Kuba88 Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Witam wszystkich Na swój pierwszy warsztat na forum postanowiłem zrobić coś w polskich barwach, padło na Miga 15bis w 1:72, a dokładniej jego polską odmianę Lim-2 z Eduarda. Do modelu dokupiłem dodatki: Big sin - Edka, oraz kalki Model makera. Malowanie miało być "1012" z 1 PLM z Mińska Mazowieckiego, ale po ostatniej wycieczce do muzeum w Drzonowie padnie chyba na malowanie "1809" z 45 PLM w Babimoście, samolot ten jak zauważyłem ma tzw. łuskozbieracz, który będę się starał zrobić samemu w miarę możliwości. Zapraszam Pudło Bałaganiarski inbox Co udało mi się zrobić do tej pory Wnętrze po wstępnym podkładzie Porównanie detali: Szkoda, że tak mało będzie widać przez owiewkę... Malowania: Eksponat w Drzonowie: Obecnie jestem w trakcie sklejania wnęk hamulców aerodynamicznych i kończeniu wnętrza, także cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Zasiadam, jak by co mogę Ci zdjąć z głowy problem pt. "na cholerę mi zestaw z kalkomaniami do 1PLM, skoro robię inną maszynę" ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 No ciekaw jestem co się z tego wykluje. Dodatki na bogato, widzę. Ostatnio mam zajawkę na stare polskie rury więc biorę popcorn i się rozsiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 20 Sierpnia 2017 Share Napisano 20 Sierpnia 2017 Ależ mam ochotę otworzyć mojego i robić równolegle...Też mam tę całą biżuterię w szufladzie. Dobrze widzę, że skrzydło było trochę nitowane? Bo zdjęcia średnio ostre niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba88 Napisano 22 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Zasiadam, jak by co mogę Ci zdjąć z głowy problem pt. "na cholerę mi zestaw z kalkomaniami do 1PLM, skoro robię inną maszynę" ;) W sumie masz rację Ależ mam ochotę otworzyć mojego i robić równolegle...Też mam tę całą biżuterię w szufladzie. Dobrze widzę, że skrzydło było trochę nitowane? Bo zdjęcia średnio ostre niestety. Nie ma co się zastanawiać, tylko robić ;) przy okazji będę miał odniesienie do swojego ;) Skrzydła zacząłem nitować, strasznie podobają mi się po nitowane modele, próbowałem na innych i wychodziło mi to całkiem dobrze, zobaczymy jak będzie tutaj, sorry za zdjęcia niby robione ze statywu i samowyzwalaczem, zmieniam ciągle ustawienia a dalej wychodzą średnio... Udało mi się pomalować wnętrze, kolor dobrałem myślę zbliżony do znalezionych w necie zdjęć, wash w rzeczywistości jest mniej intensywny i widoczny, jeżeli coś jest nie tak proszę pisać wnętrza jeszcze nie zamykałem. A tyle będzie widać po zamknięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Prawilny kokpit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Zasiadam, jak by co mogę Ci zdjąć z głowy problem pt. "na cholerę mi zestaw z kalkomaniami do 1PLM, skoro robię inną maszynę" ;) W sumie masz rację To jakby co czekam na PRVa ;) A kokpit extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 22 Sierpnia 2017 Share Napisano 22 Sierpnia 2017 Ładny ten kokpit. Proponowałbym większe przybliżenie, bo interesujący fragment zdjęcia zajmuje 1/9 jego powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarS84 Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Fajny, a mnie się marzy wykonanie takiego Lim-a z 59 Pułku Szkolno-Bojowego w Białej Podlaskiej. Patrzę i się uczę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Bardzo przyjemnie to wygląda, ale tak, jak mówił SnaQ, wolałbym tego nie oglądać przez lupę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba88 Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Dodaję zdjęcia makro, trochę mnie przeraziły, bo większości niedociągnięć gołym okiem czy nawet przez lupę nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Nie gadajcie głupot towarzyszu, to bardzo ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 No właśnie, dobra robota i teraz to widać jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Sierpnia 2017 Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Kokpit wykonany bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba88 Napisano 27 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Limek wstępnie już w podkładzie, 3 dni szpachlowania, szlifowania, rycia linii i poprawiania, bo spasowanie było nazwijmy to średnie szczególnie laweta z uzbrojeniem i nos, a jeszcze czeka mnie szpachlowanie kadłub- skrzydła, bo po złożeniu na sucho milimetrowa jama wychodzi... Zabieram się też za nitowanie powierzchni. Zdjęcia na szybko: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Ja przy swoich limkach Edka też miałem problemy, a w szczególności z tą lawetą z uzbrojeniem . Bardzo ładnie to wszystko wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Ciekawi mnie, jak ponitujesz serdelka. Od ręki, czy masz jakiś patent? Mnie chodzi jeden pomysł po głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba88 Napisano 27 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Właśnie nie mam patentu, jaki masz pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Pomysł nie jest do końca mój. Podpatrzyłem u kolegi okrętowca przyrząd do wyrysowania równej linii wodnej na kadłubie. W tej chwili nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było, więc nie podlinkuję. W skrócie chodziło o to, że pisak był umieszczony na stałe na pojeździe z klocków lego, którym można było objechać kadłub i linia była równo w jednym poziomie. Do nitowania rury mam zamiar umieścić nitowadło w imadle, tarczą równolegle do ziemi (trzeba chyba będzie użyć jakoś przymocowanej poziomicy), i jeździć po nim delikatnie kadłubem stojącym na dziobie. Kolejne równoległe linie chcę uzyskać podkładając karty telefoniczne (mam trochę tego towaru) pod dziób. Taka wstępna koncepcja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba88 Napisano 27 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Ciekawy pomysł, tylko problem by był z ustawieniem poziomo nitowadła, mam strasznie małe kółko i pewni kilka prób na czymś trzeba by było zrobić, żeby to dobrze ustawić. Można by ustawić w podobny sposób sam pisak, wyrysować linię, potem użyć taśmy którą można zginać ( taką co się używa np. przy lakierowaniu samochodów ) kleić wzdłuż wyrysowanych linii, żeby miała się o co oprzeć tarcza nitowadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 O jakiej taśmie mowa? Bo do tej pory słyszałem tylko o Dymo Tape, która do tanich nie należy, ale na pewno się dobrze sprawdzi. Właśnie dlatego chciałbym ją sobie przyoszczędzić na bardziej skomplikowane kształty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba88 Napisano 27 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2017 To jest coś takiego http://www.3m.com/3M/en_US/company-us/all-3m-products/~/3M-Vinyl-Tape-471?N=5002385+3293242769&rt=rud albo wpisz w google: taśma cienkoliniowa, koszt od ok. 10 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Obawiam się, że się nie nada. Jest cienka i rozciągliwa, a powinna być gruba i twarda właśnie jak Dymo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19robi88 Napisano 29 Sierpnia 2017 Share Napisano 29 Sierpnia 2017 Nieźle to wychodzi popodgladam trochę bo u mnie taki sam w kolejce tez z bassinem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 29 Sierpnia 2017 Share Napisano 29 Sierpnia 2017 Świetnie Ci to wychodzi! Oglądam z przyjemnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi