abtb Napisano 17 Września 2018 Autor Share Napisano 17 Września 2018 Witam po przerwie W ubiegłym tygodniu "poczmiszcz" przyniósł mi w końcu paczuszkę z Martoli z taką oto zawartością: a środku znalazłem instrukcję i dwa "kwadraty" z czarnej gąbki pomiędzy którymi była taka oto zawartość mały szczegół blacha i "kwit" według którego należy to złożyć No to złożyłem i przymierzyłem do "wiatraka" Ostatecznie wyszło tak: No i jakby na tyle z pierwszym "czajnikiem" Powoli zaczynam gromadzić dodatki do drugiego wiatraka i najprawdopodobniej będzie w jakimś egzotycznym malowaniu Miał być Litwin - będzie Arab No chyba że znowu zmienię zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 Nowa głowica wirnika dużo daje tej miniaturze. Czy łopaty do niej przyklejałeś na styk, czy zrobiłeś jakieś wzmocnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Września 2018 Autor Share Napisano 17 Września 2018 Czy łopaty do niej przyklejałeś na styk, czy zrobiłeś jakieś wzmocnienie? Przyklejałem na "styk" Powierzchnia styku ma jakieś 1,5-2mm średnicy więc powinno wytrzymać. Można wstawić wzmocnienie ale otwór należy wywiercić przed montażem głowicy łopaty do głowicy wirnika. Potem to już bardzo delikatna sprawa. Co prawda żywica jest bardzo dobrej jakości i trzeba "umieć" ją złamać ale jak już się wszystkie blachy przyklei to ciężko cokolwiek wywiercić. Same "łapki" łopat mocuje się na zatrzask do głowicy więc można sobie bez problemu "ustawić" zwis łopat w czasie postoju śmigłowca. Ogólnie rzecz ujmując montaż głowicy z Reskitu to przyjemność a całość prezentuje się jak widać dość dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 17 Września 2018 Share Napisano 17 Września 2018 zacytuję klasyka: "no ładne cacko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SHILKA Napisano 22 Września 2018 Share Napisano 22 Września 2018 Bardzo dużo pracy z Twojej strony, ale GRATULUJĘ!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Listopada 2018 Autor Share Napisano 11 Listopada 2018 Witam ponownie Wznawiam temat. Poczmiszcz doniósł mi w sobotę paczuszkę a w niej kilka dodatków do kolejnego Mi-lusia. Żeby już za bardzo z patriotyzmem w dniu dzisiejszym nie przesadzań postanowiłem zrobić kolejnego Mila w barwach libijskich.Schemat malowania oraz kalki zapożyczone z zestawu Intechu. Czyli coś tam powoli będzie się działo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Witam Jedziemy dalej z tematem. Jak zwykle na początek zabawy z wnętrzem: - szpachlowanie "dziur" do montażu uzbrojenia i zbiorników paliwa: - wydechy - "walka z tablicą przyrządów -tylne "ścianki" w fotelach załogantów - orczyki () -szpachlowanie "dziur" w osłonie kabiny pilotów Pobawiłem też się z osłoną silników. Qb daje w swojej blaszce 2x kratkę na wlot, postanowiłem więc porównać dwie osłony: zestawową i zamiennik Przeryłem też łopaty wirnika głównego oraz zrobiłem uchwyty na zaślepkach do wydechów i wlotów I na koniec odrobina kolorków; Edytowane 12 Grudnia 2018 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 No i bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2018 Mały progres: zrobiłem pasy i odrobinkę "połosiowałem" wnętrze: Małe pytanko do "podglądaczy" Czy ktoś dysponuje jakimś kwitem na "2-kę" używaną przez Marynarkę Meksyku? Chodzi mi po głowie "2-czka" w barwach Mexico Marina ale jedyny znany mi obrazek to instrukcja Mistercrafta. W "wiki" znalazłem info że użytkują jeden egzemplarz ale bez podanej wersji a z miłą chęcią popełnił bym wersję URN w barwach Mariny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 Hej. Nie pamiętam czy temat był poruszany na forum ale w Mi-2 dla siedzeń na zbiorniku paliwa jest wspólne oparcie, a nie oddzielne dla przodu i tyłu. Fizycznie nie ma tam miejsca żeby je rozdzielić (chyba że masz na to jakieś zdjęcie). Dokładnie już nie pamiętam ale w tym modelu długość zbiornika paliwa też się nie zgadza. No ale po zamknięciu i tak tego nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2018 Jedyne zdjęcie którym się na razie podpieram to fotka ze schematu malowania. Wynika z niej że jest to "dwuster" ( ciężarek na tylnej podporze) oraz że ma dwie anteny na górze belki (w przeciwieństwie do "radzieckiego" który ma jedną), najprawdopodobniej brak także odbiornika swój-obcy na końcu belki. Co do długości zbiornika- Kolega Kon-bar w swoim ratowniku nawet go przedłużał ale być może wynika to z powiększenia zbiornika w wersji ratowniczej. Ogólnie model HB to trochę taki dziwak i jak widać poza kształtem jest w nim bardzo wiele do przerobienia. Ale jak Kolega zauważył po zamknięciu kadłuba i tak niewiele będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 Zbiornik w ratownik jest taki sam jak w innych wersjach. Twój wątek natchnął mnie do poszukiwań. Chyba na jakiejś wiki wyczytałem że ta dwójeczka to wersja transportowa. Dwuster. Obecnie w muzeum. Taki film znalazłem: https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=%23&ved=0ahUKEwjRkoSu1JzfAhVxwosKHeoQAZEQxa8BCCUwAA&usg=AOvVaw0VTJzWxrN8ZFOD4xbU2nov A tu jakieś zdjęcia: https://www.google.pl/search?q=Museo+nacional+de+LA+aviacion+y+El+espacio+mi-2&client=ms-android-huawei&hl=pl&prmd=imnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwip3O6b2JzfA:bip:lIsKHQd0DHYQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=360&bih=518 W muzeum ma jedną antenę radiostacji, i chyba nie ma oznaczeń marynarki wojennej. Ciężko mi się szuka i ogląda bo robię to na telefonie. Mam nadzieję że te materiały pomogą w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Jeżeli chodzi o "2-kę" Mariny to się jeszcze nie wgłębiałem w temat za bardzo ale wielkie dzięki za fotki. Natomiast w tej chwili "walczę" z "2-ką" w barwach libijskich. Udało mi się znaleźć info że kilka sztuk tam sprzedaliśmy i był też polski personel który szkolił pilotów. I to właśnie w wersji libijskiej na fotce widać dwa maszty antenowe na belce. Za wszelkie fotki będę wdzięczny. Edytowane 13 Grudnia 2018 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2018 12 minut temu, Leta napisał: i chyba nie ma oznaczeń marynarki wojennej. Kamuflaż ma taki jaki jest stosowany w Marinie i znalazłem go też w wykazie statków powietrznych Marynarki Meksykańskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 Z Libii znalazłem coś takiego. Po tablicy przyrządów widać że to golas z jedną radiostacją (czyli i jedną anteną). Ale nie wykluczone że posiadają też bogatszą wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) To już mi Kolega w głowie namieszał Jeszcze przydałoby się apteczkę i wiatraczek dorobić bo są ładnie widoczna na filmie 36 minut temu, Leta napisał: Po tablicy przyrządów widać że to golas z jedną radiostacją (czyli i jedną anteną). Ale nie wykluczone że posiadają też bogatszą wersję. Na zdjęciu zamieszczonym w instrukcji Intechu, po powiększeniu wyraźnie widać dwie anteny. No nie wiem co dalej z tym fantem W razie czego Kolega będzie odpowiedzialny za "zastój w temacie" Edytowane 13 Grudnia 2018 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 (edytowane) Więc zobacz jeszcze to: I takie zdjęcie: https://m.imgur.com/5d51BK2 Zauważ, że te dwujeczki nie mają numerów bocznych a jedynie oznaczenia lotnictwa Libii. To chyba po nowemu, a malowanie z instrukcji ma numer i znak rozpoznawczy w postaci zielonego koła (wg. Wikipedii znak używany do 2011 roku). I żeby jeszcze namieszać: https://www.nairaland.com/2239266/battle-field-discussion-picture-video/534#67489386 Ma 2 anteny ale bez oznaczeń Edytowane 13 Grudnia 2018 przez Leta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 4 godziny temu, abtb napisał: Co do długości zbiornika- Kolega Kon-bar w swoim ratowniku nawet go przedłużał ale być może wynika to z powiększenia zbiornika w wersji ratowniczej. Przyznam się, że nie sprawdzałem długości zbiornika - wystarczało mi, że tylna ścianka zbiornika będzie +/- w miejscu pasującym względem okien (tzn. jak na zdjęciach oryginałów). Akurat w moim przypadku (nosze na zbiorniku) "im dłużej tym lepiej" sprawdzało się i nawet nie sprawdzałem, jak długi powinien być zbiornik. Jak napisał abtb - kto to zobaczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2018 Trochę nam się dyskusja rozbuchała ale nie ma co powstrzymywać progresu jakimiś milimetrowymi sprawami A zatem po kolei: - apteczka - tuleja na oś wirnika głównego i całościowo po "szpachlowaniu" CA: Jak widać zabawy z papierem ściernym będzie niewiele ale za to walka z przednim" wycierakiem" będzie ostra Ściereczki do polerowania dotrą tak jakoś w okresie świąteczno-noworocznym a zatem szykuje się mały zastój 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2018 Miał być zastój, wyszedł progres Modelarstwo to jednak drogie hobby, wizyta w sklepie motoryzacyjnym pozbawiła mnie 8,50 złocisza na dodatki ścierne i polerskie Efekty zabawy prezentują się następująco: a tak wygląda "czajnik" po zużyciu wszystkich części "fabrycznych" Jutro zabawa w dorabianie pozostałości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) W dniu 13.12.2018 o 09:23, abtb napisał: Małe pytanko do "podglądaczy" Czy ktoś dysponuje jakimś kwitem na "2-kę" używaną przez Marynarkę Meksyku? Chodzi mi po głowie "2-czka" w barwach Mexico Marina ale jedyny znany mi obrazek to instrukcja Mistercrafta. W "wiki" znalazłem info że użytkują jeden egzemplarz ale bez podanej wersji a z miłą chęcią popełnił bym wersję URN w barwach Mariny https://www.airliners.net/photo/Mexico-Navy/Mil-PZL-Swidnik-Mi-2/1023788/L prosze bardzo Mi-2 Meksyk Marina mieli 9 lub 10 szt Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Adamsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 40 minut temu, abtb napisał: Modelarstwo to jednak drogie hobby, wizyta w sklepie motoryzacyjnym pozbawiła mnie 8,50 złocisza na dodatki ścierne i polerskie Efekty zabawy prezentują się następująco: Swego czasu przez te wycieraczki zrezygnowałem z zakupu . A Ty wybrnąłeś z ambarasu wyśmienicie . Elegancko . Pochwal się jakimi to specyfikami tak ładnie szlifowaleś . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 17 Grudnia 2018 Share Napisano 17 Grudnia 2018 Świetnie Ci idzie. Powodzenia dalej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 17 Grudnia 2018 Share Napisano 17 Grudnia 2018 . Pochwal się jakimi to specyfikami tak ładnie szlifowaleś . Pozdrawiam Hello Przyłączam się do prośby. Może mały opisowy tutorial? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi