cooper69 Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Zaczynam wontek seryjny czyli moje ulubione wujowe (według niektórych) siermany. Zacznę od łaciatego Bohuna czyli ostatniego nabytku urodzinowego. Celem jest wymiana informacji nt. tych dziwnych i nudnych czołżków ze znawcami tematu co by trudniej/łatwiej było. Wygląda to tak na pudle: Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Czyli będzie polskie malowanie? Eee... To plus! Zasiadam w pierwszym rzędzie i czekam na popcorn! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Widzę Rafał, żeś się ostatnio coś na pustynnych klimatach zafiksował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Sherman, I to w ciekawym malowaniu. Działaj, tylko dużo fotek poproszę. Szczególnie z malowania. Czy to tylko reedycja nowe pudełko tego modelu czy też coś nowego jest w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Wklej zdjęcia oryginału które posiadasz. No i napisz co z modelem - są jakieś nowości poza box-artem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Model jest bez zmian czyli bez blaszki. Zdjęcia tzw. refki Bohuna mam 2 Z pierwszego widać, że zestawowe "łyse" gąski nie pasują i muszę mieć T54E1 - muszę kupić moje ulubione (tak wiem, że to masochizm) składające się z ok. 1000 elementów gąski Bronco. Co prawda tu najlepiej sprawowały by się metalowe ale Friule i Sherman to średni pomysł z tego co się orientowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Trochę lepszej jakości zdjęcie "BOHUNA". Nr na boku pancerza T 145685 Czyli ma być mniej więcej w takiej konfiguracji. Z chęcią popatrzę, bo sam niedawno wyciągnąłem swoje Tascowe Shermany: M4A4-75 i FF V.c Celem sprawdzenia, jak pasuje do nich dedykowane wnętrze. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Dzięki Jacku Wygląda ok. Mam już casting numbers Archera więc dokleję brakujące. Mam kupiony silnik (multibank) do V, Vc ale brakuje mi bocznych ścianek. Mam taką koncepcję żeby jednego z nich zrobić w czasie wymiany silnika za pomocą Scammelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Zasiadam i oglądam bo zawsze ciekawi mnie klejenie i malowanie polskich pojazdów oraz znajdywanie różnic . Zastanawia mnie tylko jedno jeśli jakiś pojazd to gówno to poco pomoc znawców tematu , przecież złożony z pudła nadal jest takim samym gównem jak i poprawiony od taka zagwozdka pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Zasiadam i oglądam bo zawsze ciekawi mnie klejenie i malowanie polskich pojazdów oraz znajdywanie różnic . Zastanawia mnie tylko jedno jeśli jakiś pojazd to gówno to poco pomoc znawców tematu , przecież złożony z pudła nadal jest takim samym gównem jak i poprawiony od taka zagwozdka pozdrawiam OLO. Właśnie po to. Jest silna opcja uważająca, że Sherman vel Ronson vel opiekacz Amerykanów to gówniany czołg. Przecież niemieckie i ruskie były najlepsze! A trochę rozluźnienia się tu niektórym by przydało - szczególnie tym co nie jak OLO piszą po męsku wprost tylko piszą skargi do administracji. Pytanie z mojej strony jest proste. Jak Wam tu Panowie nie pasuję to zamykam wątek i znikam na stałe. Usunąłem niepotrzebne wpisy, aby w miarę klarownie kontynuować temat - Marcin Rogoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 1 Kwietnia 2018 Share Napisano 1 Kwietnia 2018 Gdybyś budował model taczki na pełnym kole, to też będę podglądał, bo wiem, że zrobisz to dobrze . A na poważnie, to jak zawsze ciekawy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Mnie Shermany też nudzą, z tym większą ciekawością będę zaglądać. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Wygląda ok. Mam już casting numbers Archera więc dokleję brakujące. Trochę casting numbers będziesz potrzebował. Kilka przykładów casting numbers z M4A2, znajdującego się w zbiorach Le Musée des Blindés de Saumur. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Nie wiem czy kolega zna.. http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Spoko dawaj z tym opiekaczem a marudy do domu pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Dzięki za zdjęcia Jacku. Pooglądam czołżki i coś tam pewnie pouzupełniam - w końcu po to tego Archera kupiłem O dziwo są znaki na trójdzielnej osłonie transmisji. Shadocki Piotrze znam i korzystam Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 2 Kwietnia 2018 Share Napisano 2 Kwietnia 2018 O dziwo są znaki na trójdzielnej osłonie transmisji. Może będą pomocne w szukaniu inspiracji Znaki na trójdzielnej osłonie w V.c Oraz Sexton i M.31 Przy okazji, osłona armaty Oraz wizjery kierowcy i strzelca, niestety w wersji zaspawanej. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Super. Założenie moje jest takie żeby przy okazji modeli zrobić coś na kształt podstawowego kompendium wiedzy nt. Shermanów w jednym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 2 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2018 Symbole odlewnicze dostępne w tym zestawie - model pochodzi z 2004 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Widzę u Szanownego Kolegi pierwsze objawy pewnej choroby. To shermanoholizm. Choroba jest zdradziecka, atakuje znienacka i strasznie demoluje umysł. Wiem to po sobie... Podrzucam ci link: http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/index.html i wyjątki z tej strony http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/data/sherman_SN.html http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/data/Sherman_Foundry_Symbols_and_Trademarks.pdf http://the.shadock.free.fr/sherman_minutia/data/Sherman_Manufacturing_Data_Locations.pdf Jeśli nie znasz tej strony, to bardzo ci polecam. Jest tam wszystko co potrzebujesz. I tyle... Napisz mi na PW swój mail to podeślę ci coś fajnego. Mam prawie całą dokumentację techniczną do M4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Dzięki Mariuszu - shadocka oczywiście zna. "Choroba" już rozwinięta (zakupiona nawet Son of Sherman) i pielęgnowana Niestety z polskimi Shermanami (tylko takie robię) jest problem bo zdjęć mało i takie sobie plus nasi dostawali takie ulepy części z różnych wersji, że strach. Do rzeczonego "Bohuna" są znane mi tylko 2 zdjęcia, a mam już trochę literatury min. Śladami polskich gąsienic, Polskie Shermany vol 1 i 2, Pułk 4 Pancerny "Skorpion" itd. I koło napędowe (typ) wybrałem na podstawie podobnych M4A2 DV eksploatowanych w PSZ bo na zdjęciach nie widać. Za tylnymi uszami wkleję też standardowe dla M4A2 zaślepki "peryskopów", a czy sobie chłopaki czołg zmodyfikowali to ze zdjęć nie poznasz. Pewnie jeszcze trochę zonków będzie. Po "Bohunie" będzie luzacki "Gdańsk" z plutonu dowodzenia 4 Pułku Pancernego "Skorpion" bo wiadomo, że był ale zdjęć brak (choć dowiedziałem się, że jest dość szczegółowy opis) więc moją interpretację wyprodukuję na podstawie tego zestawu Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Polskie Shermany to niestety temat dla mnie nieznany. Zgłębiam bardziej "amerykany", "IDFy" itp. Ale będę straszliwie kibicował, tak po cichu za węgła z przyczajki. Wysłałem ci wiadomość na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Poprawiłem wózki dodając 4 otwory na przedzie i 2 łby śrub (cięte z profilu hexagonalnego) po bokach ślizgu (tył). Puryści mogą dodać jeszcze 4 łby śrub po drugiej stronie wózka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Kwietnia 2018 Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Fajnie wygląda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Zdecydowałem, że zrobię wersję z Włoch (czyli drugie zdjęcie) bez fartuchów przeciwkurzowych. Coś muszę jeszcze wykombinować z bambetlami na przedniej płycie bo z tyłu to widzę krzyneczkę na burcie i zapasowe koło wózka na tylnej płycie. No i znowu nie ma mojego "ulubionego" celownika typu sekstans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi