bazylms Napisano 6 Listopada 2018 Autor Share Napisano 6 Listopada 2018 Mikołaju, ten to jest prawdziwie z pudła robiony, nie jak u ciebie . Ty już inaczej nie umiesz co oczywiście jest jak najbardziej pozytywne. A na poważnie to jest to model dla sportu żeby się nauczyć malować samoloty. Może kiedyś w przyszłości będzie bardziej ambitnie. A co masz na myśli pisząc o chirurgii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Listopada 2018 Share Napisano 6 Listopada 2018 Chodzi mi o to, że nawet w modelach treningowych warto zadbać o poprawny odbiór tych elementów, które "nie dotyczą" głównego celu, w tym wypadku - jak napisałeś - malowania samolotów. Chirurgia - może nieco na wyrost - oznacza, że w tym zestawie wykonawca tak z czystej przyzwoitości ( ) powinien zrobić choćby kilka prostych zabiegów - wywiercenie równych otworków na tablicę w płytce, pasy do fotela, kilka pręcików na dźwignie czy przełączniki. Świetne malowanie finalne w połączeniu z młodzikowym wnętrzem kabiny będzie po prostu źle wyglądać. I jest to po części "wina" pierwowzoru, który ma bardzo widokową owiewkę, co wymaga pewnej atencji w eksponowaniu wnętrza- widać je i już. Zderzenie dobrego ze słabym na jednym modelu zawsze kończy się wygraną słabego. Do Telfordu zawitasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 6 Listopada 2018 Share Napisano 6 Listopada 2018 Sam kokpit jakiś tragiczny nie jest, ale trochę dziwnie wyglądają niepomalowane ramki HUDa, chyba że tak jest w oryginale to okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Listopada 2018 Autor Share Napisano 6 Listopada 2018 Ja was naprawdę przepraszam za tę profanację. Mam zamiar kupić w przyszłości MiG-a z GWH i wtedy postaram się go jak najlepiej wykonać. Wiem że teraz to głupie tłumaczenie, ale widzę jak wiele różni się klejenie pojazdów od samolotów. Z tym HUD to nie wiem. Ale generalnie to będzie wtopa z tym modelem . Mikołaj do Telford oczywiście. Już kilka lat tam jeżdżę. Nie można takiej imprezy przegapić. Jadę już w piątek rano stoły układać. Będziesz że Świdnicą? Może uda się pogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 7 Listopada 2018 Share Napisano 7 Listopada 2018 Witam, ja również chętnie śledzę wątek, bo MiG-29 to jedna z moich ulubionych maszyn. Też się zastanawiałem nad tym zestawem ale ostatecznie padło na Italeri w polskich barwach. Kokpit, a właściwie to jego namiastka wygląda bardzo podobnie, jakby z tej samej sztancy. Podoba mi się jak uplastyczniłeś fotel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Listopada 2018 Autor Share Napisano 15 Listopada 2018 Owiewka oderwana. Nie będzie pewno już tak idealnie wyglądać, ale coś się wykombinuje. Pomalowałem ramkę HUD-a. Czy szkło w nim powinno być zielonkawe? Po tym w zasadzie montuje owiewkę i idzie do malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 15 Listopada 2018 Share Napisano 15 Listopada 2018 Nie stwierdzam konieczności barwienia HUD-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wokulski Napisano 16 Listopada 2018 Share Napisano 16 Listopada 2018 Od razu lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2018 Autor Share Napisano 17 Listopada 2018 Czy ktoś mi może powiedzieć jak mam owiewkę tymi maskami okleić? Bo na tą większą są jakby dwa zestawy i nie wiem o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Listopada 2018 Share Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Te maski pozwalają namalować także uszczelkę owiewki. Kładziesz pierwsze maski, potem kładziesz kolor wnętrza owiewki (ale nie musisz, jeśli owiewka jest zamknięta), malujesz na to uszczelkę takim różowym trochę kolorem, kładziesz drugie maski (zakrywają uszczelkę) i malujesz ramy. Edytowane 17 Listopada 2018 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Listopada 2018 Autor Share Napisano 17 Listopada 2018 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Listopada 2018 Autor Share Napisano 25 Listopada 2018 Jest już ofiara do testowego malowania nieznanym mi technikami lotniczymi, zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 25 Listopada 2018 Share Napisano 25 Listopada 2018 Zero zajumany ze stoiska Airfix z telford Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2018 Autor Share Napisano 26 Listopada 2018 No przeca modelu za kase bym nie dewastował . Sumienie nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2018 Coś tam próbuję malować, zobaczymy co wyjdzie. Dwa kolory już są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 21 Grudnia 2018 Share Napisano 21 Grudnia 2018 Pytanko: Którą wersję kolorystyczną będziesz robił w zielonych odcieniach czy szarych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2018 Szary, numer 25. Zdjęcie w celach dyskusyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 21 Grudnia 2018 Share Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) A kto powiedzial ze jest szary? balans bieli , tinta w magente (fiolet) i kolory się rozjeżdżają. Jakby drążyć głebiej to trzeba by nad modelem światła rozsytawiać na konkursach albo robic pod dane pomieszczenie, ale ustalmy jedno kolor jest zielonkawy PS. moje zdjęci na tyle ile mam doświadczenie mysle ze realniej oddaje jak to wygladało, oryginał jest za chłodny, zoabcz na chmury za zółta buda Edytowane 21 Grudnia 2018 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 21 Grudnia 2018 Share Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Wybrał bym jednak z tym zielonym odcieniem, już abstra:bip:ąc od rzeczywistości to wyglada ładniej bardziej "rosyjsko". Na tym zdjęciu które na poprzedniej stronie jest gdy leżą obok siebie to Jedyne co bym zmienił to najciemniejszy zielonoszary teoche za zielony. Reszta super, to moje zdanie Edytowane 21 Grudnia 2018 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 21 Grudnia 2018 Share Napisano 21 Grudnia 2018 Tak, ten ze zdjęcia jest przed ponownym lakierowaniem a więc ma zielony odcień. Poniżej fotki gdzie widać jak to było robione widać jak z nosa złazi kolor i co jest pod nim. Także robiłem MiG'a-29SMT i kolory zrobiłem tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2018 Wiem że te kolory nie koniecznie muszą pasować, ale zerknijcie na poniższą grafikę A i B to ten sam kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 21 Grudnia 2018 Share Napisano 21 Grudnia 2018 Mnie raczej chodziło o prostą kwestię czy wybrałeś kolory pierwszego malowania (zielone odcienie) czy już te po renowacji. Po prostu te zielone wydaje się mi ciekawsze mniej typowe oczywiście to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2018 (edytowane) Trzeci kolor jest taki bardziej zielonkawy ale nie aż tak jak twój, więc chyba już po. Tak mi się przynajmniej wydaje. Zobaczymy na modelu co wyjdzie. Ale mam też kupiony z GWH w 1/48 i tam chyba kolory są bardziej zielone, coś jak w twoim. Dzięki Bobek, na twojej fotce faktycznie realniej wygląda. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez bazylms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2018 Pomalowany, wyszło jak wyszło. Chyba nie najgorzej, co? Na stateczniku słabo mi wyszedł średni kolor, ale już go poprawiłem jak zobaczyłem fotki. Jest teraz bardziej wyraźne przejście. Nie wiem jak zrobić zdjećie spodu aby były widoczne rożnice kolorystyczne. Dalsze prace już po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Grudnia 2018 Share Napisano 23 Grudnia 2018 Elegancko to wygląda jedziesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi