abtb Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 Jakieś postępy? A ławy robią wrażenie, szczególnie ciekawie prezentują się łańcuchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 Żagle na tym zdjęciu wyglądają genialnie. Jakby ci się udało takie zrobić, to by była rewelacja !! Chyba se kupie, jakąś Pinte, żeby zrobić takie żagielki !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 26 Listopada 2017 Autor Share Napisano 26 Listopada 2017 Coś tam sobie człowiek w wolnej chwili podłubie.Pomalowałem poszycie oraz dokończyłem mocowania jufersów. Zamocowałem też model do docelowej podstawki. Ponieważ kolor jufersów wydawał mi się zbyt jasny, też zostały przyciemnione. Ponieważ z powodu sposobu mocowania modelu do podstawki musiałem skleić najpierw 2 połówki kadłuba a potem dopiero wkleić pokład, to przydarzyła mi się pewna przykra niespodzianka. Na miejscu zaznaczonym czerwoną linią pokład był ugięty. Ponad 2 godziny kombinowałem jak go podnieść. Dopiero takim sprytnie wygiętym drutem wprowadzonym przez otwór w kilu w miejscu mocowania do podstawki udało mi się ten cholerny pokład ponieść !!!! Przyklejenie pokładu też nie było łatwe. Przy założonym pokładzie trzeba było wprowadzić klej pomiędzy pokład a belkę na burcie. Wykorzystałem do tego takie specjalne dozowniki do kleju CA. MAją tę zaletę, że są bardzo cienkie i klej CA w nich nie zasycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 wygląda tak ładnie, że aż się chce kląć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Listopada 2017 Share Napisano 26 Listopada 2017 Zacnie to wygląda Mam nadzieję że teraz warsztat ruszy z kopyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 8 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2017 Admina proszę o przeniesienie realacji do normalego wątku warsztatowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacocapone Napisano 12 Grudnia 2017 Share Napisano 12 Grudnia 2017 Jakoś przeoczyłem warsztat! Ale nadrabiam zaległości powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2017 Jakoś przeoczyłem warsztat! Ale nadrabiam zaległości powodzenia Warsztat był w części "Konkurs Jesienny" i może dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Grudnia 2017 Share Napisano 14 Grudnia 2017 Warsztat był w części "Konkurs Jesienny" i może dlatego. Był, nie był a postępów nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 jak tam zmagania nad chlubą Kolumba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 12 Marca 2018 Autor Share Napisano 12 Marca 2018 jak tam zmagania nad chlubą Kolumba ? Dawno, bardzo dawno mnie tu nie było. Warsztat trochę się zatrzymał, ale powoli popchniemy go do przodu. Na chwilę obecną wykonałem bombardy i umieściłem je na pokładzie Najgorzej, że później i tak tego nie będzie widać. A tak wyglądają maszty i reje Wkleiłem też pokład dziobowy A tu są winni zatrzymania warsztatu: Dużo czasu zajęło mi zbieranie materiałów i przeglądanie internetu do następnego modelu. Będzie to któryś z powyższych. Chyba, że będę kończył LE CHEBECA. A może ze dwa warsztaty równolegle?. Bo jak sami wiecie przy jednym modelu to i modelarza coś trafia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 a ja już byłem przekonany że Maria została przerobiona na zimowy opał Comeback wiele chwalebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Do Wariaga to u mienia papier jest jakby co Pułkownik z checią by popatrzył, może być nieco nostalgicznie W relacji z Wariaga Pułkownik był sie wynurzył z morskiej piany niczym Venus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Fajnie, a nawet ciekawie Ale jedna lina od furty to odrobinę bananowata wyszła Zdecydowanie do POPRAWY A może ze dwa warsztaty równolegle? To ja poproszę Variaga, bo "drewno" u Kolegi stanowczo za długo się sezonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emilc78 Napisano 12 Maja 2018 Share Napisano 12 Maja 2018 Czapki z głów, będę obserwować i kibicować...Mam ten model na warsztacie, zatrzymałem się na etapie montowania dział i przymiarki do jufersów, ale raczej koledze nie dorównam... Nie kusiło cię żeby zrobić pokład samodzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Maja 2018 Share Napisano 12 Maja 2018 Pięknie wygląda kadłub tej karaweli !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 16 Maja 2018 Autor Share Napisano 16 Maja 2018 Czapki z głów, będę obserwować i kibicować...Mam ten model na warsztacie, zatrzymałem się na etapie montowania dział i przymiarki do jufersów, ale raczej koledze nie dorównam... Nie kusiło cię żeby zrobić pokład samodzielnie? Dziękuję za słowa uznania. Nie mam za bardzo warunków, aby pokłady wykonywać samemu. Myślę, że i tak nie źle wyglądają. Pięknie wygląda kadłub tej karaweli !! Zgadzam się. Ma coś w sobie. Chyba, że masz na myśli wykonanie, to też nie pogardzę pochwałą. Powoli coś tam dłubię przy masztach i rejach. Większość już ma zamontowane bloczki. Czekam na dostawę knag, bo nie chce mi się takich maleństw robić samemu. Dorabiam też elementy, które "zapomniał" Heller ( relingi, pompy, kołkownice,) Zdjęcia niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Maja 2018 Share Napisano 16 Maja 2018 Miałem na myśli jedno i drugie ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Maja 2018 Share Napisano 16 Maja 2018 Zdjęcia niebawem Czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emilc78 Napisano 16 Maja 2018 Share Napisano 16 Maja 2018 Też z niecierpliwością czekam na fotki... Nie kusiło Cię, żeby zastosować szpilki krawieckie na kołki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 29 Maja 2018 Autor Share Napisano 29 Maja 2018 Parę obiecanych fotek. Głównie praca przy bloczkach i tak jak wcześniej pisałem przy elementach, o których Heller "zapomniał" : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 30 Maja 2018 Share Napisano 30 Maja 2018 Maszty i reje piękne !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Lipca 2018 Share Napisano 29 Lipca 2018 Donosiciel mi doniósł , że już się jakieś liny i wanty plotą. Więc może by jakąś fotkę Kolega zamieścił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2018 Donosiciel mi doniósł , że już się jakieś liny i wanty plotą.Więc może by jakąś fotkę Kolega zamieścił Coś się tam powoli plecie. Niestety trzeba dużo rzeczy dorabiać samemu i jakoś to powoli idzie. Trzeba było dorobić relingi na wszystkich pokładach. Najgorzej było z relingiem na dziobie, bo ten idzie po łuku a wszystko klejone na styk. Wszystkie drabiny zostały wymienione na drewniane. Dorobiłem palenisko na śródokręciu oraz wymieniłem na stalowe wszystkie nagle w kołkownicach. Wszystkie bloczki też oczywiście będą drewniane. A teraz parę zdjęć: I powoli zaczynam olinowanie. Na początek wanty. Na fokmaszcie i grotmaszcie mamy parzystą ilość want a na bazenie nieparzystą. Najpierw zakładamy zawsze parę want na prawej burcie i potem na lewej i dalej naprzemiennie. W przypadku nieparzystej liczby want, wanta nieparzysta była wiązana z dwóch oddzielnych lin I trochę olinowania ruchomego A teraz wyjazd na urlop i po urlopie nastąpi ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Sierpnia 2018 Share Napisano 5 Sierpnia 2018 Noooooooo!! W końcu Kolega się pochwalił dłubaniną Jest na czym oko zawiesić. Palenisko jak prawdziwe - mam nadzieję że odrobina prawdziwego popiołu znajdzie tam swoje miejsce Zawsze podziwiałem "żaglowców" za dłubaninę przy olinowaniu. Zapowiada się piękna pajęczyna Całościowo - cudnie Miłego urlopu i czekam na postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi