrzebnych rzeczy, to ostatecznie coś firmowego, dedykowanego pod konkretną dyszę, ale i tak moim zdaniem wykałaczka wygrywa ten pojedynek bezapelacyjnie. 

Nie wiem czemu tak sobie komplikować życie, przecież wyczyszczenie dyszy wykałaczką jest tak banalnie proste, skuteczne i tanie, że ja po prostu nie widzę sensu drążenia tematu dalej  🙃

42 minuty temu, giberes napisał:

Co wy pakujecie do tych dysz, że trzeba skrobać? Ja namaczam chwilę w cleanerze i pędzelkiem poprawiam, i po robocie. 

Ja akurat nic takiego, bo najczęściej maluję farbami rozpuszczalnikowymi i nawet jak się coś tam mocniej zbierze to robi się kąpiel samej dyszy w rozpuszczalniku i wszystko ładnie z niej schodzi. 
Gorzej jednak gdy ktoś używa wodorozcieńczalnych - te niezawsze się tak fajnie doczyści, a jak coś gdzieś przyschnie to jest problem. Wiem, bo czasami dostaję takowe do przyjacielskiego przeglądo-serwisu no i różnie to jest.

Teraz, aerografit napisał:

Ja akurat nic takiego, bo najczęściej maluję farbami rozpuszczalnikowymi i nawet jak się coś tam mocniej zbierze to robi się kąpiel samej dyszy w rozpuszczalniku i wszystko ładnie z niej schodzi. 
Gorzej jednak gdy ktoś używa wodorozcieńczalnych - te niezawsze się tak fajnie doczyści, a jak coś gdzieś przyschnie to jest problem. Wiem, bo czasami dostaję takowe do przyjacielskiego przeglądo-serwisu no i różnie to jest.

Jeżeli piszesz o farbach typu Vallejo, to bardzo dobrze działa na nie MEK.

22 godziny temu, Fixer napisał:

Jeżeli piszesz o farbach typu Vallejo, to bardzo dobrze działa na nie MEK.

Mam nadzieję, że to nie będzie głupie pytanie ale... co to jest MEK?