Bengal Napisano 29 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2018 Wydechy poprawione dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2019 Dzień dobry, Już po Krakowie, konsekwentnie nie kupiłem żadnego modelu ale za czyjaś namowa kupiłem kalki do mustanga będzie Polak w końcu robiony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Odgrzebuję kotleta przeleżało mu się troszkę w dolnej szufladzie pomaskowałem i mogę psikać podkładem zobaczymy co z tego wyjdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Nie powinieneś zaszpachlować skrzydeł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2020 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 22 Kwietnia 2020 Share Napisano 22 Kwietnia 2020 3 godziny temu, GreGG24 napisał: Nie powinieneś zaszpachlować skrzydeł? Hej, chodzi Ci o nity? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 21 godzin temu, Franz75 napisał: Hej, chodzi Ci o nity? Tak. Zasadniczo wszystkie Mustangi od modelu D miały szpachlowane nity na skrzydłach, szlifowane do gładkości i malowane srebrzanką. https://www.google.com/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fwww.arcforums.com%2Fforums%2Fair%2Findex.php%3Fshowtopic%3D21362%26st%3D120%26p%3D2612837%26&psig=AOvVaw1oTkXb6u0HFPJt_pv-QplB&ust=1587710242352000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCNjI89v3_egCFQAAAAAdAAAAABAD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Zasadniczo wszystkie Mustangi miały szpachlowane skrzydła (wg określonych zasad powierzchniowo, nie tylko nity). OD początku produkcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 14 minut temu, greatgonzo napisał: Zasadniczo wszystkie Mustangi miały szpachlowane skrzydła (wg określonych zasad powierzchniowo, nie tylko nity). OD początku produkcji. no to nie fajnie linie podziałów też szpachlowali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Kwietnia 2020 Share Napisano 23 Kwietnia 2020 Na podkład ZCY nakładano szpachlę natryskową. Na przednią część skrzydła szła druga warstwa. Łączenia paneli wypełniano czerwoną szpachlą w paście. na to szedł kamuflaż. Pozostawiano szczeliny paneli, które trzeba było czasem otworzyć, czyli w uproszczeniu uzbrojenie na górze, podwozie i zbiornik paliwa na dole. Ze dwie linie podziałowe budzą kontrowersje, ale generalnie rysunki są łatwe do znalezienia, choćby pod przytoczonym wyżej linkiem. W służbie szpachlowanie skrzydła miało być utrzymywane w stanie fabrycznym. Praktyka nie zawsze szła za regulaminem, ale to nieco szerszy temat. W tym czasie w ogóle szpachlowanie samolotów było popularne po obu stronach frontu. Modelarze na ogół zachowują się jakby u aliantów tylko Mustang widział szpachlę, ale rzecz była powszechna. Spitfire, Corsair, Lightning... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 2 godziny temu, greatgonzo napisał: W służbie szpachlowanie skrzydła miało być utrzymywane w stanie fabrycznym. Praktyka nie zawsze szła za regulaminem, ale to nieco szerszy temat. czyli czeka mnie troszkę roboty na szczęście nie wszystkie nity 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 23 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2020 No to czeka mnie multum zabawy z szpachlowaniem nitów coś spróbowałem i wygląda to tak : raczej nie są one idealne w oryginale więc moje też będą powiedzmy widoczne śmiechowe jest to, że zaraz pewnie wyjmę shackletona i tam nity muszę przerobić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 24 Kwietnia 2020 Share Napisano 24 Kwietnia 2020 Trochu wiecej szpachli, more and more putty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Tutaj też kolejny updejt co ja się wczoraj na szpachlowałem to będę pamiętał do końca życia Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez Bengal 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Dobry, szpachla przyjechała więc można dalej kontynuować zabawę z papierem ściernym poprawione ciutkę bardziej lewe skrzydło : pierwsza warstwa na prawym : no i tutaj mnie chyba troszkę poniosło bo zaszpachowałem lewą cześć kadłuba - i nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem tak to wyglądało , widać nity ale też nie tak bardzo jak to zrobił Dragon. no i chyba wybrałem nr KM112 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 3 Maja 2020 Share Napisano 3 Maja 2020 Idze dobrze, mnie sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Na kadłubie nity powinny być widoczne, ale nienachalnie, moim zdaniem w tej skali tak zupełnie bez nich będzie trochę łyso, płasko. Chyba bym przejechał nitowadłem. Przy okazji, linie podziału Dragonowi dość szeroko wyszły. Dobra robota. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 Moment, moment, to Ty rozprawiasz o nitach na kadłubie? Kadłub nie był szpachlowany i nity były widoczne, jak w każdym innym samolocie z nitami 'wpuszczanymi'. Wyróżnikiem było tu losowe stosowanie nitów wykonanych z różnych stopów, co dawało mozaikę odcieni złota, srebra, błękitu... . Widać to nawet na czarno białym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Maja 2020 Autor Share Napisano 4 Maja 2020 5 godzin temu, Hubert Kendziorek napisał: Na kadłubie nity powinny być widoczne, ale nienachalnie, moim zdaniem w tej skali tak zupełnie bez nich będzie trochę łyso, płasko. Chyba bym przejechał nitowadłem. Przy okazji, linie podziału Dragonowi dość szeroko wyszły. Dobra robota. Pozdrawiam Hubert przejadę nitowadłem dzięki 11 minut temu, greatgonzo napisał: Moment, moment, to Ty rozprawiasz o nitach na kadłubie? Kadłub nie był szpachlowany i nity były widoczne, jak w każdym innym samolocie z nitami 'wpuszczanymi'. Wyróżnikiem było tu losowe stosowanie nitów wykonanych z różnych stopów, co dawało mozaikę odcieni złota, srebra, błękitu... . Widać to nawet na czarno białym zdjęciu. dlatego napisałem, że chyba za bardzo się rozpędziłem z kadłubem ale tak czy tak Dragona chyba bardziej poniosło z ilością nitów .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 Masz Ci, mowilem z tym kadlubem. Ale spoko, wrzystko do odratowania. Fajnie Ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 6 Maja 2020 Autor Share Napisano 6 Maja 2020 bry, zabrałem się za owiewkę ;D na mokro 2k,4k,6k,8k a potem pasty coarse, fine, finish wyszło naprawde chyba spoko ale się stało to czego się obawiałem najbardziej : co mogę teraz zrobić ? da radę to "naprawić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Godzinę temu, Bengal napisał: co mogę teraz zrobić ? da radę to "naprawić" Teraz to tylko vacu Squadron-a albo ta żywica: https://aerocraftmodels.bigcartel.com/product/p-51-mustang-canopy-set Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Maja 2020 Share Napisano 6 Maja 2020 Godzinę temu, Bengal napisał: bry, zabrałem się za owiewkę ;D na mokro 2k,4k,6k,8k a potem pasty coarse, fine, finish wyszło naprawde chyba spoko co mogę teraz zrobić ? da radę to "naprawić" jak chcesz poprawić to na sucho tylko 800 i będzie jak tak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi