unicaunica Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Czyli klinkierowa, a były tak montowane? Nie pytam żeby się czepiać tylko z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Taaaa i fugi z atlasa Dajmy sobie siana, każdy sobie robi jak chce i to jest najlepsze. To tylko model, następny może by całkiem inny albo bardzo podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 22 minuty temu, unicaunica napisał: Czyli klinkierowa, a były tak montowane? Nie pytam żeby się czepiać tylko z ciekawości Z tego co się orientuję to w tym okresie tak robiono. Tutaj masz jak wygląda blacha na zakładkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 28 minut temu, chudyhunter napisał: Tutaj masz jak wygląda blacha na zakładkę Tutaj tak, na modelu nie bo burty są gładkie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 21 minut temu, taltos1 napisał: Tutaj tak, na modelu nie bo burty są gładkie... Rozwaliłeś system! Podejście "Nie mam racji, ale i tak będę szedł w zaparte". Aaa i burty nie są gładkie, wystarczy prześledzić wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Malowanie Dantona to są kafle z fugami, Reksio, kamuflaż się starł hahaha. I po co ci to było Gała?! Z peletonu wyskoczyłeś w modelarskie SF i teraz masz na co zasłużyłeś! Nie ma co kruszyć kopii, niech każdy robi zgodnie z WŁASNĄ definicją realizmu, poczuciem estetyki i na ile mu umiejętności starcza. Patrząc na model Gały i Taltosa1 widać wyraźnie, że autorzy mają całkiem różne "wyznania" co do malowania okrętów i żaden modelarski "ekumenizm" ich nie pogodzi. Mnie osobiście dużo bliżej do estetyki Michała choć nie ukrywam, tak jak pisał blacman mam wrażenie, że brakuje mi kontrastowego linijnego odcięcia płyt przy mniejszym światłocieniu samej płyty. Czy umiałbym zrobić to lepiej - pewnie nie. W dniu 9.04.2020 o 22:33, taltos1 napisał: Tutaj tak, na modelu nie bo burty są gładkie... Właśnie dlatego, że są na modelu są gładkie a w rzeczywistości nie, to je chłop wymalował. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Super_Hans 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 A skoro burty są gładkie, to trzeba malować, tak jak podałem przykład wczoraj. Na szaro, jednolicie i broń boże starac się coś na nich zrobić! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2020 Jakbym wiedział że będziesz wstawiał, to bym chociaż tło jakieś luCkie dał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Peace! Chodzimy do różnych modelarskich kościołów jak doskonale widać na tych fotach. Ziaba to w ogóle wyzwolona Francuzka więc odeszła do sekty i pachy zapuszcza z tego co słyszałem. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Super_Hans 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 A tak się Hans spytam co tu mają do rzeczy moje stare modele sprzed 20 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Wybacz, nie wiem ile lat mają. Nie śledzę innych forum więc te galerie co dałeś ok 10 lat temu nie liczac tych cudzych to jedyny punkt odniesienia na MW. Nowszych okrętów nie widze (pozna pora więc mogę się mylić). Nie chodzi mi o dyskredytację czyjejkolwiek pracy a porównanie dwóch zupełnie różnych sposobów malowania. Każdy sam umie wyciągnąć wnioski. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Super_Hans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Generalnie to te burty - w porównaniu resztą modelu - wyglądają słabo. Po prostu. Ogólnie super wielka sztuka modelarska przez duże S ale burty są zbyt sztuczne. I wcale nie oddają poszycia z nachodzących na siebie blach. Szczególnie sztucznie to wygląda tuż przed rufową parą kominów na prawej burcie. Być może dodanie imitacji krawędzi poszczególnych blach (np. ciemno szarą kreską) poprawiłoby odbiór wizualny. W tej chwili to nie poszycie tylko tonowane kafelki … Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak już mówiłem, z opiniami jak z dupami, każdy ma własną Nikogo nie namawiam przecież do naśladowania, powiem więcej, popieram apel Mariusza: malujcie oryginalnOM farbOM i zostawcie całe to SF dla takich heretykUF i bluźnietcIF jak ja Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez Szydercza Gała 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Że napisałem o klinkierze to nie znaczy że mi się nie podoba Nie do każdego statka będzie pasować ta sama koncepcja malowania także to chyba nie wyścig PS zdjęcia robisz tak że wygląda to renderowo i ludzie mają problem z odbiorem jakby było więcej mebli jakaś firanka i takie tam w tle to by było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 Śledząc sąsiedni wątek Bismarcka, w przedświątecznej zadumie trochę wyedytowałem moje posty, żeby nie było, że sobie do oczu skaczemy tak bardzo. Zdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 9.04.2020 o 23:41, Super_Hans napisał: Nie chodzi mi o dyskredytację czyjejkolwiek pracy a porównanie dwóch zupełnie różnych sposobów malowania. Każdy sam umie wyciągnąć wnioski. Hej, tylko jest mały drobiazg, to są stare modele ok. 20 letnie, wtedy zaczynałem moją amatorską przygodę z modelami okrętów, i nie miałem pojęcia o washu, blaszkach czy jakichś sztuczkach malarskich, a od dobrych paru lat modeli okrętów już nie robię... Więc nie bardzo tu jest co porównywać i z czego wyciągać wnioski... W dniu 9.04.2020 o 23:05, Super_Hans napisał: Właśnie dlatego, że są na modelu są gładkie a w rzeczywistości nie, to je chłop wymalował. Ciekawe, bo jak wcześniej napisałem, że są gładkie, to straszny ubaw był, a teraz sam piszesz, że gładkie... Generalnie chodziło mi o to kontrastowe linijne odcięcie płyt, którego na modelu nie ma... No nic, życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez taltos1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 11 Kwietnia 2020 Share Napisano 11 Kwietnia 2020 46 minut temu, taltos1 napisał: Ciekawe, bo jak wcześniej napisałem, że są gładkie, to straszny ubaw był, a teraz sam piszesz, że gładkie... Generalnie chodzi o to, że sam kadłub modelu był płaski, dlatego Gała natrysnął podkład i nadał mu jeden poziom wypukłości w postaci poziomych pasów poszycia. Następnie pozostało wykonać pojedyncze płyty na tych pasach. Zrobił to cieniowaniem, co jak dla mnie ma sens. Można oczywiście byłoby się pobawić w zrobienie tych płyt wypukłych, w miejscach gdzie nachodzą na siebie, no ale wybrał taka metodę. Te linie o których taltos piszesz, może i by przeszły, nie wiem, chociaż bałbym się czy by nie zrobiło się zbytnio w kratkę na tym kadłubie. Dobra Pany nie ma co bić piany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 12 Kwietnia 2020 Share Napisano 12 Kwietnia 2020 Skończyła mi się już amunicja lajków na dzisiaj Malowanie fajne nic ino bezczelnie zrzynać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 MatołUF kilku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Znaczy się koniec just już blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Szydercza Gała napisał: MatołUF kilku: czy to northstar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibi85mig Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Po prostu człowiek kupił sobie nowy aerograf i chciał sobie pomalować w tym przypadku akrat kafelki, tak bym to widział Druga sprawa to nie każdy musi optować za Francuzkami z włosami pod pachami ( ja bardzo lubię ) Śmierć Burbonom! Niech Żyje Rewolucja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Nie matoly tylko: Enfants de la Patrie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, laskonogi napisał: czy to northstar ? Owszem łi. Dokładniej faszysty z kriksmarine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 11 minut temu, Szydercza Gała napisał: Owszem łi. Dokładniej faszysty z kriksmarine Wiedziałem, że coś mi w nich nie pasuje! Tak, to te aryjskie rysy twarzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi