Baas ArK Napisano 1 Maja 2015 Share Napisano 1 Maja 2015 Panowie, dziś pierwszy raz uruchomiłem aero AD-7790 i napotkałem problem podobny do tego z 33 strony tego wątku (skróty moje, reszta wpisu nieistotna): Panowie, jest problem z Ad7790... ...Powietrze leci przez dyszę, kompresor pracuje, ale farba ze zbiornika nie jest podawana... Tak jak pisałem pierwsze malowanie próbne/szkoleniowe. Problem nastąpił nie odrazu lecz po kilku minutach. Pierwsze co to wylałem farbę ze zbiorniczka (Humbrol + rozcieńczalnik Wamod), przepłukałem całość. Na chwilę pomogło... i powtórka z rozrywki. Wykręciłem dyszę przepłukałem całość ponownie. Sam rozcieńczalnik leci, farba niekoniecznie. Trzeba cały czas otwierać/zamykać spust, po prostu nie ma ciągłości malowania. Teraz obejrzałem aerek zgodnie z sugestiami tutaj: http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=653847#p653847 wszystko wygląda normalnie. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Maja 2015 Share Napisano 2 Maja 2015 Po dalszych dzisiejszych próbach problem zdaje się być rozwiązany na dwa sposoby: jeszcze bardziej rozcieńczać (od 3:1 do 5:1 w zależności od farby), rozcieńczalnik dedykowany Humbrol Thinner, a Wamod tylko do mycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Czołem Panowie. Jestem tutaj nowy i planuję kupić pierwszy w życiu aerograf i kompresor. Na wydatek mam 400pln(może i mało ale zawsze coś ). Kiedyś w młodości kleiłem kartonowe. Niestety teraz nie ma miejsca w domu. Parę plastikowych skleiłem, malowałem pędzelkiem ale jak widzę modele pomalowane aero to mnie szlak trafia... No cóż do rzeczy. Oto co znalazłem na alledrogo : 1. http://allegro.pl/aerograf-3-dysze-pistolet-lakierniczy-areograf-waz-i5564388177.html 2.http://allegro.pl/aerograf-adler-ad-776r-0-3-0258-0-i5100587548.html 3.http://allegro.pl/kompresor-aerografu-z-butla-3l-oryginal-as-186-i4992954985.html Co Wy na to ? Z góry dziękuję za szczere rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Ja brałbym poz. 1 i 3, osobiście wygodniej maluje mi się aero z górnym zbiornikiem. Na początek to i zwykła piwata za 50 PLN się nada. Kompresorów na allegro sporo podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 11 Sierpnia 2015 Share Napisano 11 Sierpnia 2015 Cóż dzisiaj zamówiłem troszkę sprzętu ale dalej bez aero. Natrafiłem na ofertę takiego aerografu http://www.revell.de/produkte/airbrush/komplett-sets/id/39199.html W dobrych pieniądzach. Warto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niepoprawny Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 Witam serdecznie, od niedawna stałem się posiadaczem pseudoiwaty dokładnie modelu tg 130. Jest to mój pierwszy tego typu sprzęt, zauważyłem ze podszas malowania pionowych linji są one wąskie i skupione, ale gdy maluje poziome linie są dużo szersze i mniej skupione, podejrzewam, że jest to wina tego iż dysza z farbą nie jest umieszczona centralnie w dyszy powietrznej,czy jest na to jakiś sposób, można w jakiś sposób "wycentrować" tą dyszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polskipolakpl23 Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 Mam pytanie. Jak można wyczyścić aerograf po podkładzie firmy vallejo(akrylowo-poliuretanowy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polskipolakpl23 Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 . Co to jest? Prymitywne nabijanie postów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 29 Listopada 2015 Share Napisano 29 Listopada 2015 .Co to jest?Prymitywne nabijanie postów? Może Trollisław Kolejny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polskipolakpl23 Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 Nie ,internet mi coś nie chodził. I dwa razy kliknąłem bo nie chciało mi się wbić. Potem pomyślałem że ten drugi post zamienię na kropkę ,żeby nie było(tak wiem nie pomyślałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 30 Listopada 2015 Share Napisano 30 Listopada 2015 … (tak wiem nie pomyślałem)Przeczytaj wreszcie PW, które wysłałem do ciebie w sobotę 2015-11-28 o godzinie 18:09 w odpowiedzi na twoje pytanie. To ci powinno wiele pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szabał Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Witam. Po ponad 4 latach w końcu zebrałem się do tego, by powrócić do modelarstwa. Planuję zakup aerografu, lecz nie chciałbym wydawać na początek majątku, dlatego chciałbym poradzić się was co do zestawu, który jest całkiem popularny na alledrogo. http://allegro.pl/cichy-kompresor-do-aerografu-aerograf-0-2-waz-i5205946841.html tudzież taki http://allegro.pl/kompresor-aerograf-tg-130-zestaw-do-malowania-i5490853959.html Co sądzicie o tych zestawach? Nada się na początek czy lepiej od razu doinwestować do np. takiego zestawu : http://allegro.pl/aerograf-tg-130-z-kompresorem-zestaw-modelarski-3l-i5466609986.html Bardzo proszę o poradę i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Aerograf z pierwszego zestawu ma za mały zbiorniczek według mnie 2 ml. Jak będziesz nakładał kolor bazowy na całość modelu to przydałby się z 5 ml. Kompresor też lipa. Najlepszy na początek, a w sumie to i na lata jest AS-186. Polecam. To jest idealny zestaw dla ciebie według mnie: http://allegro.pl/aerograf-tg-130-z-kompresorem-zestaw-modelarski-3l-i5466609986.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Ten ostatni zestaw chociaż wziąłbym po obejrzeniu tego filmu jednak ten drugi (ciut droższy od TG-130 i mutacji) bo jak to powiedział mądry człowiek - jak chcesz dobre i tanie to kup jedno dobre i jedno tanie i będziesz zadowolony Jednym słowem minimum kompresor z butlą AS-186 (lub jego klony) + minimum aerograf ten aerograf - wygląda na ten sam z filmu i według testującego jest "lepszy" Ja jednak polecam Ci jednak poszukać nawet używanego aerografu firmowego - Badger, Tamiya (sam używam i sobie bardzo chwalę), Paasche, H&S, Iwata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Rafał ten aerograf co podałeś ogólnie spoko ale tak jak pisałem wcześniej ma mały zbiorniczek i chyba bez dekielka co może być przydatne np. przy szybkoschnących farbach akrylowych. Lepszy będzie tej samej konstrukcji ale ze zbiorniczkiem 7 ml i dekielkiem. Ten z zestawu a AS'em-186 jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Rafał ten aerograf co podałeś ogólnie spoko ale tak jak pisałem wcześniej ma mały zbiorniczek i chyba bez dekielka co może być przydatne np. przy szybkoschnących farbach akrylowych. Lepszy będzie tej samej konstrukcji ale ze zbiorniczkiem 7 ml i dekielkiem. Ten z zestawu a AS'em-186 jest git. Już przy pierwszym modelu nauczyłem się dość szybko oszczędnie obchodzić z farbą , a taki zbiorniczek jak w TG-130 aż kusi do wlewania więcej bo się wydaje za mało, a potem się wylewa... Zresztą jak ostatnio napisałem że sobie kupię taki siermiężny tani TG-130 tylko do podkładu (w razie co wyrzucam i kupuję nowy) to zostałem skutecznie zniechęcony. PS. Tak na szybko przeglądając OLX trafiłem na Badgera z dyszą 0.5 za 200 do negocjacji, a za 300 to nawet i Iwatę można dostać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Za 300 to już masz nowy H&S Ultra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Za 300 to już masz nowy H&S Ultra. To zobacz tą Iwatę i powiedz, że dalej wolisz Ultrę. Tu masz chociażby regulację plamki, którą mam w swojej Tamiya SprayWork HG II i jest baaardzo pomocna. Ja nawet bym się nie zastanawiał. PS. A Badger jest megapancerny i bardzo prosty w czyszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Nie no ta Iwata jest konkret !!! ale nie spodziewałem się, że ktoś w takiej cenie może to chcieć sprzedać. Szok!!! aż się nie chce wierzyć że bez wad ten sprzęt w tej cenie. Regulacja plamki jak najbardziej na plus sam używam H&S Infinity (a przed kupnem zastanawiałem się m.in. nad Iwatą HP-C) i bardzo często z tego korzystam. Jeżeli ta Iwata jest sprawna to bym brał bez zastanowienia (ale nie wierzę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 Wiesz ja moją nową Tamkę kupiłem za niewiele więcej niż ten Badger. Trzeba było tylko poszukać i ponegocjować dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 11 Grudnia 2015 Share Napisano 11 Grudnia 2015 No dobra ale ta Iwata z linku normalnie chodzi po 1200 a tu gość wystawił za 320 zł?!!!! Niemożliwa sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szabał Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 Dzięki wielkie za pomoc, zamawiam ten zestaw który mi polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 12 Grudnia 2015 Share Napisano 12 Grudnia 2015 No i fajnie Będziesz zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dino1984 Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Czy można jakoś zaadaptować kompresor samochodowy (7 bar) do aerografu? Rozumiem, że potrzebne są odpowiednie złączki, ale co z ciśnieniem? Jakiś zawór/reduktor? Ktoś kiedyś robił coś takiego? Tak, wiem, że jest głośny, ale na tą chwilę stać mnie jedynie na aerograf, nie mam kolejny "stówek" na kompresor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi