Buka Napisano 15 Września 2017 Share Napisano 15 Września 2017 Witam, mam taki mały problem egzystencjalny, mianowicie, jak rozcieńczacie farby humbrola ? Tzn w jaki sposób "wylewacie" farbę do innego pojemnika gdzie będziecie ją rozcieńczali ? Przetestowałem już kilka sposobów, ale za każdym razem kończyło się rozlaniem farby na matę lub przelaniem zbyt dużej ilości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Września 2017 Share Napisano 15 Września 2017 Ja używam wykałaczki: nabieram po kropelce farby (ok, nie Humbrola tylko z reguły Gunze), wpuszczam do poniższego naczynka, potem dodaję zakraplaczem rozpuszczalnik, mieszam, wciągam do strzykawki i aplikuję potem do aerografu, tyle ile trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 15 Września 2017 Autor Share Napisano 15 Września 2017 Hmmm... nie jest to głupi pomysł - będę musiał spróbować następnym razem, bo dzisiaj to poleciałem po bandzie, tyle co mi się farby wylało to aż wstyd się przyznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Września 2017 Share Napisano 15 Września 2017 Możesz też kupić pipety na Allegro (kilkaset sztuk za 25-30 zł) i używać je jednorazowo, do przelewania odrobiny farby do powyższej miseczki. Ja tak robię, te pipety starczają na miesiące pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4A2 Napisano 15 Września 2017 Share Napisano 15 Września 2017 Kupujesz najmniejsze strzykawki (bez igieł). Pobierasz farbę ze słoiczka lub puszki i wstrzykujesz ostrożnie do innego naczynia. Strzykawki są wyskalowane, wielokrotnego użytku, można myć odpowiednim rozpuszczalnikiem, ja używam Nitro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 15 Września 2017 Ja pobieram najpierw rozcieńczalnik później farbę i od razu w strzykawce mieszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Można też metodą kropelkową. Mieszasz farbę w puszce patyczkiem. następnie wycieram patyczek do sucha i nabieram kroplę farby i przenoszę ją do blistra (opakowanie po lekach), następnie nabieram rozpuszczalnik. Mieszam razem i gotowe. Trzeba tylko liczyć kropelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayhawk60 Napisano 16 Września 2017 Share Napisano 16 Września 2017 Mam inny sposób, tyle że do pędzelka. Mianowicie kupujesz kubeczki plastikowe odcinasz denka, do tego kupujesz patyczki do uszu odcinasz jedną ze stron mieszasz tym farbę i metodą kropelkowa przelewasz do odcietego kubeczka. Kupujesz rozcięczalnik modelarski (w każdym modelarskim powinien być) i zamaczasz patyczki do uszu i dozujesz ile trzeba do denka ,mieszasz i farba jest gotowa do malowania. Gluta nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Widzę, że co osoba to metoda:) Na pewno wypróbuję wszystkie i zobaczymy co się sprawdzi najlepiej. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Września 2017 Super Moderator Share Napisano 17 Września 2017 @bożo ... nie podoba się nie pisz... Posprzątane i w temacie proszę,a tym co się temat nie podoba czytać i pisać gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 22 Października 2017 Autor Share Napisano 22 Października 2017 Mam jeszcze jeden problem - przy malowaniu pędzlem humbrolami, po wyschnięciu widać przeciągnięcia pędzlem (włosie). Próbowałem rozcieńczać farbę bardziej i mniej, lecz nic to nie pomogło. Czego to może być wina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Prawdopodobnie pędzla - byle jakim malowanie nie wyjdzie dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 A poza tym Humbrole pod pędzel to dość średni wybór. Jeżeli nie chcesz przejść na akryle to spróbuj olejne Model Mastery - kładą się pędzlem klasę lepiej od Humbroli. Przynajmniej tak było w zamierzchłych czasach czyli zanim przeszedłem na akryle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 22 Października 2017 Autor Share Napisano 22 Października 2017 A poza tym Humbrole pod pędzel to dość średni wybór. Jeżeli nie chcesz przejść na akryle to spróbuj olejne Model Mastery - kładą się pędzlem klasę lepiej od Humbroli. Przynajmniej tak było w zamierzchłych czasach czyli zanim przeszedłem na akryle. A obecnie jakich farb używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Można też metodą kropelkową. Mieszasz farbę w puszce patyczkiem. następnie wycieram patyczek do sucha i nabieram kroplę farby i przenoszę ją do blistra (opakowanie po lekach), następnie nabieram rozpuszczalnik. Mieszam razem i gotowe. Trzeba tylko liczyć kropelki. Robię podobnie Farbę mieszam wykałaczką np.Humbroll ,następnie przenoszę do blistra po lekach wykałaczką kropla po kropli, rozcieńczalnik nabieram do strzykawki i dozuję, zakraplam do farby ,mieszam wykałaczką i gotowe ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Buka - obecnie używam akryli. Pactra, Vallejo, Model Master. Te ostatnie najlepiej mi leżą, ale bywają trudno dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 22 Października 2017 Autor Share Napisano 22 Października 2017 Korzystałeś z akryli Tamiya ? Jeśli tak to jak wrażenia ? Kiedyś korzystałem tylko z pactry, ale niestety teraz w sklepie ich nie ma i jedyna opcja to zamawiać przez internet ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Z akryli Tamiyi nie korzystałem. Opinie o stosowaniu ich pod pędzel są skrajnie różne - od "nie nadają się" do "zupełnie dobre". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Nie skreślałbym Humbroli ostatecznie. Choć faktycznie po zmianie składu na "unijno-ekologiczny" potrafią zachowywać się dziwnie. Ale dobrze rozcieńczona farba (emalia) + odpowiedni pędzel (ja używałem Mag-Poli) daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 23 Października 2017 Autor Share Napisano 23 Października 2017 No właśnie próbowałem różnych pędzli, różnego poziomu rozcieńczania, ale niestety zawsze ten sam efekt. No nic, dokończę ten model w takim stanie jaki jest (pokażę Wam co z tego wyszło), a na przyszłość już będę pamiętał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Października 2017 Share Napisano 23 Października 2017 Ale wiesz, ze emalia to nie akryl i musi poschnąć? Po nałożeniu jednej warstwy zostawiałem do dnia następnego. Pisałeś wcześniej, że zostają ci ślady po pędzlu. A nie zostają Ci takie białe zamazy? Jeśli tak to wina rozcieńczalnika. Mieli taką felerną serię, że nie łączyła się z farbami. Tzn. w czasie mieszania wyglądało dobrze, ale w trakcie schnięcia zaczynała się rozdzielać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 Wiem, że musi wyschnąć Hmmm... jest to możliwe z tym rozcieńczalnikiem. Wrzucę za parę dni zdjęcia, to może będzie wiadomo. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 7 Listopada 2017 Autor Share Napisano 7 Listopada 2017 Mam pytanie w kwestii rozcieńczenia farby. Rozcieńczalnik wamodu (wiem, że nie urywa dupy) jest dedykowany do farb humbrola, lecz jak wlewam go do farby (różne proporcje próbowałem) to rozcieńczalnik "stał" na górze i nie bardzo chciał się mieszać z farbą. Jak już w jakiś sposób udało mi się wymieszać to bardzo szybko ten rozcieńczalnik wyparowywał z mieszanki i znów pojawiała się sama farba. W związku z tym, też jest mi ciężko określić czy farba ma dobrą konsystencję, właśnie przez to, że osadza się na górze i nie chce się wymieszać. Jak to jest z tym rozcieńczaniem w końcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 7 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 7 Listopada 2017 A na pewno mieszasz emalie z rozcieńczalnikiem do emalii lub akrylowe itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 7 Listopada 2017 Autor Share Napisano 7 Listopada 2017 http://www.emodel.pl/images/products_images/wamod_rozcienczalnik.JPG Taki rozcieńczalnik z emalią matową humbrola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi