jureczek Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 Wisa -nie denerwuj się .Tez się zastanawiam nad malowaniem . a co za tym idzie za kalkami również W zestawie mam tylko ruskie ,a wspominałem ze kusi mnie polskie a konkretnie maszyna z numerem 3612 O kalkach mówimy o SU-22 ,a to temat o tym właśnie modelu KRL życzę powodzenia Ja jak wspomniałem bawię się bombkami Sporo tego jest i będę mógł poćwiczyć malowanie , bo naprawdę warte są zachodu ,aby je ładnie dopieścić Chciałbym zbudować sobie mala dioramke ,na której przed maszyna będzie wystawka uzbrojenia . Kiedyś taka widziałem . Z innej beczki .KH zrobiło babola z rakietami - brakuje stateczników 4 małych i 4 dużych .Pogubili się w nawale podwieszeń ,lub zostawili pole dla modelarskiego kunsztu ,aby wykonać je we własnym zakresie. Brakujące elementy zaznaczone krzyżykiem Teraz prośba o pomoc ,nie mogę znalesc ,lub źle szukam Co to za zasobnik ,pocisk ?? Instrukcja KH zawiera tylko sklejanie uzbrojenia ,które przenosi SU. Tego akurat nie ma i nie mogę znalezsc Bombkę do zwalczania okrętów znalazłem Jednak z powyższą mam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Jureczku jak będziesz chciał kalki do 9102, 3305 oraz 9411 mogę Ci sprezentować będziesz miał do Polskich wersji, jakby co daj znać na PW. Mam te główne kalki bez eksploatacyjnych - numery boczne, godła, ognie i inne takie to wszystko mam i nie będę używał. Ja robię szarego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Bombkę do zwalczania okrętów znalazłem Jednak z powyższą mam problem Rakieta do zwalczania obiektów nawodnych CH-35, a to co nie wiesz to CH-59. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2018 Dziękuje - smialus -znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Stycznia 2018 Share Napisano 17 Stycznia 2018 Szkoda, że się zgubiły, ale do Su-22 Ci te rakietki nie potrzebne, ten samolot ich nie przenosił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2018 One sie nie zgubiły u mnie Mam porządek .Z ramek wycinam tylko te elementy ,które sklejam .Jak coś przeszkadza lub instrukcja jest nieczytelna ,odkładam do pudełeczka wycięte elementy i pędzę na forum prosząc o pomoc lub sam szukam. Uważam , ze pogubił sie KH w nadmiarze tych podwieszeń . Samych belek jest ok.30 szt i sporo ,nie znam fachowej nazwy ,zamkow .Chodzi mi te elementy które utrzymuja ,bombę ,kaseto, zasobnik ,rakiete na belce podwieszeniowej Wiem ze 22 tego nie nosi tylko te gore tzn. 27 ,34.i chyba 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2018 KH dorzucił do modelu spory arsenał .Na ramkach wyglądało to wszystko fajnie Po sklejeniu czeka mnie ogrom pracy. Chciałem na szybko skleić i pomalować rakietki R-60 Wyszła kaszana .Kalki które zaoferował producent nie pasowały .Kombinacje zdały sie na nic .Na dodatek płyn do kalek Rewella bardzo kiepsko działa .Mialem jeszcze resztkę starego Micro Sol ( nie skłamie 20 lat ) I on ładnie je układał. Efekt niezadowalający .Mycie i malowanie od początku Mowa była o kalkach .KH ładnie je zaprojektował .Chodzi mi o arkusik z kalkami .Nie ma tego za dużo .Jednak wszystko jest poukładane w osobnych ramkach . Sa nawet napisy po Polsku -"Nie Deptać " Odpada żmudne szukanie zadanej kalki (nie wiem jak to jest u kolegi klejącego F-4 ) i co się jeszcze mi podoba .To ze gdy wkładam kalkę do wody ,to odchodzi tylko element kalki .Oznakowanie i numerki zostają na papierku ,a nie w wodzie , Mily Kolega KRL obiecał mi kalki .Malowanie będzie Polskie Pomalowałem sobie i troszkę pobrudziłem Nie wiem czy dobrze ,ale mi się podoba .Bardzo ,trudno plastyk jest bardzo miękki .Ingerencja papierem poniżej 1000 lub za ostra wykałaczką robi rysy Jak potrenuje na podwieszeniach to kadłuba nie spartolę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Fajne te zbiorniki i wyrzutnie. Obserwując Twój warsztat, co raz bardziej mnie korci zrobienie Su 22 w 1/48 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 20 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2018 Oj dziękuje Mam piera i trochę się stresuje .To mój pierwszy model w 48 z wyższej polki Wyrzutniki muszę poprawić .Otwory gdzie wylatują rakiety muszą być błyszczące i w kolorze złota lub mosiądzu . Jaki to materiał to na pewno tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Widzę rwiesz ostro do przodu, podziwiam że skleiłeś te wszystkie bomby, rakiety itd. jak rozumiem będziesz robił jakąś wystawkę obok modelu. Ja rozpocząłem dziś rano sklejanie swojego, nie jest to model przyjazny sklejaczowi takiemu jak ja. Ale widzę że tobie idzie całkiem przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 (edytowane) W R-60 nie potrzebne są Ci te czarne paski między statecznikami. One wystepuja w cwiczebnej wersji rakiety UZR-60 ale wtedy nie ma tylnych statecznikow... Edytowane 20 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 20 Stycznia 2018 Share Napisano 20 Stycznia 2018 Może to nie złotawe, czy mosiężne, tylko zwykłe osmolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Jak na razie lepiej mi sie nie udaje Z bombkami spartoliłem "TROCHĘ " sprawę . Przy klejeniu przedawkowałem Extra Tina .Ten plastyk jest bardzo delikatny a klej bardzo agresywny .Wpuszczając kropelkę w szczelinę za mocno ściskałem i "WYLAZŁO " na zewnątrz. To narobiłem sobie roboty , ne dość ,ze szlifowanie łączeń , to na dodatek poprawa linii Bombki troszkę szlifniete , czekają na surfacera Teraz muszę jeszcze powalczyć z rakietami i zasobnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Ale po co zrobiłeś aż tyle uzbrojenia? Wszystko podwiesisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Nie Kiedyś widziałem winetke .Pięknie zrobiona .Nawet był plotek i tabliczka Stal tam troszkę otwarty SU z wystawka uzbrojenia Po latach kiedy myślę o "Suczce " to właśnie z ty mi się kojarzy Zapragnąłem zrobić sobie tez taka ,jednak bez otwierania Solo Jak będziesz czytać ,to przepraszam ,ze wcześniej nie usłuchałem Twoich wskazań ,co do zakupu lepszych zestawów Teraz czekam na F-16 z Tamki i ciułam na MiGa - 29 ( 9-12 ) z GWH Moze w końcu uda misie skleić i pomalować model tak jak robią to koledzy z Naszego forum. Jest kilku speców .Na pewno wiesz o których chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Stycznia 2018 Share Napisano 22 Stycznia 2018 Oj te rakiety trochę niestarannie pomalowałeś. Mam wrażenie że je zalałeś farbą. Nie śpiesz się, rób powolutku ale dokładnie, to procentuje później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 Oj te rakiety trochę niestarannie pomalowałeś. Jakos bardzo delikatnie Kolega Solo mnie potraktowal -dziekuje Wiem spartlilem na samym poczatku juz przy wicinaniu z ramki. Uszkodzilem korpusy i za ostro chcialem je doszlifowac. CA i szpachle nic by nie pomogly , dlatego troszke je zalewalem. Nie wiem czy delikatny OPR.. czy to ,ze faktycznie je spapralem spedzal mi sen z powiek. Zrobilem od podetaw nowe ,chyba ladniejsze. W przerwach miedzy dopieszczaniem wygladu kadluba - musze doszlifowac laczenie garbu ,dzialam z uzbrojeniem Przy uzbrojeniu ,nabieram w wprawy z malowaniem - przynajmniej tak sadze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Stycznia 2018 Share Napisano 25 Stycznia 2018 O tak, teraz uzbrojenie wygląda znacznie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 25 Stycznia 2018 Share Napisano 25 Stycznia 2018 No wybór masz duży, co konkretnie planujesz powiesić? Ja swojego (w 1/72) robię z dwoma bombami pod kadłubem, UB-16 na wewnętrznych pod skrzydłami i zbiornikami paliwa na zewnętrznych; pylony na R-60 zostawię chyba puste, ewentualnie zrobię jakieś UZR-60, ale wątpię. Bardzo też mi się podobają rakiety Ch-25, ale ich w swojej skali nie mam, ty masz - tylko tu znowu trochę ubogi zestaw by był bo mogą być przenoszone tylko na zewnętrznych węzłach pod skrzydłami i nie bardzo się mieszają z innym uzbrojeniem - można by było dodać zbiorniki pod kadłubem i ew. R-60/UZR-60. Super też wygląda konfiguracja z sześcioma UB-32 czy z zasobnikiem SPS-141 (chyba jedyna dopuszczalna asymetryczna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 Mam sporo asortymentu do podwieszenia .trenuje na nich malowanie .Samych bomb jest 12 szt. Teraz pytanie do znawców - jaki faktycznie jest kolor bomb ? FAB 250 ,500. BETAB 500 .OFAB 250 .W instrukcji wszystkie sa w kolorze RLM 65 -Light blue .W/g mojego wzornika to bardzo jasno szary wpadający w lekki błękit ,Na zdjęciach widziałem bomby w kolorze zieleni ,oliw drab , khaki. Co do podwieszeń : pod kadłubem zbiorniki .na belkach R-60 . UB-32 i może belka z podwójnymi bombami Pozostałość uzbrojenia chce ustawić przed samolotem ,jako wystawkę Szukam w necie takich elementów :wózki .lu stojaki pod bomby i rakiety , pokrowce -zatyczki osłaniające zamki-zatrzaski Mile widziane podpowiedzi i zdjęcia Matys -- a gdzie Twoje Su ? Pochwal sie Tak wygląda moje w 72 za które ,trochę oberwałem 48 daje większe pole manewru .Tak jak dla mnie ,ale są artyści co w 144 robią cudeńka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Moje Su-22 jest jeszcze nie skończone, ale na pewno nie jest już na etapie na którym warto by było otwierać warsztat. Jak będzie gotowy to może zrobię galerię. Robię go też z nieco lepszego zestawu wyjściowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Na stronie ModelMakera masz ofertę firmy KASL i tam są jakieś podstawki pod bomby itp. Może Ci się przyda. O jakie konkretnie osłony Ci chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 Mala poprawka co do ilości bomb ,jest ich 30 szt. Z kalkami przechwaliłem KH .Numery i nazwy tez zaczęły sie rozpływać Tamzan79 dziękuje za wskazówkę .Chodzi mi ,nie wiem jak to sie fachowo nazywa -zaślepki o cos takiego Ponieważ chce ustawić uzbrojenie na jakiś podstawach ,muszę pozaklejać otwory . Dodać uchwyt ,lub pokrowiec .W zestawie jest sporo belek podwieszeń. Czy można je domontować do wystawianego uzbrojenia ? Jak na razie nie mam pomysla .Nie chce tez aby na wystawce ,bomby były tylko szare .Chce mieć trochę koloru . Cos w ty rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Bomby FAB, ZAB, OFAB są koloru jasnoszarego, RBK_250, RBK-500 oliwkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Bomby FAB malowane są szarym kolorem FS26173, bomby KAB to kolor szary FS26152 (lub też FS26473 według innego źródła). A to jest amerykańska bomba GBU-31. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi