chudyhunter Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2018 No a gdzie fotki na potwierdzenie tego? Ależ proszę Cię bardzo W montażu pomógł Andzej. Mówię mu Andzej ludzie mówią, że polery są za wysokie, na co Andzej, nie ma problemu, przytniemy, nawiercimy, damy niżej i będzie kierownik zadowolony. Jak widać Andzej to fachowiec i polery osadził elegancko Przy okazji dodałem pokład i zamaskowałem taśmą będącą w zestawie z pokładem. Tutaj muszę się przyznać, że przypadkiem odkryłem, iż pokład posiada dwie warstwy folii ochronnej, z czego po odklejeniu pierwszej mamy powierzchnie z klejem i wystarczy go przyłożyć bez użycia kleju Człowiek się uczy całe życie Przy okazji zmajstrowałem sobie pudło do robienia fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 4 Sierpnia 2018 Share Napisano 4 Sierpnia 2018 Andrzej dobry fachowiec, ale widać, że to imprezowy typ. Uważaj, żeby Ci na Ibizę nie czmychnął.. albo do Juraty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 4 Sierpnia 2018 Share Napisano 4 Sierpnia 2018 Tak, teraz wygląda to super warto było powalczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2018 Andrzej dobry fachowiec, ale widać, że to imprezowy typ. Uważaj, żeby Ci na Ibizę nie czmychnął.. albo do Juraty. Haha Widzisz Piotras mówiłem że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Sierpnia 2018 Share Napisano 4 Sierpnia 2018 No i git. A o co chodzi z tymi dwoma warstwami folii? Ja miałem tylko jedną która zabezpieczała klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 4 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2018 No i git.A o co chodzi z tymi dwoma warstwami folii? Ja miałem tylko jedną która zabezpieczała klej. Tak o to mi chodzi, a klej jest na drugiej warstwie folii. Jak robiłem HOODa to nie wiedziałem, próbowałem oderwać folie, ale zeszła do drewna i przykleilem na CA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Sierpnia 2018 Share Napisano 5 Sierpnia 2018 A teraz już wiem. To podziw za takie osiągnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 7 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Przepraszam, że tak szybko poszło i wrzucam fotki z takiego postępu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Co to już tak, bez fotek pośrednich? W takim tempie to nastepne fotki to będzie galeria. Ale wygląda ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Dobrze to wygląda. Jakie kroki planujesz przy umorusaniu kadłuba łajby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Dzisas , na wcześniejszą emeryturę poszŁeś czy co?? Bo tempo masz jak kolega czesiek (pozdrawiam:) Gdzieniegdzie washa bym zmył trochę (na zdjęciach sam zobaczysz gdzie). Poza tym fajno! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 7 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Standardowo wash, zacieki, trochę rdzy i chyba pokusę się o trochę obić i zadrapań. Muszę prześledzić fotki, bo też nie chciałbym przesadzić, a prawdę mówiąc uwielbiam zdewastowane okręty Hehe Hans przyznaję trochę mnie poniosło, ale do emerytury to mi jeszcze ponad 30 lat zostało Już lukam i będę poprawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Filtry,oleje artystyczne,pancerna biedronka,pastelowe kredki? Chodzi mi o to jak krok po kroku planujesz te zacieki zadrapania i tym podobne i czym to będzie wykonane. Taka metodologia fajdania Łodzi Wojskowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Chudy, nie certol się z nim tylko go dewastuj drap obijaj i zaciekaj. Póki co jest zaje, +20 do respectu Czym malowałeś? To tYSZ poamarańczowa Hataka jak w wypadku kolegi, czy jakis inny mix jogurtowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 7 Sierpnia 2018 Share Napisano 7 Sierpnia 2018 No ładne cacko, prezentuje się świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 7 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2018 Spoko zloty już opisuję. Oj Gała nie kuś, nie kuś ... bo jak jeszcze wpadnę w szał dewastacji to dopiero będzie Co do malowania to tak. Całość pomalowałem jedynym słusznym podkładem, czyli białą Tamijunią. następnie poszły farby: Podstawowe kolory kamuflażu rozjaśniłem delikatnie za pomocą off-white, ponieważ przy następnych zabiegach i tak delikatnie ściemnieją. Dno malowanie mieszanką dwóch kolorów: Do przybrudzenia dna użyłem: Tutaj za pomocą suchego, twardego pędzla najpierw dziobałem Orange Brown, dalej też suchym pędzlem przy użyciu Orange Red zrobiłem poziome mazaje zaczynając od góry dna ( od czarnej linii). Dalej suchym pędzlem dziobałem sam spód dna na zielono Na wszystko położyłem lakier połysk z Tamki. By kolory nie były takie zabawkowe, cały model przejechałem baaardzo rozcieńczoną farbą olejną ( tak jak do washa) Van Gogh. Później też tą sama farbą robiłem washa, tylko tym razem mniej rozcieńczoną, by kolor był bardziej wyrazisty. Tubka farby Van Gogh wystarczy chyba na całe życie - warto zainwestować Na całość położyłem biedre z kolorów: A wyglądało to tak: Teraz pójdzie znowu lakier płysk, następnie zadrapania, obicia i rdza Cały czas się uczę, więc testuję techniki metodą prób i błędów, tak czy siak jest chyba coraz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 8 Sierpnia 2018 Share Napisano 8 Sierpnia 2018 No i nie jest zabawkowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 8 Sierpnia 2018 Share Napisano 8 Sierpnia 2018 No nie wyglada zabawkowo, ale do biedry to na takim kamo powinieneś raczej użyć ciemno szarego, niebieskiego, granatowego, fioletowego.... Łosza też proponowałbym następną razą zrobić szarego. W palecie Van Gogha jest świetny ciemnoszary, sam od lat używam... zabij mnie nie pamiętam jak się nazywa(kolor bulajów w Ziabie), jak Cię ineteresuje sprawdzę po powrocie do domu. Ot tyle moich mUNdrości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 8 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2018 Yyhyyyyy takież to mądrości Gała opowiadasz. Pewnie sprawdź, to wybiorę się do sklepu i zaopatrzę w kilka dodatkowych kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 8 Sierpnia 2018 Share Napisano 8 Sierpnia 2018 Off topic, ale nie do końca. Jak oceniasz ten x20 do olejów?? Ja mam ze 2 rodzaje white spirit (talens i no name z marketu) i nie do końca jestem zadowolony, rozciencza mi (oleje talensa) do roztworu z którego wytracaja się po jakimś czasie mikro drobinki farby.. dopiero jak dodam lakowej to jest idealna mgiełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 8 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2018 Powiem tak, jeśli chodzi o rozcieńczanie farb Van Ghoga sprawdza sie idealnie. Wydziela bardzo delikatny zapach i praktyczne ie go nie czuje. Jeśli chodzi o aero, to mam mieszane uczucia. Rozcienczam min podkład i lakiery z Tamki i mam takie wrażenie, że powierzchnia nie do końca jest gładka. Kadłub Naiad'a musiałem w paru miejscach przejechać filcem by uzyskać gładką powierzchnię. Chyba dalej będę testował inne specyfiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 8 Sierpnia 2018 Share Napisano 8 Sierpnia 2018 rozcieńczalnik tamiya i benzyna są do olejów ale emali a farby artystyczne olejne we w tubce są na oleju lnianym, mieszanie ich z czym innym to jak mieszać olej z wodą :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 9 Sierpnia 2018 Share Napisano 9 Sierpnia 2018 rozcieńczalnik tamiya i benzyna są do olejów ale emali a farby artystyczne olejne we w tubce są na oleju lnianym, mieszanie ich z czym innym to jak mieszać olej z wodą :P Wybacz, bez złośliwości, nic nie zrozumiałem z Twojego postu. Napisz co masz na myśli z tym olejem i wodą. Oleje Tanlensa to lniany i krokoszowy. Na stronie producenta do rozcieńczania sugerują terpentynę / white spirit. Z moich obserwacji - drogi dedykowany bezzapachowy white spirit rozcieńcza gorzej niż benzyna lakowa za 3 zeta, tyle że ta śmierdzi i mam na nią bana od żony "z brzuszkiem" . Stąd pytanie do Chudego o ten x-20 tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 9 Sierpnia 2018 Share Napisano 9 Sierpnia 2018 Ja do roźcieńczania oleji artystycznych używam benzyny Zippo do zapalniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Sierpnia 2018 Share Napisano 9 Sierpnia 2018 Stąd pytanie do Chudego o ten x-20 tamki. X-20 Tamiya nie służy do farb olejnych tylko do "akryli" Tamiya. Chyba mu się nie chciało z fotki go usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi