BRAVO112 Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 Witam wlacze się do dyskusji, która momentami była bardzo niekonstrukcyjna ale do rzeczy Kolega Spiton rzeczowo podszedł do dyskusji - pokazac, co jest nie tak ale nie po to, żeby pietnowac firme IBG Bedzie Karas B i dobrze by było, żeby bledy zostały poprawione ja dopisze jeszcze dwie uwagi dysze Venturiego odlane razem z kadłubem - niepotrzebnie. Rozwiazanie Hellera było lepsze pierścień townenda - jego tylna krawedz nie jest na całym obwodzie rownolegla do pow czołowej kształt gornych krawedzi " szklarni" - za maly promien Pozdrawiam Bravo112 To nie jest krytyka wyrobu firmy IBG Brawo za model Na razie kupiłem trzy ( bo będzie jeszcze Karas B ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krystian Błażewski Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 Nie rozumiem tej fali niczym nie uzasadnionego hejtu w strone kolegi Sebastiana:/ Jak mówiłem ma racje model ibg jest FENOMENALNY ale nie IDEALNY - takie inicjatywy jak kolegi Spitiona moga tylko POMÓC a chyba na tym nam zalezy wszystkim? Aby Polskie lotnictwo było SZEROKO reprezentowane w modelarstwie redukcyjnym! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2017 To jeszcze ja. Jestem po wycinaniu części z ramek. Byłoby lepiej gdyby kanały doprowadzające plastik do form karabinów nie dochodziły w połowie lufy, tylko na jej końcu. Strasznie trudno potem taka lufę odciąć i dostrugać do równa. Ja oczywiście jakoś dałem radem ale melduje, że to problem. Zwłaszcza, ze karabiny są odtworzone w bardzo misterny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paziu Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) jeśli komuś nie pasuje IBG to mam znakomiktą propozycycję 2* https://www.mojehobby.pl/products/PZL-23B-Karas-7986173.html bawcie się dobrze P.S zgadzam się po części, i mam nadzieję że dyskusja będzie otwarta. IBG musi zarabiać, a modelerze swoje wiedzę mają. I tym wszystkim którzy tylko potrafią miałkać,chciałbym przekazać że jesteśmy w modelarskim niebie Edytowane 22 Czerwca 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 To jeszcze ja.Jestem po wycinaniu części z ramek. Byłoby lepiej gdyby kanały doprowadzające plastik do form karabinów nie dochodziły w połowie lufy, tylko na jej końcu. Strasznie trudno potem taka lufę odciąć i dostrugać do równa. Ja oczywiście jakoś dałem radem ale melduje, że to problem. Zwłaszcza, ze karabiny są odtworzone w bardzo misterny sposób. Myślę że nie ma co ulepszać tego co jest niezłe Postęp jest ogromny ! Ja zaczynałem od 1/144 i nie marudziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 I tym wszystkim którzy tylko potrafią miałkać,chciał bym przekazać że jesteśmy w modelarskim niebie Jesteśmy na schodach do nieba. Schodków sporo po drodze:)PZL 24, 11, 37, 50, ...RWD, LWS, PWS...francuskie importy z lat dwudziestych z moim faworytem Breguet XIX, czy SPAD 61 I 51. Zgadzam się , że dyskusja polegająca na narzekaniu na cenę i ogólną strategię firmy jest bez sensu. Pojawiło się jednak parę uwag, które panowie z IBG mogliby sobie przedyskutować przy piwku dyskutując o następnym projekcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2017 Dążenie do doskonalenia swoich umiejętności i produktów jest naturalne dla każdego kreatywnego człowieka. I ci prawidłowo odczytają moje intencje . Pozostałych olewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 Pojawiło się jednak parę uwag, które panowie z IBG mogliby sobie przedyskutować przy piwku dyskutując o następnym projekcie. Oczywiście że tak. Każdy kto weźmie do ręki ten czy jakikolwiek inny model pomyśli, że to czy tamto mogło by być inaczej zrobione. Każdy ma do tego prawo. Zachwyt nie jest obowiązkowy. Można marudzić i narzekać - że klapy nie są osobno i wychylonych nie można zrobić, - że oszklenie nie jest dzielone i kabiny się nie da otworzyć - że tablica nie taka, - że nie ma masek. ..... ..... - itd. Na te bóle jest rada, albo się nauczyć i zrobić samemu co się chce - klapy, kabinę, maski i inne pierdoły. Można tez dać zarobić innym co potrafią lub też nie dotykać tematu. Ale pisanie o tym modelu że to "dziadostwo" bo dali jedno malowanie to wyraz prostactwa piszącego. (strona pierwsza, post pierwszy pkt.7). Reszty hejtu nie chce mi się szukać. Można by pomyśleć, że to nie prostactwo i hejt tylko emocje... ale niestety ostatni Pozostałych olewam potwierdza, że to jednak nie emocje. Oby tylko przy tym olewaniu chłopa nie przewiało bo wiosna taka nie ciekawa była. W sumie to mi to powiewa co kto na temat tego modelu myśli i jak bardzo by się chciał zasłużyć dla polskiego przemysłu modelarskiego. Obawiam się jednak ze Panowie z IBG siądą sobie kiedyś przy piwku i dojdą do wniosku, że nie mają dośc tej "konstruktywnej krytyki" zamiast modeli będą robić następce Fidget Spinnera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Czerwca 2017 Share Napisano 22 Czerwca 2017 Uwaga o tym, że jedni mają idealne szkiełko, gdy inni niezbyt dobre (przód gondoli obserwatora ) może wskazywać na problem w procesie produkcji. Sama forma oszklenia kabiny nie jest idealnie wypolerowana i makro pokazało odległość od ideału. Nieskromnie zauważę, że moje "poprawki " opisane w poprzednich postach byłyby bez wpływu na skomplikowanie formy, chociaż przyznam, że nie mam pojęcia, czy technologicznie wykonalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Witam i dopisuje Jak już wcześniej wspomniałem, to nie jest krytyka modelu Karasia ani firmy IBG !!! Panowie zrobili dobra robote i ucieszyli caly modelarski swiatek Po prostu drobne uwagi dotyczące modelu - popychacze lotek na skrzydle - trochę bez sensu - powinny wygladac , jak w modelu Hellera wgłębne linie w tym miejscu to trochę nieporozumienie Oczywiście wszystko można poprawić budując model, ale będzie Karas B i na pewno jeszcze lepszy Pozdrawiam Bravo112 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Karaś B już jest gotowy, tylko czeka na swoją kolej, kiedy trafi do sklepów. Więc będzie jaki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 23 Czerwca 2017 Share Napisano 23 Czerwca 2017 Wydaje mi się że IBG znalazło złoty środek Model jest wykonany naprawdę dobrze i nie kosztuje zbyt wiele ! Pewne rzeczy można poprawić w następnych modelach bez wielkich nakładów, ale np. wersja z otwartą kabiną to już większe koszty. Mam nadzieję że pojawią się na rynku waloryzacje i każdy sobie dokupi co chce IBG i tak dokonało tego co przez tyle lat było nie możliwe Kupię wszystko co wydadzą i to moim zdaniem dla IBG najlepsze podziękowanie Jak to mówią Sebastian sobie pisze,a karawana jedzie dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Czerwca 2017 Share Napisano 27 Czerwca 2017 witam To znowu ja Pisze, bo nie daje mi to spokoju Wiem, ze Karasie juz gotowe, ale.. - popychacze lotek na skrzydle - trochę bez sensu - powinny wygladac , jak w modelu Hellera wgłębne linie w tym miejscu to trochę nieporozumienie - tak pisalem przed tygodniem W Monografii Karasia sa plany narysowane przez pana Sikore - wlasnie z dziwnie poprowadzonymi liniami w miejscu popychaczy. Nie pasuje ani kierunek ani nic Szkoda, bo kilka stron wczesniej jest zdjecie 2x2 metry na ktorym widac, jak ma to wygladac Latwe do porawienia, ale jakos tak jestem zly Pozdrawiam Bravo112 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Czerwca 2017 Share Napisano 27 Czerwca 2017 W Monografii Karasia sa plany narysowane przez pana Sikore - wlasnie z dziwnie poprowadzonymi liniami w miejscu popychaczy. Nie pasuje ani kierunek ani nic Szkoda, bo kilka stron wczesniej jest zdjecie 2x2 metry na ktorym widac, jak ma to wygladac Latwe do porawienia, ale jakos tak jestem zly Pozdrawiam Bravo112 To ja się uprzejmie pytam jakiego formatu jest ta książka jak tam są zdjęcia 2x2 metry! Kingsajz dla każdego!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 27 Czerwca 2017 Share Napisano 27 Czerwca 2017 Monografia jest formatu A4 chcialem tylko przez to powiedziec: jak mozna bylo tego zdjecia nie zauwazyc ???? Zreszta podobne ujecie jest na okladce zeszytu nowej serii TBiU : Karas na wystawie w Paryzu ale trudno - bedziemy wiercic i kleic Pozdrawiam Bravo112 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 27 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2017 Monografia jest formatu A4chcialem tylko przez to powiedziec: jak mozna bylo tego zdjecia nie zauwazyc ???? Zreszta podobne ujecie jest na okladce zeszytu nowej serii TBiU : Karas na wystawie w Paryzu ale trudno - bedziemy wiercic i kleic Pozdrawiam Bravo112 Projektant Karasia po prostu nie zna się na samolotach. Faktycznie owiewkę napędu lotki zrobił prześmiesznie. Jak napisałeś , poradzimy sobie ,-)) Ale byłoby dobrze, gdyby model na etapie modelu komputerowego trafił do sieci, bo można by kilka takich niepotrzebnych dziwactw wychwycić. Ale i tak jest nieźle.Czy wręcz bardzo dobrze. A co do kosztów większej ramki z otwartym oszkleniem... Z pewnością byłyby to lepiej wydane pieniądze niż 3 wersje podwozia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 1 Lipca 2017 Share Napisano 1 Lipca 2017 Projektant Karasia po prostu nie zna się na samolotach Jakby wszystkie modele w skali 1/72 tak wyglądały to nawet do głowy by mi nie przyszło kleić większe. Jesteś wypaczony przez japońskie zabawki . Oczywiście zawsze można coś poprawić, przecież niema modeli idealnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 1 Lipca 2017 Share Napisano 1 Lipca 2017 Projektant Karasia po prostu nie zna się na samolotach Jakby wszystkie modele w skali 1/72 tak wyglądały to nawet do głowy by mi nie przyszło kleić większe. Jesteś wypaczony przez japońskie zabawki . Oczywiście zawsze można coś poprawić, przecież niema modeli idealnych Święte słowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Lipca 2017 Autor Share Napisano 1 Lipca 2017 chłopcy, nawet bawi mnie ta wasza misja bronienia za wszelka cene IBG. jest to głupie, ale zabawne. Gdyby bowiem, którys z was wiedział, o czym mówimy( owiewka napędu lotki) i obejrzał sobie model, to pewnie nie napisał by tych wspaniałych strof godnych Reytana. Ja sie tylko zastanawiam skąd pomysł na to głupkowate zachowanie. Ktoś wam pisze instrukcje, czy sami już działacie jak automaty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 2 Lipca 2017 Share Napisano 2 Lipca 2017 Ja sie tylko zastanawiam skąd pomysł na to głupkowate zachowanie Ja nie wiem, może się taki urodziłeś, a może uderzyłeś w głowę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 2 Lipca 2017 @spiton daj na luz, nikt nigdy nie wyprodukował modelu idealnego i pewnie długo go jeszcze nie będzie, myślę że wystarczy tych utyskiwań koń jaki jest każdy widzi, jak widać dyskusja zaczyna nabierać niewłaściwy kierunek... Zamykam do rozpatrzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi