Rafał B Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Jak zwykle już jak to u Ciebie fajna scenka, ładna jabłonka, trochę płaskie słoneczniki, i fajni pancerniacy wyglądający jak rebelianci z SW Podoba się. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Po moich przygodach z autkami jestem fanem lądowego obszaru IBG. Twoje "wykony" bardzo mi odpowiadają, w szczególności czekam na postępy z Bedfordem. Jedna rzecz mnie interesuje - Turan ma kamuflaż, który jak sądzę z fotek został na modelu naniesiony aero z ręki. Nie do końca mi leży ten sposób, bo w tej skali granice kolorów powinny być prawie ostre. Od jakiegoś czasu myślę nad tym, jak w przekonujący sposób wykonać wielokolorowe kamo na pojeździe w 72, zwłaszcza jeśli kolorów tych jest więcej niż 2. Kilka obiektów czeka u mnie na półce na rozwiązanie tego problemu.. Cytuj
ams Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Bardzo ładny i oryginalny czołguś. I scenka też śliczna. Bardzo mi się podobają twoje wykony. Od jakiegoś czasu myślę nad tym, jak w przekonujący sposób wykonać wielokolorowe kamo na pojeździe w 72, zwłaszcza jeśli kolorów tych jest więcej niż 2. Polecam Blue Tack'a. U mnie linka razy się sprawdził. Cytuj
TerraIncognita Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Co to jest "wykon"? Paskudna nowomowa? Cytuj
ams Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Co to jest "wykon"? Paskudna nowomowa? .. A co powiesz o modelu? Tego przecież dotyczy ten wątek. Cytuj
Mikolaj75 Napisano 6 Marca 2018 Napisano 6 Marca 2018 Oczywiście, że paskudna - dlatego dałem cudzysłów... ams - jasne, blutack się narzuca, choć dla mnie ma jedną niedogodność - w trakcie malowania nie widać efektu.. A to przy malutkich pojazdach w 72 malowanych np 3-5 kolorami pstrokatymi już jest jakimś tam problemem. Co nie oznacza, że go nie używam :-) Cytuj
Panzer4 Napisano 6 Marca 2018 Autor Napisano 6 Marca 2018 Po moich przygodach z autkami jestem fanem lądowego obszaru IBG. Twoje "wykony" bardzo mi odpowiadają, w szczególności czekam na postępy z Bedfordem.Jedna rzecz mnie interesuje - Turan ma kamuflaż, który jak sądzę z fotek został na modelu naniesiony aero z ręki. Nie do końca mi leży ten sposób, bo w tej skali granice kolorów powinny być prawie ostre. Od jakiegoś czasu myślę nad tym, jak w przekonujący sposób wykonać wielokolorowe kamo na pojeździe w 72, zwłaszcza jeśli kolorów tych jest więcej niż 2. Kilka obiektów czeka u mnie na półce na rozwiązanie tego problemu.. Dzięki! Nie zgodzę się, że kamuflaż zawsze powinien być "prawie ostry". Na filmach z epoki widać, szczególnie na pojazdach niemieckich, że malowanie kamuflażu wiele razy odbywało się raczej nonszalancko. W tym konkretnym przypadku kamuflaż był wyjątkowo jak na Węgrów malowany "na modę niemiecką". Jeżeli potrzebne mi są ostre krawędzie to stosuję taśmę i blue-tac. Takie prawie ostre robię z wałeczków blue-tac i wtedy psikam z większej odległości i bardziej prostopadle do maskowania z plasteliny. Cytuj
rhinoceros Napisano 7 Marca 2018 Napisano 7 Marca 2018 Piękny model i wykonanie. Za chwilę rozpocznę dłubanie w większej wersji Turana II (1:35), więc z przyjemnością oglądam Twoją pracę i traktuję ją jako inspirację. A Madziarzy skąd przybyli? Myślę oczywiście o figurkach... Cytuj
Panzer4 Napisano 7 Marca 2018 Autor Napisano 7 Marca 2018 Figurki są z węgierskiej firmy Hunor. Rodzi się pytanie czego to są figurki, bo jeżeli weźmiesz pod uwagę proporcje, aparycje i ogólny wygląd to plasują się między krasnoludami i hobbitami. Cytuj
Arcturus Napisano 7 Marca 2018 Napisano 7 Marca 2018 Figurki są z węgierskiej firmy Hunor. Rodzi się pytanie czego to są figurki, bo jeżeli weźmiesz pod uwagę proporcje, aparycje i ogólny wygląd to plasują się między krasnoludami i hobbitami. Średnia wzrostu była w czasach 2WŚ co najmniej 10 cm niższa niż obecnie, więc nie jest tak źle Cytuj
Panzer4 Napisano 7 Marca 2018 Autor Napisano 7 Marca 2018 Tu nie chodzi o wzrost, ale o to, że niektóre figurki nie posiadają szyi, inne mają dłonie jak łopaty (ja jedną musiałem wymienić), jeszcze inne głowę w okolicy ramienia, albo łydki grubości takiej samej jak uda. Przy tym wszystkim mikry wzrost to naprawdę nie jest problem. Cytuj
zakurzony Napisano 7 Marca 2018 Napisano 7 Marca 2018 Tak jak nie przepadam za tego typu kamuflażem robionym "z ręki", tak tu mnie przekonuje. Wygląda realistycznie, a cały model świetnie A Cytuj
Rafał B Napisano 7 Marca 2018 Napisano 7 Marca 2018 Przy tym wszystkim mikry wzrost to naprawdę nie jest problem. Oj tam oj tam Radziu! Jak się nie ma co się lubi, to...wiesz co. Cytuj
Wal Napisano 9 Marca 2018 Napisano 9 Marca 2018 Model ładnie stonowany, świetnie komponuje się z podstawką. Całość przyjemna w odbiorze. Moim zdaniem delikatność proporcji figurek produkowanych przez 'Zwezdę' jest w tej skali mistrzowska. Mogli by wyprodukować nie tylko Rumunów ale i Węgrów. Zwezdowy zestaw Rumunów chcę kiedyś wykorzystać w roli Słowaków w projekcie września'39. Będzie pasował? Pzdr Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi