Bartosz.B Napisano 13 Grudnia 2019 Share Napisano 13 Grudnia 2019 Kończymy, kończymy co by z czystym kontem zacząć nowy projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 14 Grudnia 2019 Share Napisano 14 Grudnia 2019 No to niech mi który tu coś ladnego pokaże... to 0 dobrego słowa, będę chropowaty niczym normański miecz wykopany po 1000 lat nieopodal w zagajniku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 16 Grudnia 2019 Share Napisano 16 Grudnia 2019 Powoli się przekopuję przez wątki działu okrętowego.... Wy to jesteście z zawodu jubilerami, zegarmistrzami? Pomyśleć, że kiedyś dorobiłem narzędzia w 1/72 i się cieszyłem jak chińczyk z bateryjki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 17 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2019 W dniu 13.12.2019 o 21:04, Szydercza Gała napisał: Fajny , fajny Tylko śrubę prawą Ci złomiarze zajumali No zajumali. Zaszyli się skurczybyki w lesie bambusowym. Ciężka ta cholera mosiężna. Odpocząć chcieli. Oficerska katana już umyta ale śruba wciąż leży w bambusie. 17 godzin temu, Lipa napisał: Powoli się przekopuję przez wątki działu okrętowego.... Wy to jesteście z zawodu jubilerami, zegarmistrzami? Pomyśleć, że kiedyś dorobiłem narzędzia w 1/72 i się cieszyłem jak chińczyk z bateryjki Haha.. Prowadzimy z reksiem objazdowy cyrk pcheł po prostu. Strój szamana założony, kadzidło dymi aż dzieciaki zielone chodzą... Robimy olinowanie. Nie zdawałem sobie sprawy ze skali problemu. Jakoś podświadomie unikalem akurat tych planów. Po 2 nocach udało się 1/4 sekcji dziobowej opanować. Okazało się, że zapinki trzeba dorobić ze zlomowiska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Grudnia 2019 Share Napisano 19 Grudnia 2019 To z czego ostatecznie robisz olinowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 20 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, bazylms napisał: To z czego ostatecznie robisz olinowanie? Podluzne długie i krótkie napięte z ramek. Zastanawiam się jeszcze nad krótkimi luźnymi. Problem z krótkimi luźnymi jest taki, że złapane klejem trochę sprezynuja na boki. Nie trzymają grawitacyjnie pionu. Mam mega cienki drucik nawojowy miedziany. Ale on jest pokryty jakąś powłoką i nie czernieje w oxynie. Wymaga malowania a tego chce uniknąć. Albo zmienię klej (teraz idzie bcg/CA) na taki co daje czas ustawić te z ramek albo będę myślał dalej. Zamówiłem stalowy 0.02, 0.03 i 0.05 mm ale dojdą styczeń/luty więc duupa. Przyda się kiedy indziej. Edytowane 20 Grudnia 2019 przez Super_Hans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Grudnia 2019 Share Napisano 20 Grudnia 2019 Było mówić wczesniej, odwinałbym Ci tego mojego 0.06. Czymaj się to już końcówka, nic nie poganiaj, jak trzeba czekac do lutego to czekaj, zrób całą resztę, zamknij sarkofag i rób Mutsuka w miedzyczasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Grudnia 2019 Share Napisano 20 Grudnia 2019 a takie luźne to moze z cienkiej nici np do mojego Cabeltowna dodawał Flyhawk taką cieniutką megą, przeciągnąć wikolem - usztywni ale nie pogrubi i będzie git ,,, jak coś to mogę odstąpić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 2 Stycznia 2020 Share Napisano 2 Stycznia 2020 W dniu 20.12.2019 o 09:43, Super_Hans napisał: Zamówiłem stalowy 0.02, 0.03 i 0.05 mm ale dojdą styczeń/luty więc duupa. Przyda się kiedy indziej. Jeśli zamówiłeś na szpuli to obawiam się, ze stalowy drut po rozwinięciu będzie się skręcał i będzie trudno go będzie wyprostować. Można kupić taki: https://www.mojehobby.pl/products/Drut-mosiezny-o-dlugosci-10-metrow-i-srednicy-0-10mm.html Po rozwinięciu jest prosty. Stosowałem go na moim Takao. 0,1mm jest oczywiście przeskalowane nieco ale ogólnie efekt jest ok zwłaszcza kiedy stosuje się dodatkowo anteny radiowe, które są trawione. 0,02mm zdecydowanie za cienki będzie, 0,03mm bedzie słabo widoczny - choć najbardziej odpowiedni względem skali. Czasem warto nieco przeskalowac.... PS model piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 5 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Dzięki Grzegorz za podpowiedzi. Masz rację, stalowego nie rozciagniesz, urwie się. Ale niech on najpierw przyjdzie z Chin, kosztował grosze, zobaczę co to to w ogole i jak się z tym pracuje. Pewnie się przyda prędzej czy później. Sam jestem ciekaw jak wygląda 20 mikrometrow na żywo. Olinowanie u mnie bedzie jednak w całości z ramki. Udało mi się znaleźć prosty sposób na utrzymanie równej płaszczyzny strzalkowej tych wiszących łuków, jak i ich promienia. Prosta geometria się ukloniła. 2 punkty nie dają płaszczyzny. 3 już tak haha. Także to co było poszło do kosza. Jest nowe. Na razie połowa dziobowej pajeczyny siedzi tak jak trzeba. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Super_Hans 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 5 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2020 A tu cały ten głupi przepis na jednym obrazku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 (edytowane) W dniu 5.01.2020 o 20:35, Super_Hans napisał: A tu cały ten głupi przepis na jednym obrazku. dokładnie tak ! ja bym tylko dodał swój sposób na łatwe, beznaciągowe i (co ważne !) kontrolowane tworzenie nawisów przy pomocy sztywnego drutu lub wyciągniętej ramki : podobnie można wykonać anteny oraz flaglinki z efektem naciągnięcia przez wiatr..... Edytowane 7 Stycznia 2020 przez blacman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Normalnie powinieneś dostać ksywę druciarz BOMBOWA robota !! Edytowane 8 Stycznia 2020 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 8 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2020 Uff, no to olinowałem dziada. A w zasadzie babe. Zdjęcia przebolejecie. Na szybko i pralką. Ostrość i balans bieli mi szalały przy tych nitkach. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 Jest moc! Świetnie wyszły zwłaszcza pajęczyny przed mostkiem i głównym masztem. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 8 Stycznia 2020 Share Napisano 8 Stycznia 2020 Byczo Pawle, BYCZO, od dziś będziesz znany jako PajONk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 pięknie … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Egon, klawo jak cholera - jak mawiał jeden koleś w filmie. Jak kiedyś będę robił swojego japońca to ci go podeślę do olinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 9 Stycznia 2020 Share Napisano 9 Stycznia 2020 Łał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 22 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2020 (edytowane) Pierwsza szalupa powieszona. Wsparłem się blaszkami od Alliance model work NW35015 i NW35043 plus belka z odbojnicami scratch z drucikow. Taśmy z pla paper tamki, bloczki im dorobiłem z blaszek. Linki z ramki. Będzie na to jeszcze łosz i kredki. Edytowane 22 Stycznia 2020 przez Super_Hans 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 22 Stycznia 2020 Share Napisano 22 Stycznia 2020 Piękny detal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2020 Chłopy pomóżcie! Pytanie do znających zagadnienie bo sam jestem zielony w temacie. Chodzi mi o chorągiewki sygnalizacyjne. Zastanawiam się czy czegoś nie zawiesić. Mam przypadkiem takie coś (ww2 ijn signals flags and pennants). Macie jakieś sugestie co powiesić by miało to jakikolwiek sens? Spotkałem np taki układ (zdjęcie niżej): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Stycznia 2020 Share Napisano 23 Stycznia 2020 flagi sygnałowe to swego rodzaju kod komunikacji. Zależy co chcesz przekazać. Tu masz listę komunikatów: https://pl.wikipedia.org/wiki/Międzynarodowy_kod_sygnałowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 23 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2020 Zgadza się. Chodzi mi właśnie o jakąś kombinacje typu rozkaz czy informacja. Znalazlem coś takiego (link do pdf) . Japońska flota używała dodatkowo swoich sygnałów i tu jest o tym. Są przykłady ogolne więc może coś się wykombinuje. Przy czym jeszcze nie wiem czy w ogóle je powiesze. Żeby kolorowy cyrk objazdowy mi nie wyszedł, nie lubię za dużo koloru na okrecie. http://dreadnoughtproject.org/friends/dickson/Complete_Signal_Book_version_2.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi