bazylms Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Do takiego czegoś to już trza być artystą. Skill przeciętnego modelarz (patrz Ja) to za mało na taki efekt. Jakim artystą?..rzeba po prostu dużo malować. Ale malarze zaliczani są do kategorii artystów . Patrzę dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Mnie po prostu z zachwytu brak słów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daz Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 REWELACJA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 ewpiga - a ta modelina po zaparzeniu nie jest potem trochę krucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 23 Października 2017 Autor Share Napisano 23 Października 2017 ...modelina po zaparzeniu nie jest potem trochę krucha? Krucha jest wtedy gdy zostanie niedostatecznie zahartowana. Modelinę trzeba dość mocno zlać wrzątkiem. Najlepiej było by taką podstawkę zagotować na gazie. Polanie wodą po całości w zupełności wystarcza. Mniejsze podstawki z usadowionym na niej modelem zanurzam całkowicie we wrzątku, znaczy ponad wysokość modeliny. Do miski wlewam wrzątek i wkładam do niej model.. od czasu do czasu wyciągam na kilkanaście sekund dla wychłodzenia plastiku, nie zdarzyło mi się jeszcze aby plastikowe części modelu brzydko się odkształciły. Nie może być małych, cienkich plastikowych i żywicznych detali usadowionych na podłożu podstawki bo zbyt długie trzymanie we wrzątku je zwichruje. Dlatego drobnicę przyklejam dopiero po utwardzeniu podłoża. Wkładałem do wrzątku podstawki na których miałem już przyklejony piach, kamienie, trawę.. a nawet pomalowane farbkami..wszystko już przerabiałem. Jak ktoś wymyśli szybszy i łatwiejszy sposób na wykonanie podłoża krajobrazu to na pewno będę stosował..tymczasem, tylko modeliną. Zamontowałem szybki, co nieco poprawiłem, głównie zalałem filtrem szczeliny między klepkami desek..model ukończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 To kiedy zabieramy się za humvee? Tobie pewnie destrukcja HMMWV zajmie tydzień, malowanie 3 dni, a ja się będę babrał przez 2 miesiące będąc cały czas w rozterce, co dalej z tym bałaganem zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 ewpiga - wielkie dzięki za wyczerpujący opis te dioramki wrakowe bardzo fajne Prezentujesz gdzieś swoje prace w necie? Bardzo mi się podoba to co robisz bo wygląda to bardzo realistycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 25 Października 2017 Autor Share Napisano 25 Października 2017 To kiedy zabieramy się za humvee? Jak chcesz to możemy się umówić na wspólne warsztaty w jakimś tam terminie i zepsuć porządny model. Prowadziłem już taki warsztat gdzie z moimi kumplami wspólnie budowaliśmy tego samego rozbitka. Jako pierwszy inicjowałem budowę spalonego wraku, oni powtarzali moje czynności do momentu wypracowania bryły modelu. Z malowaniem już każdy z nas indywidualnie sobie działał. Tu możemy zrobić podobnie. Jakieś foto, niezbyt zniszczonego pojazdu dla inspiracji i działamy bez zbędnego pospiechu. Prezentujesz gdzieś swoje prace w necie? Od czasu do czasu, zazwyczaj na forum n’PWM jakieś można zobaczyć. Nie wszystkie jednak modele pokazuję. Tych, chyba nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 25 Października 2017 Share Napisano 25 Października 2017 Fiu fiu Abrams dupę urywa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Października 2017 Share Napisano 25 Października 2017 (edytowane) Abrams dupe urywa. Potwierdzam. Ma juz z 10 lat. A moc urywającą ma ciągle tą samą. Edytowane 26 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisher Napisano 26 Października 2017 Share Napisano 26 Października 2017 Ten Abrams jest jakby wycięto zdjęcie i dano białe tło, jest gdzieś warsztat dostępny? Wszystkie Twoje zdjęcia maja moc, ale Abrams - najlepszy wrak jaki widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jerzype Napisano 26 Października 2017 Share Napisano 26 Października 2017 Spiton, dobrze powiedziane. To już jest sztuka i to b ciężka... Ten einheits to wrak z jakiej kampanii? Bo wygląda na afrykańczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 26 Października 2017 Share Napisano 26 Października 2017 To kiedy zabieramy się za humvee? Jak chcesz to możemy się umówić na wspólne warsztaty w jakimś tam terminie i zepsuć porządny model. Proponuję M1025 Tamiya, lub M1151 Academy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Aż mnie słownictwa zabrakło jak fotkę tego Abramsa zobaczyłem. Bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 27 Października 2017 Autor Share Napisano 27 Października 2017 Sebek jak zwykle przesadza. To przeciętny model w ciekawym kadrze i tyle. Fota oryginału. foto. internet Proponuję M1025 Tamiya, lub M1151 Academy Może być tamka..nie ma co robić sobie kosztów jak model ma być zniszczony. Chyba, że znajdzie się ciekawszy, jeśli można tak powiedzieć rozbitek.. to wtedy akademik. Musiałbyś wyszukać jakąś fotkę do obu wersji pojazdów, bo ja się kompletnie nie znam co można do modelu tamki, czy academy dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 27 Października 2017 Share Napisano 27 Października 2017 Właśnie jakoś M1151 nie mogę znaleźć. Jak na złość najwiecej rozbitych jest M1114, a to już Bronco i 200 PLN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Mam pod ręką tamkę więc wolałbym nie wydawać na kolejny model. Można zaadaptować zdjęcie innego rozbitka do inspiracji i zwraczyć M1025. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Mam pod ręką tamkę więc wolałbym nie wydawać na kolejny model. Można zaadaptować zdjęcie innego rozbitka do inspiracji i zwraczyć M1025. Jestem za! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Jestem za! No to jesteśmy umówieni. Co powiesz na taki projekt? foto.internet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Miałem się spytać na innym forum, ale jak już tu jestem. Czym kurzysz szyby? Bardzo fajnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewpiga Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Zmieliłem suchą pastel na proszek /czarną+żółtą+białą, wymieszałem do uzyskania barwy jasnożółtego brudnego piasku / i tym proszkiem, pędzelkiem po szybkach. Zazwyczaj kurzę szyby delikatnie od wewnętrznej strony i zewnętrznej. Na zewnątrz proszku nieco więcej. Nadmiar proszku zdmu:bip:ę lub zbieram miękkim pędzlem, nie utrwalam żadną fiksatywą. Również w losowych miejscach przykurzyłem proszkiem model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patterson Napisano 1 Listopada 2017 Share Napisano 1 Listopada 2017 Dzięki za opis! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi