Skocz do zawartości

Su 34 - Italeri/Zvezda 1/72 ( Podwójna Relacja )

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Malowałem Akanem rozcieńczonym levelling thinneren i było OK. Ale... malowałem małe powierzchnie emeraldem (jedyny akan kupiony w tym celu) w kabinie, więc fluki nie zdążyły mi przeszkodzić. Musiałem jednak po powrocie na gunze c umyć aerograf, bo normalne farby nie mogły się przebić przez gluty zalegające przed dyszą. Przypuszczam, że przy malowaniu większych powierzchni miałbym szansę na duże wnerwienie.

Napisano
No dobra Solo - chyba jestem słaby z internetu i nie odrobiłem pracy domowej

Dzięki za rady Kupuję Mr Color.

Zdaje się że w polskich sklepach nie kupisz tej farby Gunze, przynajmniej ja nigdzie jej nie widzę.

W tej sytuacji polecam Mr. Paint 205, farby zresztą lepsze od Gunze, choć znacznie droższe.

Napisano

Tutaj problemem nie jest producent, a zły typu farby. Masz linię do pędzla, więc ciężko wymagać, żeby malowało się nią super za pomocą aerografu.

Napisano

Zara moment ! Czerwona seria Hataki jest do pędzla a nie do Aero? Na etykiecie jest napisane "airbrush tested"... wydawalo mi się że seria czerwona jest do aero... i ze ta konkretna farba też jest z serii czerwonej...

Napisano

Ponoć z Hataki do aerka to się nadaje jedynie pomarańczowa seria, choć też różne opinie słyszałem co do jej jakości.

Ja nie próbowałem i nie planuję.

Napisano

Zdaje się że w polskich sklepach nie kupisz tej farby Gunze, przynajmniej ja nigdzie jej nie widzę.

W tej sytuacji polecam Mr. Paint 205, farby zresztą lepsze od Gunze, choć znacznie droższe.

Też spędziłem trochę czasu na szukaniu i Gunze w pl nie znalazłem. 205tka jest za 25 zeta (farba na górę i drugą na dół i wychodzi tyle co za model dałem...) Może jakoś to przeboleję... Czy dobrze czytam, że Mr. Paint'ami maluje się prosto że słoiczka? A jeśli rozcieńczac To? Leveling Thinnerem tak jak gunze czy trzeba jakiś inny?

Napisano

Prosto ze słoiczka, raczej nie sądzę żebyś musiał ją rozcieńczać, ale jakbyś musiał to Leveling Thinner jest w sam raz do tego.

Jak dla mnie ta marka to na razie są farby idealne.

Napisano
Ponoć z Hataki do aerka to się nadaje jedynie pomarańczowa seria, choć też różne opinie słyszałem co do jej jakości.

Ja nie próbowałem i nie planuję.

Cholera... życie było prostsze jak do malowania były tylko humbrolki w pobliskim sklepie modelarskim...

Napisano

Z Hataka roznie jest, ale fakt dzisiaj malowałem ową farbą i też mam mieszane uczucia do niej akurat do tej jednej pod Su. Mam jeszcze inna i była zupełnie inna. Pod Twojego Su odpowiednikiem z palety Gunze jest C37.

Napisano

Farbki tej serii są w Martwili.

Napisano

Farbki tej serii są w Martwili.

I jest 06 do Su-34 :-)

Z Hataka roznie jest, ale fakt dzisiaj malowałem ową farbą i też mam mieszane uczucia do niej akurat do tej jednej pod Su. Mam jeszcze inna i była zupełnie inna. Pod Twojego Su odpowiednikiem z palety Gunze jest C37.

Ale to na górę czy na spód ? Widzę, że to szarość jakaś ...

Napisano

Tylko o który samolot chodzi. Do tego i do tego postaram się wam pomóc, który pierwszy ma być malowany?? Jeśli pierwszy z Woroneża to góra odpowiada C37. Co do dołu poszperam w swoich zasobach i pomogę.

Napisano

Na pierwszy ogień idzie cały szaroniebieski z Woroneża, aczkolwiek do niego zamówiłem ta farbę MrColor Eggplant coś tam dedykowana do Su-34. Pod spod zdaje sie idzie niebieski H323 ...

Napisano

Tak ta niebieska jak najbardziej jest zbliżona do tej kolorystyki. Co do testowego malowania to jestem w trakcie odkopywania materiałów.

Napisano

Nie wydaje mi się ;-) Musze ja jeszcze tylko od góry wykończyć tak jak na załączonym zdjęciu - na szczęście nie jest jeszcze za późno, bo przyklejona była tylko na chwilkę do zdjęcia :-)

kSvrJhY.jpg?1fGVvd1q.jpg?1

Napisano

To zadanie dla mojego ziomusia - on robi prototyp :-D Fakt - teraz pomyślałem, że to, że relacja jest podwójna może wprowadzać w błąd :-)