Skocz do zawartości

Graf Zeppelin 1945 - 1/700 Trumpeter

chudyhunter

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, chudyhunter napisał:

Myślałem, że będzie to przyjemna robota...

Ale za to jak spektakularnie się całość zapowiada 👍

Twoja praca w muzeum jakimś powinna spocząć, dla potomnych 😎

• Like 1

18 godzin temu, chudyhunter napisał:

Melduję Marku, że śruby zamontowane :haha:

troszkę za  duży rozrzut moim zdaniem ...

9.jpg.535591c66129afb898d04966f8287ab2.jpg

bierz pod uwagę że większość zniszczeń na powojennych fotkach zrobili sowieci już po zdobyciu szczecina

(m.in. wysadzenie wind lotniczych i nadbudówek)

2.jpg.c2df4e83c5a8822b0613577cbbbe07b5.jpg

3.jpg.0471a9b004a2fee9f9cbfed61192ed62.jpg

4.jpg.badf3d6c2d08570ef25c2e421feac0a5.jpg

2 godziny temu, donalyah00 napisał:

One były jakoś umocowane na pokładzie czy po prostu je ułożyli? 

podobno były tylko "położone" 

EDIT    --------------------------

przy okazji kilka ciekawostek....

jakby ktoś miał dojścia do GARF w Petersburgu to jest tam cała dokumentacja projektowa  :szczerbol:

77.jpg.baaf9113c2fde6e024cf3f807592d724.jpg

a 150tki z Grafa (oryginalne, zdemontowane jeszcze przez hitlerowców w czasie wojny)  można do dziś oglądać w Norwegii w muzeum w Oscarsborgu koło Oslo

66.thumb.jpg.b641acc218551d62a39ed3aceef14eab.jpg

https://x.com/grautbakken/status/1265440380666994688

co ciekawe jeszcze do 1998 !!  były utrzymywane w dobrym stanie i można było z nich strzelać  :haha:

w czasach Zimnej Wojny były częścią umocnień broniących dostępu do Oslo od strony morza - poniżej fotka z początku lat 60tych :

67.jpg.6ba2706c7a66ab86274d404279306afe.jpg

:rozkaz:

Edytowane przez M.A.V.
  • Thanks 2

2 godziny temu, M.A.V. napisał:

troszkę za  duży rozrzut moim zdaniem ...

9.jpg.535591c66129afb898d04966f8287ab2.jpg

2.jpg.c2df4e83c5a8822b0613577cbbbe07b5.jpg

Czy ja wiem? W zasadzie są na fotkach ułożone od pierwszej do drugiej windy, przynajmniej tak według mnie to wygląda. Z resztą przyklejonego już glutem, więc rwać nie będę 😉 

Nie podoba się, trudno, diorama idzie do kosza! :haha:

• Haha 2

57 minut temu, Szydercza Gała napisał:

Bardziej ciekawy jest kształt piór tych Twoich śrub. No ale wiadomo, i tak nigdzie nie popłynie :haha:

Proszę złożyć podanie w 3 egzemplarzach wraz z dołączonym życiorysem, potwierdzonym notarialnie w tłumaczeniu na mongolski. Tylko nie zapomnij o pieczątce od kominiarza :haha:

• Haha 4

Napisano (edytowane)
42 minuty temu, Szydercza Gała napisał:

Przecież wiecie że nie przepuszczę żadnemu wyrobowi śrubopodobnemu :haha: 

Imperatyw taki mam.

Ty sam jesteś śrubopdobny! Wszędzie się tylko wkręcasz i robisz wiry :haha:

Edytowane przez chudyhunter
  • Haha 1

• 3 weeks later...

Drodzy koledzy modelarze! Z przykrością muszę poinformować wszystkich którzy śledzili ten wątek, że po 5 latach, 11 miesiącach i 6 dniach jestem zmuszony zamknąć ten wątek. Wydarzyło się coś niespodziewanego, co zmusiło mnie do zakończenia pracy nad dioramą. Nie będzie wznowienia prac, nie będzie kontynuacji ponieważ nie ma już czego kontynuować... Diorama została ukończona :D

Galeria za jakiś czas 😛

woF3tSL.jpg

• Like 12

No, no. Sam od jakiegoś czasu dłubie dioramy lądowe w skali 1/700 i wiem jakie jest to ciężkie, ale Twoja diorama... No zwala z nóg po prostu. Mam nadzieje, że kiedyś osiągnę podobny poziom (no i nie zajmie mi to 6 lat :P ).

2 godziny temu, Gerd napisał:

A półeczki (na puchary)  Kolega zrobił?  😛

Niestety jeszcze nie, ale będą! Duzo półeczek! Muszę tylko skończyć remont jaskini :D

Godzinę temu, Domek_Falx napisał:

No, no. Sam od jakiegoś czasu dłubie dioramy lądowe w skali 1/700 i wiem jakie jest to ciężkie, ale Twoja diorama... No zwala z nóg po prostu. Mam nadzieje, że kiedyś osiągnę podobny poziom (no i nie zajmie mi to 6 lat :P ).

Dziękuję! Rób, rób, fajna skalą i można zaszaleć:D

57 minut temu, chudyhunter napisał:

Niestety jeszcze nie, ale będą! Duzo półeczek! Muszę tylko skończyć remont jaskini :D

Dziękuję! Rób, rób, fajna skalą i można zaszaleć:D

Pokazałeś mi pewnego rodzaju "limit" tzn. co człowiek może jeszcze zrobić by budynek w tej skali wyglądał jeszcze lepiej. O przy okazji... na stronie 11 tam gdzie dałeś zdjęcia kamienic na jednym z nich, kamienicę ustawione są pod kątem a na okna pada jakby blask... Czy od wewnętrznej strony budynku użyłeś jakiegoś filtru? Tzn. foli w jakimś delikatnym odcieniu, że tak światło się odbija? 

Napisano (edytowane)

We wszystkich kamienicach od wewnętrznej strony jest plexi 1mm pomalowana od tylu na czarno 😉

Jak potrzebujesz takiego kawałka plexi za grosze, to najlepiej udać się do jakiegoś marketu i kupić ramkę do zdjęć 

https://www.leroymerlin.pl/produkty/urzadzanie-wnetrz/ramki-obrazy-lustra/ramki-galerie-antyramy/ramki-na-zdjecia/ramka-na-zdjecia-pop-10-x-15-cm-zolta-inspire-45880100.html

Edytowane przez chudyhunter
  • Thanks 1

17 minut temu, chudyhunter napisał:

We wszystkich kamienicach od wewnętrznej strony jest plexi 1mm pomalowana od tylu na czarno 😉

Jak potrzebujesz takiego kawałka plexi za grosze, to najlepiej udać się do jakiegoś marketu i kupić ramkę do zdjęć 

https://www.leroymerlin.pl/produkty/urzadzanie-wnetrz/ramki-obrazy-lustra/ramki-galerie-antyramy/ramki-na-zdjecia/ramka-na-zdjecia-pop-10-x-15-cm-zolta-inspire-45880100.html

Tak myślałem właśnie. Dzięki za dokładny opis i podpowiedź. Gdy będę robić jakieś miasto to na pewno zastosuje, bo wygląda świetnie. Kończę teraz mini dioramę w tej skali i chyba jeszcze dziś zamknę wątek w warsztacie.