Marudek Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Dzięki Wiem że nie ma co przesadzać. Pewnie w dużej mierze zależało to od dostępnego materiału. Z kolei nie wydaje mi się żeby spawali go z puzzli (tym bardziej, że Nurek był jednym z pierwszych spawanych kadłubów). Co sądzisz o pasach około 9 m (okręt ma 29 m długości więc na burcie wypadłyby max 3 takie zakładki gdybym łączenia rozplanował podobnie jak układ cegieł w murze. A może w ogóle to odpóścić żeby nie przedobrzyć (ja w malowaniu cienias jestem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Tylko że Nurek miał kadłub spawany. Nitowana była tylko sterówka. zatem sorry za wprowadzenie w błąd - nie zweryfikowałem tego i wygłupiłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 26 Lipca 2017 Autor Share Napisano 26 Lipca 2017 Eeeetam - spoko, ja dowiedziałem się o tym dopiero jak pisałem pierwszego posta w tym wątku Swoją drogą dzięki za linka do Batorego - jak wybierałem model do konkursu, to przez chwilę wahałem się którego wybrać - Nurka czy jego. Może kiedyś pokuszę się także o tą drugą motorówkę A co sądzicie o takim podziale blach poszycia? Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 26 Lipca 2017 Share Napisano 26 Lipca 2017 Byłoby, ale łączenia płyt na pasie są zazwyczaj przesunięte o 1/3 długości płyty w stosunku do pasa sąsiedniego. Nie mam teraz pod ręką żadnego materiału, ale 9 metrów to chyba nieco za dużo, 6-7 raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 26 Lipca 2017 Autor Share Napisano 26 Lipca 2017 Łoooo Panie, ja Ci wiszę prawdziwe Czyli cóś bardziej w ten deseń? Założyłem, że te przesunięcia o 1/3 sąsiadującego pasa to wszystkie w jednym kierunku mają być (a nie jak cegiełki na rysunku wyżej). Tera bedzie OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 26 Lipca 2017 Share Napisano 26 Lipca 2017 Tera jest git Ty może weź do mnie zadzwoń i se pogadamy zamiast zasypywać wONtek takimi śmieciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 26 Lipca 2017 Autor Share Napisano 26 Lipca 2017 Dzięki za pomoc! Chętnie pogadam, ale ja w swoich kwiecistych opisach czasem mało zrozumiały jestem A u proszę - obrazek i OK albo NOK A wczoraj na warsztacie niewiele, ale za to pracochłonne bambetle. Wykonałem drzwi zejściówki i pomosty łodziowe. Poprzeczki na których są podłużne sztachety nie są jeszcze ścięte na odpowiedni wymiar - dotnę je jak już będę montował przy górnym pokładzie. poza tym klapy w dwóch rozmiarach (chyba do wentylacji), które zamierzam odlać z żywicy. Z drobnicy jaką zamierzam odlać będą jeszcze: - drzwi sterówki - pachoły - nawiewniki (co prawda każdy z 3 szt jest inny, ale pewnie jeszcze przydadzą się w kolejnych takich projektach) A w planach na dziś: namalowanie cieniowania poszczególnych arkuszy poszycia i sukcesywne przygotowywanie dalszej drobnicy do odlania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Hej, Plan prac na wczoraj trochę się zmienił, bo jak się dorwałem do malowania to nie mogłem przestać. Zrobiłem cieniowanie na kadłubie i pomalowałem pokład. Już miałem malować kolorami bazowymi, ale uznałem, że lepiej będzie podpytać który z nich byłby najwłaściwszy. Tak mi wyszło cieniowanie: A tak malowanie pokładu. Najpierw podkład: A potem olejny brąz: Razem wygląda to tak: No i pytanie do znawców - które z poniższych kolorów będą najbardziej odpowiednie? Jak zwykle z góry wielkie dzięki za pomoc Pozdrawiam, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 A co z tym pokładem się stało? Cały jest w jakiś ciapkach.Widać to już na podkładzie. Pokład wygląda jakby był pordzewiały. Do cieniowania też nie jestem przekonany. Zbyt regularne. Żeby to nie przypominało później planszy do gry w warcaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 27 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 27 Lipca 2017 @lesio przesadzasz, dobrze jest mnie się tam podoba wszak to redukcja a nie nawiga ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 Hej, Pokład jaki jest taki już zostanie Poza tym mnie się wydaje, że blachy poszycia kładzione były w ustalonym porządku i z zachowaniem pewnych prawidłowości. Ja nawet posunąłem się do tego, że poszczególne bryty są symetryczne po obu burtach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 Zapowiada się smakowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 27 Lipca 2017 Share Napisano 27 Lipca 2017 ...Poza tym mnie się wydaje, że blachy poszycia kładzione były w ustalonym porządku i z zachowaniem pewnych prawidłowości. Ja nawet posunąłem się do tego, że poszczególne bryty są symetryczne po obu burtach I bardzo słusznie, tak właśnie jest. Ja zawsze robie negatyw, czarny podkład i rozjaśnienia, ale to w sumie nie powinno robic różnicy, ciekaw jestem rezultaty końcowego. Pamietaj żeby bazy do fukania na ten podkład rozrobić co najmniej 8:1. Co do drewna jednak zgadzam się z Lesiem, coś tu jest nie halo, jakieś mewy z okresem go obesrały czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Lipca 2017 Autor Share Napisano 27 Lipca 2017 OK przyjrzałem się pokładowi w świetle dziennym, bo miałem nadzieję że to może przez marne światło... Ale niestety światło dzienne tylko zaszkodziło tej teorii Aktualnie pokłady są zmyte i czekają na wersję malowania 2.0 A co myślicie o kolorkach? Ja bym obstawiał do części nawodnej i podwodnej te zupełnie po prawej. No może tym razem dodałbym do czerwonego nieco mniej XF-62. Gała a o co chodzi z tym 8:1? Osiem części rozpuszczelnika na jedną część farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Ja tam się na kolorach PMW nie znam. Ale tylko te dwa wyglądają w miarę sensownie. A nie masz po prostu hull red'a? To xf 8 albo 9 nie pamiętam. Co do farby to tak 8 X20A na 1 farby. Zakładam że masz X20A skoro używasz Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 28 Lipca 2017 Autor Share Napisano 28 Lipca 2017 Hej - dzięki za pomoc z kolorami. Mam rozcieńczalnik X-20A, a farbę XF-9 hull red będę miał w przyszłym tygodniu. Tylko właśnie nie chciałbym mieć dokładnie tego samego koloru części podwodnej na tym modelu i tamtym do którego kupiłem hull red... Chociaż wydaje mi się, że X-7 + XF-62 w stosunku pół na pół dają coś bardzo zbliżonego do hull red, a zależy mi na tym żeby różnica była choćby subtelna i dlatego spróbuję dać mniej XF-62 (powinno mniej wpadać w brąz). No i malując tym co mam jest szansa, że wyrobię plan i kadłub będzie pomalowany do końca tego tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 28 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 28 Lipca 2017 jest szansa, że wyrobię plan i kadłub będzie pomalowany do końca tego tygodnia Ty wogole spisz?? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Fajnie się patrzy na ten warsztat. Działaj dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 28 Lipca 2017 Autor Share Napisano 28 Lipca 2017 Dzięki Panowie za doping Ty wogole spisz?? ;) Jakieś 5h na dobę, ale odsypiam w weekendy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Wiem, że późno chwalę, ale chwalę... Bo się podoba. Dużo zmysłu i godzin pracy... Bardzo fajny warsztat. Pozdrawiam i kibicuję. Czapka do samej ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 I co PLAN się rypnął, czy wyszła taka kaszana że strach fotki pokazać ? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 31 Lipca 2017 Autor Share Napisano 31 Lipca 2017 I co PLAN się rypnął, czy wyszła taka kaszana że strach fotki pokazać ? :P Jak stocznia wie, że Półkownik tu zaglONda, to się stocznia spina i plan wyrabia Tym razem za malowanie pokładu zabrałem się trochę mniej "żywiołowo" Na boku wytrasowałem sobie kilka desek i potraktowałem je beżowym podkładem. To samo zrobiłem z umytymi częściami pokładu - tyle że bez ciapek powstałych po kichnięciach aerografu (spowodowanych przez nie doczyszczenie aero po przejściu z farb Tamiya na Vallejo). Dodatkowo zamiast pojechać po całości pokładu olejami i zbierać naddatek czerwonego guano - postanowiłem każdą deskę potraktować indywidualnym smyrnięciem mocno rozcieńczonym, brązowym akrylem Vallejo, a na wierzch psiknąłem bezbarwnym matem z odrobiną pomarańczowego. Efekt jest moim zdaniem lepszy niż poprzednio i cieszę się że Was posłuchałem. A wyszło tak: Potem maskowanie i malowanie, maskowanie i malowanie. Chociaż bardzo sie do tego przykładałem - w kilku miejscach na dziobie dmuchnęło mi pod maski. Jakoś to naprawię. I jeszcze przyznam się bez bicia, że po raz pierwszy w życiu mieszałem farby w oddzielnym naczyniu (kieliszku), a nie jak dotychczas w aerografie, co powodowało czasem niemiłe niespodzianki Teraz nakładam kalki ze wskaźnikami zanurzenia. Kalki mam od Pepsi Adama. Jak sądzicie, czy zjeżdżać ze skalą jeszcze niżej - do 10 albo nawet 8? I na koniec widok ogólny: Cały czas dłubię drobnicę, którą będę odlewał. Plan na dziś: pachoł, 2 rodzaje kotwic i 5 rodzajów nawiewników. Pozdro, Marudek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Dobrze jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 31 Lipca 2017 Autor Share Napisano 31 Lipca 2017 Dzięki A jak myślisz, czy kleić niżej numery zanurzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Lipca 2017 Share Napisano 31 Lipca 2017 Robota piękna. A rozcienczanie spróbuj robic w strzykawce lekarskiej. Mi ta metoda bardzo pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi