abtb Napisano 1 Stycznia 2018 Share Napisano 1 Stycznia 2018 Witam, nowy rok postanowiłem przywitać po angielsku Znaczy się, "herbaciarza" będę robił Z torpedą Historia: Beaufighter był klasycznym, dwusilnikowym myśliwcem. Jako konstrukcja rozwojowa bombowca torpedowego Beaufort swój pierwszy lot odbył w lipcu 1939 roku. Do eksploatacji wszedł we wrześniu 1940 r. Łączna produkcja wyniosła 5918 sztuk wszystkich wersji I tyle Inbox W łapki swoje wziąłem zestaw Airfixa, tzw. "new tool-a" z którego to można stworzyć wersję TF.X Mój wybór padł na następujące malowanie Zestaw wykonany jest w typowym standardzie nowych Airfix-ów: szary plastik o bardzo dobrej szlifowalności, doskonałe kalki Cartograf-a. Linie podziału może niezbyt delikatne ale wystarczająco finezyjne i można je zaakceptować. Do zestawu podchodzę olewająco tzn: - olewam poprawność wymiarową (tą pozostawiam dla "liczynitów" ) - olewam poprawność historyczną schematu malowania ( to pozostawiam "historykom" ) A zatem relaksująco i bez spinania pośladów Warsztat Lecimy i tyle. Krok po kroku wg instrukcji Wnętrze: Całość "psiknięta" RAF interior green i przetarta srebrnym Zawartość nie powala ale do wersji "zamkniętej" wystarczy Po złożeniu w całość: Łączenie kadłuba "zalałem" CA. Właściwie całość składa się bez problemu. Dokładność na dużym poziomie. Co prawda są pewne niedokładności ale te bez problemu można wyszlifować papierścieruchem. Po "szlifie" uzupełniłem zbyt szerokie szczeliny kitem AK w szarym kolorze Ogólnie zestaw na chwilę obecną można śmiało określić jako "klocki lego". Po prostu składa się bez problemu Teraz pora na szlif końcowy, odtworzenie linii podziału i drobnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 1 Stycznia 2018 Share Napisano 1 Stycznia 2018 Oooo, Beau na warsztacie, piękna maszyna, będę oglądał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Po angielsku to się żegna a nie wita ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2018 Po angielsku to się żegna a nie wita ;) I tu Kolega ma pełną rację Pudło z zawartością wyciągnąłem z szafy 31.12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Szpargatoł Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Po angielsku to się żegna a nie wita ;) Bynajmniej kolego. Po angielsku wychodzi się bez pożegnania, tak żeby nikt nie zauważył. Nie dotyczy Brexitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Noo to ustaliliśmy ze wszystko jest po polsku, czyli git ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2018 Nie dotyczy Brexitu Nie poruszamy tematów politycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 2 Stycznia 2018 Share Napisano 2 Stycznia 2018 Nie poruszamy tematów politycznych Ale Brexit to szeroki temat wykraczający poza politykę także na inne dziedziny, dość powiedzieć że mogą nam Airfixy podrożeć zaraz po fakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2018 dość powiedzieć że mogą nam Airfixy podrożeć zaraz po fakcie Teoretycznie można liczyć na zaprzyjaźniony dyskont spożywczy Ale dość rozważań teoretycznych, czas na praktykę Postępy: zrobiłem silniki głowice przetarłem srebrnym Trochę to paskudnie na zdjęciach wygląda ale jest ok pierścienie: I silniki na "swoich" miejscach Po złożeniu "na sucho" prezentuje się to tak: A tak wygląda "ogólnie" I na razie to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2018 Postępy -podkład - preshading - pasy białe - komory podwozia - czarne pasy I to tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 6 Stycznia 2018 Share Napisano 6 Stycznia 2018 Coś ten biały wyszedł gdzieniegdzie trochę "chropowaty". Za gęsta farba i zasychała w locie. Ale ogólnie mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Stycznia 2018 Share Napisano 6 Stycznia 2018 Szybko lecisz z tym Beaufighterem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2018 Szybko lecisz z tym Beaufighterem. Tyle udało mi się wytrzymać nic nie robiąc A zatem lecimy dalej Braki w "chemii" uzupełniłem i od razu przystąpiłem do psikania kolorami. Oto efekty: Połysk już położony. A zatem wieczorkiem jest szansa na kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 27 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2018 W końcu przebrnąłem przez kalki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 28 Stycznia 2018 Share Napisano 28 Stycznia 2018 Ciekawie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 28 Stycznia 2018 Share Napisano 28 Stycznia 2018 ależ ja lubię ten samolot ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 Ja też. Bardzo ładny. Nawet nie wiedziałem, że to new tool Airfixa. Chyba go sobie sprawię, przy jakiejś okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 Czy w zestawie jest płetwa? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 Czy w zestawie jest płetwa? Jeżeli chodzi Ci o przedłóżkę krawędzi natarcia usterzenia pionowego to niestety nie. Jest to element dodawany do wersji późniejszej z innym nosem (dodatkowa ramka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 Czy w zestawie jest płetwa? Jeżeli chodzi Ci o przedłóżkę krawędzi natarcia usterzenia pionowego to niestety nie. Jest to element dodawany do wersji późniejszej z innym nosem (dodatkowa ramka) Dzięki. O to mi chodziło ;) Jestem trochę w kropce, muszę bardziej pogrzebać, bo niektóre źródła podają, że to były jednak maszyny w wersji TFX bez wydłużonego statecznika pionowego. A tu znalazłem nawet recenzję budowy tego samego modelu Airfixa. http://www.workbenchhobbies.com/scott-pfaff-sydney-australia/beaufighter-tf-x-israeli-air-force/ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 Airfix wydał dwa Beaufightery - TF.X i TF.10, niby ta sama cyferka ale latawiec inny. W TF.10 masz dodatkową ramkę na której jest przedłużenie usterzenia oraz jego przednia część, "długi" nos, dodatkowy zbiornik i inny rodzaj belek do podwieszenia rakiet pod skrzydłami. Z przedstawionego przez Ciebie rysunku wynika że jest to wersja TF.X tylko z inną owiewką tylnego stanowiska strzeleckiego oraz z innymi wlotami powietrza do silnika -oba te elementy są w zestawie więc nie widzę problemu z przeróbką na "mośka" Jest też druga osłona reflektora i światełek na końcach skrzydeł. Chyba największy problem w takiej przeróbce to kalki Ale z drugiej strony na fotkach jest dokładnie TF.X taki jak robię, tylko w barwach Izraela Czegoś nie trybię w tej przeróbce A może Angole opchnęli Mośkom "użytki wojenne" ( TF.X) a sami pozostali przy TF.10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 A może Angole opchnęli Mośkom "użytki wojenne" ( TF.X) a sami pozostali przy TF.10 Tylko że te niby TF10 (faktycznie to TF Mk X) nie były jakimiś lepszymi wersjami ,żeby je sobie zostawiać .Były identyczne jak normalny MkX tylko z racji przystosowania do trochę innych celów operacyjnych był inaczej wyposażony - w radar do atakowania okrętów /statków w warunkach słabej widoczności i dodano mu płetwę dla poprawy stabilności ,szczególnie podczas ataku z małej wysokości (rakiety, ale i do torpedowania też się przydawała) To tak z grubsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 A może Angole opchnęli Mośkom "użytki wojenne" ( TF.X) a sami pozostali przy TF.10 Tylko że te niby TF10 (faktycznie to TF Mk X) nie były jakimiś lepszymi wersjami ,żeby je sobie zostawiać .Były identyczne jak normalny MkX tylko z racji przystosowania do trochę innych celów operacyjnych był inaczej wyposażony - w radar do atakowania okrętów /statków w warunkach słabej widoczności i dodano mu płetwę dla poprawy stabilności ,szczególnie podczas ataku z małej wysokości (rakiety, ale i do torpedowania też się przydawała) To tak z grubsza Izraelczycy kupili z demobilu pięć TFX. Jako że w 48-mym Wielka Brytania wprowadziła embargo na dostawy broni na Bliski Wschód, wymyślono chytry plan, a mianowicie fikcyjne kręcenie filmu o nowozelandzkich lotnikach w czasie II WŚ. W jednej z pierwszych kręconych scen pięć Beaufighterów wystartowało elegancko jeden po drugim... i poleciało etapami do Izraela. Jeden rozbił się po drodze, pozostałe trafiły do Izraela i stworzono z nich wspólną eskadrę szturmową z Mosquito. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2018 A zatem śmiało możesz sięgać po zestaw który robię Powiem szczerze, malowanie ciekawe. Może ktoś się kiedyś pokusi o wykonanie całej "palety" samolotów używanych przez Izrael w walce o powstanie kraju. A mój beau już stoi na własnych "nogach", przetarty "łosiem" Czyli jeszcze chwilka i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Lutego 2018 Autor Share Napisano 3 Lutego 2018 Witam Krótko i na temat: Zamykam warsztat bo: SKOŃCZYŁEM Galeria wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi