Bengal Posted May 21, 2017 Share Posted May 21, 2017 Bry, w ramach odpoczynku od pancerki popsujmy : Spontaniczny zakup, miał być prezentem ale postanowiłem go zostawić Zastanawiam się nad : Nie bardzo wiem jaka jest różnica pomiędzy wersjami K,C,D etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filipsg Posted May 21, 2017 Share Posted May 21, 2017 P-51D od 51K różnił się właściwie tylko śmigłem, a nie wiem czy w Twoim zestawie jest wybór tych śmigieł, czy tylko to do wersji K. Z tych zestawów kalkomanii które podsuwasz najbardziej podoba mi się Thunderbird, ale przerabianie 51D na C to trochę porywanie się z motyką na słońce... Zostaw Iron Assa, ten nose-art jest kapitalny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek d Posted May 21, 2017 Share Posted May 21, 2017 Bry, w ramach odpoczynku od pancerki popsujmy : . Obawiam się że przy tym zestawie nie odpoczniesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted May 22, 2017 Author Share Posted May 22, 2017 .... ale przerabianie 51D na C to trochę porywanie się z motyką na słońce... Zostaw Iron Assa, ten nose-art jest kapitalny Nie porywamy się na słońce - zostaje Iron Ass. Obawiam się że przy tym zestawie nie odpoczniesz. Czemu ? Aż tyle szpachlowania będzie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek d Posted May 22, 2017 Share Posted May 22, 2017 W pudle wygląda fajnie. Możesz napotkać problemy w kabinie; za wąska podłoga.Z wnęką podwozia też bywa problem. Wszystko da się opanować. Szpachla w normie jeżeli nie przeszkadzają Ci nity jak kratery. Najlepiej poszukać jakąś relację z budowy, wtedy sam zobaczysz. Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted May 23, 2017 Author Share Posted May 23, 2017 W pudle fajnie to wygląda to prawda Zacząłem składać silnik : Będzie zamknięty, więc nie przejmuję się "drobnymi" babolami - poza tym moje modele wołają o pomstę do nieba, więc będą tylko drobne poprawki po położeniu podkładu. Kolejna sprawa to uczę się czytać instrukcje Dragona, które w niektórych miejscach sprawiają mi niespodzianki. Najlepiej poszukać jakąś relację z budowy, wtedy sam zobaczysz. Powodzenia. No właśnie coś nie mogę znaleźć, tj. nie szukałem jeszcze za dużo ps. silnik nie jest sklejony z ramą. To chyba tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luke-83 Posted May 23, 2017 Share Posted May 23, 2017 Tutaj jest ciekawa relacja z budowy wersji P-51D: https://www.scalespot.com/onthebench/p51d/build.htm Może się przyda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted May 23, 2017 Author Share Posted May 23, 2017 Dziękuje na razie psuje fotel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted May 29, 2017 Author Share Posted May 29, 2017 Witajcie, potrzebuje porady chciałem zacząć powoli malować, pierwszy raz mam model Dragona i już zgłupiałem.. Silnik mam pomalować H12/33, wydechy H76/61 - to jest jasne a co z ramą E34/35, E9 oraz (nie wiem jak to się nazwa) element w którym osadza się silnik ? Czy to taki standardzik u Dragona, że nie oznacza on wszystkich elementów jak pomalować ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted May 29, 2017 Share Posted May 29, 2017 E34, 35, 9 - aluminium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted May 29, 2017 Author Share Posted May 29, 2017 (edited) Dziękuje. Natomiast z każda kolejną strona moje pytania się mnożą, choćby części D60, E30/31, E6/7, E29, E19/21. Nie chce pytać za każdym razem o kolor, czy Dragon tak ma ? Edited May 29, 2017 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
djack Posted May 29, 2017 Share Posted May 29, 2017 przerabianie 51D na C to trochę porywanie się z motyką na słońce... Był już taki, co przerabiał. http://www.helmo.gr/index.php?option=com_deeppockets&task=catContShow&cat=24&id=358&Itemid=36 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
greatgonzo Posted May 29, 2017 Share Posted May 29, 2017 czy Dragon tak ma Tego zupełnie nie wiem, ale postawię kamienie przeciw perłom, że Dragon, podobnie jak inni producenci zestawów, ma wątłe pojęcie o szczegółach malowania oryginałów. Może 'nie pisanie' nie jest gorsze niż zmyślanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hico Posted May 30, 2017 Share Posted May 30, 2017 Ciekawy model dobrze się zapowiada:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franz75 Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Będę tu zaglądał, niezłe cacko sobie wybrałeś na ten odpoczynek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted June 3, 2017 Author Share Posted June 3, 2017 Ciekawy model dobrze się zapowiada:) Model ciekawy ale wykonanie pewnie nie zobaczymy staram się. Będę tu zaglądał, niezłe cacko sobie wybrałeś na ten odpoczynek. Pewnie nie pierwszy i nie ostatni Dzięki Franz. Na razie nic nie wrzucam bo sobie powolutku dłubię w kabinie Oprócz matu na silnik i częściowo wnętrza pomalowanego nic ciekawego się nie dzieje. Czym mogę zastąpić kolor H76/61 Burint Iron? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted June 4, 2017 Author Share Posted June 4, 2017 Dobry coś porobiłem raczej po eksperymentowałem i tak większości nie będzie widać :( Co źle ? Co poprawić i jak ? Z góry dziękuje za porady jakby coś B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted June 6, 2017 Author Share Posted June 6, 2017 cześć, potrzebuję pomocy w brudzeniu wnętrza (by nie przesadzić) pomoże ktoś ? B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewa87 Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 (edited) Cóż za precyzja świetnie Bengal co do wnętrza pokaż co masz ? ---- https://neodietetyka.pl Edited March 21, 2019 by ewa87 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted June 6, 2017 Share Posted June 6, 2017 Wash a'la kurz u brud daj na burty i podłogę, wymyj tak, żeby w zakamarkach zostało. Na podłodze w okolicy orczyka możesz zrobić przetarcia farby do materiału. Na rączkach, rękojeściach, manipulatorach metalowych można przetarcia zrobić, ale delikatne, krawędzie pulpitów już suchym pędzlem potraktowałeś, więc styknie tego. Pasy wymiętol, parciane przewody można wypłowić i styknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted June 6, 2017 Author Share Posted June 6, 2017 Po rozmowie z Mikele zmieniłem plany, położyłem srebrny H8, jutro jak wyschnie położę chipping fluid i na to kolor bazowy (H58) i zaczynam od nowa ze zdrapkami. Na razie wygląda to tak : Przepraszam za zdjęcia ale robione na szybko. Mam pytanie odnośnie chipping fluid - można go lać prosto do aero czy lepiej rozcieńczyć (wodą?) No i zabieram się za szukanie zdjęć kabiny i obić. B Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted June 7, 2017 Super Moderator Share Posted June 7, 2017 A ten silnik taki goły będzie? Nie dorabiasz żadnych przewodów itp.? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted June 7, 2017 Author Share Posted June 7, 2017 A ten silnik taki goły będzie? Nie dorabiasz żadnych przewodów itp.? Nie oczywiście, że nie Będę starał się przynajmniej troszkę zwaloryzować - tylko czekam na cienkie kabelki. Na razie chciałem tylko położyć warstwę pod zdrapki. Może źle założyłem by najpierw pomalować silnik a później dorabiać przewody/kabelki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikele Posted June 7, 2017 Share Posted June 7, 2017 To zależy, jak Ci wygodniej robić. Cienkie kable można kleić na przezroczysty klej dwuskładnikowy - nie łapie tak szybko jak CA więc jest czas na układanie drobnicy i nie rozpuszcza ani nie brudzi polakierowanego elementu. A ze zdrapkami na samym silniku to nie przesadzaj - może gdzieś na linii łączenia korpusu z pokrywą skrzyni korbowej, na śrubach pokryw głowicy i po łbach wystających śrub. I styknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Franz75 Posted June 21, 2017 Share Posted June 21, 2017 No i co, odpoczywasz przy mustangu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts