vime22 Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Cześć, mam pytanko: próbuję malować białą Tamiy'ą, rozcieńczam oczywiście X20-A. Problem jest tego typu, że gdy dmucham i minimalnie tylko odciągnę spust, trzymając aero ok 2-3 cm od modelu, zamiast mgiełki wylatuje najpierw taki a'la proszek, mocno zbrylona, kropkowata farba. Dopiero gdy odciągnę spust mocniej, leci w miarę fajna farba. Z początku myślałem, że to kwestia rozcieńczenia, ale żeby ten efekt zanikł, muszę rozcieńczyć farbę naprawdę bardzo mocno, tak, że każde mocniejsze dmuchnięcie i farba już spływa, nie przyczepia się odpowiednio do podłoża. Czy myślicie, że może to nie być wina farby, tylko np. aerografu? Używam ciśnienia 22 psi. Z farbą czarną np. problem jest już dużo mniej zauważalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Przypadkiem nie rozcieńczasz farby w aerografie mieszając tylko w zbiorniczku? Jeżeli tak to zostaje jeszcze farba która wpływa w głąb aero. Zatkaj palcem wylot aero, naciśnij spust i delikatnie odciągając iglicę. Farba w zbiorniku zacznie bąbelkować przez co wymieszasz to co jest wewnątrz aero. Ps. Nie trzymaj się ciśnienia tak kurczowo. Jak masz mocno rozcieńczoną farbę, to zredukuj ciśnienie, nawet do 5psi. Sztuka polega na tym by nauczyć się wyczuwać optymalne ciśnienie do zadanego rozcieńczenia. Do nauki malowałbym przy 10-15psi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 Nie, mieszam normalnie w kubeczku dopiero potem przelewam do aero. Czyli takie "opiłki" farby to efekt zbyt gęstej mieszanki? Tylko że jak już odrobinę mocniej odciągnę, to przestaje pluć tym suchym proszkiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 A może jest jakiś problem z kompresorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 A co mogłoby dawać takie objawy? Tylko przez pierwsze sekundy wychodzi taki proszek trochę, później już jest ok jak się spust odciągnie dalej... to tylko na minimalnym otwarciu występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Ogólnie gęsta farba tym się objawia, że aerograf pluje farbą zamiast rozpylać. Taka optymalna konsystencja farby do aerografu to mleko, więc bardzo płynna. Możliwe też, że dysza zapchana farbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 A co mogłoby dawać takie objawy? Tylko przez pierwsze sekundy wychodzi taki proszek trochę, później już jest ok jak się spust odciągnie dalej... to tylko na minimalnym otwarciu występuje. To może najpierw zacznij psikać gdzieś z boku, a jak strumień farby się ustabilizuje, wtedy od razu przechodź na powierzchnię roboczą. I co jakiś czas odwadniacz od spodu naciśnij, bo wilgoć wewnątrz instalacji też nie jest zbyt dobra. W ogóle nawet nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 No tak ale jak ma problem z kompresorem bo ma w nim wilgoć albo za często się włącza to ma to bagatelizować?! Przecież sprzęt ma być sprawny. U podstaw może leżeć problem a Ty chcesz winę na chłopaka zrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Farbę rozcieńczyłem najpierw w proporcji 30% x20-A do 70% farby, później już 50/50. I dalej na najmniejszym tylko otwarciu daje proszek, później jak pociągnę spust trochę mocniej leci już ok. Ciśnienie: 22 psi. Jak odciągnę od razu mocniej to jest w porządku, chodzi tylko o pierwsze kilka mm odciągnięcia spustu... może dysza jest lekko przekrzywiona i początek słabo rozpyla... A może tak jak kolega pisze: brak umiejętności;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 12 Listopada 2017 Najlepiej będzie jak byś wrzucił filmik pokazując w nim ustawienia kompresora, moment mieszania farb, i sam moment natrysku farby na malowany element. Wtedy każdy kto oglądnie, zobaczy o co Tobie chodzi i odpowiednio Ci doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Rozcieńcz farbę mocniej, zmniejsz ciśnienie i maluj. 1:1 w przypadku Tamki, to dalej gęsta farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Dzięki, @patrykvel: jakie ciśnienie byś sugerował? Tera mam 20-22 psi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Ja bym sugerował poczytać trochę forum bo pierdyliard razy było pisane jakie ciśnienie, jak rozcienczyć. Pomijam fakt, że farbka nie jest droga i sam możesz poeksperymentować z ciśnieniem, rozcieńczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Ja bym sugerował poczytać trochę forum bo pierdyliard razy było pisane jakie ciśnienie, jak rozcienczyć.Pomijam fakt, że farbka nie jest droga i sam możesz poeksperymentować z ciśnieniem, rozcieńczeniem. Przecież mu się NIE CHCE i to widać po kupowaniu kompresora (w końcu i tak kupił AS-186) tym wątku (rozcieńczanie) i kilku innych. Leń i tyle (przynajmniej takie sprawia wrażenie) co działa według zasady - na złość rodzicom pierdyknąłem się młotkiem w palec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Leń, albo "marynista". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Łeee jery:P Dobra, (Ostrzeżenie) zaliczyłem, człowiek normalnie musi uważać z każdym pytaniem, żeby się nie zapędzić i nie zebrać bęcków za coś, co 100 lat temu ktoś na forum poruszył:P Admin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Następny temat założy przy żółtej Tamiyi, potem przy czerwonej Gunze A jest tak jak cooper69 napisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 12 Listopada 2017 Autor Share Napisano 12 Listopada 2017 Po co tyle nienawiści od razu:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Spokojnie, to nie nienawiść To zwykłe kpiarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Słuchaj, tematy na forum pozostają po to by można było czerpać z nich wiedzę. A takie tematy to co dwa tygodnie się pojawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Listopada 2017 Share Napisano 12 Listopada 2017 Ja zaczynam od 4 (rozcieńczalnik) : 1 (farba), ciśnienie 12 - 15 PSI. Ale Twoje małpy-Twój cyrk Ale ja się cały czas uczę i próbuję cały czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skarga Napisano 13 Listopada 2017 Share Napisano 13 Listopada 2017 Wisa!!! Przeginasz! To nie kpiarstwo tylko rzeczywistość. Z kolorami i producentem nie trafiłeś. viewtopic.php?f=206&t=59934 A już myślałeś ze taki dowcipny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wisa Napisano 13 Listopada 2017 Share Napisano 13 Listopada 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 niestety ale wyjątkowo z białą farbą od tamki tak jest, musisz ją o wiele bardziej rozcieńczać niż pozostałe kolory. Nie wiem czemu ale ten typ tak ma po prostu, dopiero wtedy nie widać "proszku" na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vime22 Napisano 24 Listopada 2017 Autor Share Napisano 24 Listopada 2017 dzięki, no właśnie zauważyłem, że czarna np. przy tej samej proporcji rozcieńczalnika nie ma tego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi