Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ogólnie się podoba, pewnie także z uwagi na niecodzienność tematu i ciekawe wizualne połączenie kolorów płatowca ze znakami rozpoznawczymi.

Z plusów ujemnych - lewituje główne podwozie i przednie dysze są w kolorze kamo.

Pytanie techniczne - czy zestaw sprawiał jakieś szczególne problemy w budowie? Jakie kolory zostały użyte do głównych barw?

Napisano

No niestety koła lewituja. Nie wziąłem pod uwagę fabrycznego spłaszczenia opon. To się jeszcze poprawi bo też mnie to gryzie. Przednie dysze w tym egzemplarzu były w kamo i nic na to nie poradzę.

Co do budowy. Może popełniłem jakiś błąd, ale połówki przedniej wnęki podwozia nie chciały się zejść i musiałem uzupełniać ok 1 mm szczelinę. Boczne wloty też słabo pasowały i wewnątrz i na zewnątrz przy łączeniu z kadłubem.

Szary to FS36440 z palety Gunze H. Biały to po prostu biały.

Napisano

Harrier/AV-8 to jedna z najciekawszych konstrukcji w historii lotnictwa, aż dziw bierze że tak rzadko gości na MW.

Model bardzo ładny, może odrobinę mało kontrastowe przejście kolorów góra / dół - ale malarsko i estetycznie, pierwsza klasa.

YRSzAM.jpg

Pozdrawiam

Hubert

Napisano

Dzięki za informacje, w tym wyjaśnienie kwestii koloru dyszy. Trafiłem na inne zdjęcia, stąd moje wątpliwości. Przywieź go do Szczecina, chętnie obejrzę

Napisano

Przednie dysze w dwuprzepływowych silnikach rodziny Pegasus "obsługują" wylot relatywnie chłodnego powietrza z wentylatora. Dlatego też czasem malowane są w kolorach kamuflażu. "Gorące" są jedynie dysze tylne.

A model zacny! Przypomniał mi czasy mojej świetlanej młodości gdy ulepiłem model Novo w podobnym malowaniu korzystając z kalkomanii dołączonych do Marfixowego vacu.

Pozdrawiam, Marek

Napisano

Szary harrier !! Fajny obiekt. Szkoda, że nie pokosiłeś się o oddanie wyglądu oryginalnych maszyn, tylko zastosowałeś standardowy schemat postępowania. Bo szary Harrier to bardzo wdzięczny obiekt do takiej roboty. Ale i tak jest fajny.