makinen Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 (edytowane) Klasa 2 - pojazdy wojskowe Kategoria Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski Dzień Dobry Z mojej strony mógł byc tylko humvee... okoliczność jest wyjątkowa, ale po kolei. Z racji tematu Konkursu, który niektórzy traktują z duuużym luzem i wolnością interpretacyjną umiejscowiłem akcję we wrześniu 2014 roku. Miesiąc jesienny, w którym odbyły się w Polsce ćwiczenia Noble Sword. Kilka słów z Defence24.pl: "We wrześniu na poligonach w Polsce i na Litwie odbędzie się sojusznicze ćwiczenie taktyczne pod kryptonimem „Noble Sword-14”, certyfikujące wielonarodowy Komponent Operacji Specjalnych do dyżuru bojowego w składzie Sił Odpowiedzi NATO zestawu 2015 (SON 2015). Łącznie w działaniach na lądzie, morzu i w powietrzu uczestniczyć będzie blisko 1700 komandosów z 15 państw. Jak informuje Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych przez ponad 3 tygodnie żołnierze ćwiczyć będą na poligonach w Drawsku Pomorskim, w Bemowie Piskim, w Nadarzycach oraz w Rukli na Litwie, a także na akwenach Zalewu Szczecińskiego i Zatoki Pomorskiej. Pierwszoplanowym ćwiczącym będzie wielonarodowa obsada stanowiska dowodzenia sojuszniczego Dowództwa Komponentu Operacji Specjalnych (ang. Special Operations Component Command - SOCC), której trzon stanowią żołnierze z Centrum Operacji Specjalnych - Dowództwa Komponentu Wojsk Specjalnych (COS-DKWS) w Krakowie. W roli drugoplanowych ćwiczących wystąpią przede wszystkim Zadaniowe Zespoły Bojowe (ZZB): 3 lądowe (holenderski, litewski oraz polski), 1 morski oraz 1 lotniczy (oba polskie), które praktycznie wykonają zadania stawiane przez dowództwo. Tematem ćwiczenia będzie „Planowanie i prowadzenie operacji specjalnych przez Dowództwo Komponentu Operacji Specjalnych oraz Zadaniowe Zespoły Bojowe w ramach operacji z artykułu 5 Traktatu Północnoatlantyckiego”. Główny cel „Noble Sword-14” to praktyczne potwierdzenie zdolności operacyjnej Komponentu Operacji Specjalnych do organizacji i prowadzenia operacji specjalnych, zweryfikowanie przyjętej wielonarodowej struktury systemu dowodzenia oraz zgranie wybranych elementów systemów walki. W ćwiczenie zaangażowanych będzie 15 państw (Chorwacja, Estonia, Francja, Holandia, Litwa, Niemcy, Norwegia, Polska, Słowacja, Słowenia, Stany Zjednoczone, Turcja, Węgry, Wielka Brytania i Włochy) oraz kilkanaście instytucji, m.in. Straż Graniczna, Policja oraz Urząd Celny" Bohaterem scenki będzie M1165 GMV należący do Jednostki GROM Baza to M1151 Academy Dodatki- koła DEF model, obniżone zawieszenie. Figurki w scence Uzbrojenie pokładowe Jeśli ktoś doczytał do tego momentu, to teraz wyjaśnienie ololiczności wyjątkowych. Otóż dzięki konwersji, która powstawała ponad dwa lata (zdjęcia w tym tygodniu) będzie to najprawdopodobniej PIERWSZY MODEL TEJ WERSJI NA ŚWIECIE.. Zdjęć pojazdu i wszystkich detali dzięki Dniom Cichociemnych mam około 500, więc jest też chyba najlepiej udokumentowany pojazd ze wszystkich humvee. Czekałem na ten moment ponad 2 lata Edytowane 23 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Dobry moment na premierę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 Trzymam kciuki za powodzenie projektu... Jak skończysz będzie co pokazywać na forach.. Będę zaglądać i motywować... Podwozie możesz już zacząć rzeźbić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauoli00 Napisano 4 Września 2017 Share Napisano 4 Września 2017 gdzie kupiłeś live resina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 gdzie kupiłeś live resina? https://models-hobby.com/catalogsearch/advanced/result/?name=&sku=&price%5Bfrom%5D=&price%5Bto%5D=&brands=5&scale= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Na premierę to trzeba wpaść - i jak śpiewał kiedyś Jan Kaczmarek "warto było czekać na te piękne czasy...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Pierwszy arkusz blach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Zacząłem od figurantów, żeby nie tracić czasu, bo blachy mają małe opóźnienie. Produkty Legend z serii 3D to bajka. Poziom zdetalowania i jakości szczegółów powalający. Poniżej figurant nr 2 w stanie jeszcze pudełkowym. Zamieszczam instrukcję celem pokazania ilości elementów. Złożyłem prawie w całości (prawie wynika z ułatwień przy malowaniu) figurkę nr 1 z Legend (człowiek z prawej strony) i nr 3 z Live Reisin ( z lewej strony). Oba świetne. Efekt kamuflażu multicam chciałbym uzyskac chociaż w połowie, jak na zamieszczonym przykładzie. Dla mnie- mistrzostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAND Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Bacznie przyglądam się Twojej relacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Co za szok, robisz humvee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Co za szok, robisz humvee Zdarzały mi się skoki w bok... Ps. to nie jest zwykły humvee a. wyczekiwany 2 lata b. jedyny na świecie model tej wersji c. pojazd ekipy z Lublińca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 No to masz plusa za polskie malowanie ;) Btw fajny figurant. Pasowałby do Rosomaka z Afganu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Btw fajny figurant. Pasowałby do Rosomaka z Afganu? Raczej niezbyt- jeśli nawet nie jesteś purystą mundurowym (większa część postaci byłaby schowana we wnętrzu- jak rozumiem), to hełm do wymiany. Druga sprawa, to regularna armia chyba brodaczy nie toleruje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Ależ projekt! Trzymam kciuki za powodzenie. Żeby tylko czasu wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Września 2017 Share Napisano 6 Września 2017 Piotrek - mogę rozumieć, że figurki współczesnych specjalsów (głównie US) można bez problemu zaadoptować na polskich operatorów..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Makinnen... Fota humvee w 1 poście jest od chłopaków z Marsa Figuranty też kicha... Zupełnie inne fanty używa JWK a Grom A co dopiero US SOF. Może tych figurantów sobie darujesz? Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 Makinnen... Fota humvee w 1 poście jest od chłopaków z Marsa Figuranty też kicha... Zupełnie inne fanty używa JWK a Grom A co dopiero US SOF. Może tych figurantów sobie darujesz? Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Wpadł i namieszał Co do zdjęcia, to Zderzak stwierdził, że to JWK. Ja wrzuciłem na Forum Humvee zdjęcie, jako pojazd "Marsjański". I co teraz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 To jeszcze nie wszystkie blachy... Poszczególne elementy będą jeszcze "kapały"... Zacząłem toto składać...bez instrukcji, bo jej jeszcze nie ma Przedni zderzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Zderzak pierwsza klasa. Elegancko i czyściutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fabson93 Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Ładnie a co do humvee to może zrób go w tej nowej zieleni? Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 Widziałem taką wersję kolorystyczną. Nie podoba mi się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Września 2017 Autor Share Napisano 8 Września 2017 No ciach blachy... Zamiast dopancerzonych boków z wersji M1151 trzeba wkleić zwykłe, standardowe z nieopancerzonego humvee. Tak też uczyniłem. Nadkola od wewnątrz- górne przetłoczenia i listna z śrubami. Na to przyjdzie jeszcze metalowa ławeczka, ale później. Doszła tez zabudowa tylnej części dachu i barierki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 8 Września 2017 Share Napisano 8 Września 2017 Prezentuje się rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 8 Września 2017 Share Napisano 8 Września 2017 Jednak co blacha, to blacha. Lubimy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 8 Września 2017 Autor Share Napisano 8 Września 2017 Dzięki za dobre słowo. Kolejne elementy: ławeczki na tylne nadkola. Na nie przyjdą później miękkie "poddupniki". Stelaże na skrzynki, oraz klimatyzator. Z zestawowego wyciąłem wywietrzniki i przykleiłem do blaszkowego. Gdzieś wcięło zdjęcie maski... , ale jest stelaż położony do zdjęcia. Całość postawiona na ramę ze zderzakiem. Na dziś koniec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi