abtb Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Panowie, a może by tak kicnąć do metalowego i kupić komplet wycinaków o gradacji: 2,5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm, 7 mm, 8 mm, 9 mm, i 10 mm, za 20 złociszów i tłuc kółeczka w foliach, taśmach, hipsie etc. Jest skuteczne, działa i miłe w obsłudze. A cyrkiel olfy da się przerobić do rozmiaru 8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Cyrkiel kosztuje kilkanaście zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 2 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Czyli moja improwizacja wcale nie była nad wyraz odkrywcza. Co prawda moj cyrkiel jest mniej precyzyjny, ale jak widzicie, jakość kółek się poprawiła. Niemniej, cyrkiel z piórkiem to jest to Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Środek korady A1 w 1/72 to 1,75mm. A inne wymiary też nie chcą zgrywać się ze stopniowaniem co 1mm. Te różnice będzie widać gołym okiem. Wybijaki się przydadzą, na pewno, ale cyrkla (plotera) nie zastąpią. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Ostrze pasujące do cyrkla można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 A takie kółeczka z hipsu wytniesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 2 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Ostrze pasujące do cyrkla można kupić? Trzeba dorobic z ostrza do nożyka. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 3 minuty temu, sebastain napisał: Trzeba dorobic z ostrza do nożyka. Ok, dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) 12 minut temu, sebastain napisał: Trzeba dorobic z ostrza do nożyka. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Wystarczy odłamać kawałek nożyka lub skalpela i cała przeróbka Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Mariucha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Kokarda wyszła jak wyszła - mierzyłem "na oko" średnice kółek. Tu pojawia się jeszcze jeden aspekt - wycinanie kółek w zwykłej taśmie maskującej wychodzi dużo gorzej niż w taśmie Tamyi. Tyle, że nie mam wystarczająco szerokiej taśmy :). Pomalowałem spód. Chyba w miarę dobrze wyszło? No i zapowiedź kolejnego warszatu... bo spitfire'ów nigdy za wiele Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 No cóż, kokarda wyszła rzeczywiście na oko. Zarówno w kwestii proporcji, jak i kolorów. Ale też nie bardzo rozumiem po co tak kombinujesz, bo nawet jeśli zdecydujesz się z jakichś powodów na prześwitywanie kokardy spod 'zamalówki', to i tak dotyczyć to będzie tylko żółtego. Resztę zakryje gwiazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Wiem miałem nic nie pisać .Do wycinania małych kółek poniżej 1cm można użyć tego.Chińskie bo chińskie ale daje radę.Mam i używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 O! Ciekawy narzędź. Gdzie i za ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Ja kupowałem w MojeHobby ale obecnie niedostępny za 33 złocisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 55 minut temu, Xmen napisał: Ja kupowałem w MojeHobby ale obecnie niedostępny za 33 złocisze. Ja na Aliexpress, trochę trzeba zaczekać, ale wychodzi najtaniej. Minusem jest brak precyzyjnej podziałki. Trzeba metodą prób i błędów walczyć z linijką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Czy to powyższe urządzenie, jest w którymś elemencie lepsze/precyzyjniejsze/tańsze/cokolwiek, od pokazywanego wcześniej cyrkla ze skalpelem?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Każde narzędzie, które się sprawdza jest dobre. Poniżej 1 cm to nie jest szczególne wyzwanie. Przy zerowniku schody zaczynają się przy promieniu gdzieś około 1-1,5mm. Jeżeli ten plastikowy suwak jest w stanie to pobić, to jest o czym gadać. Bo poza tym cyrkiel jest tańszy i wygodniejszy w ustalaniu wymiaru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Może moderator móglby wyciąć wątek o cyrklach i przenieść go do dzialu "jak zrobić i jak pokazać"?Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Wystarczy wyciąć, przenoszenie niekonieczne, tam i tak mało kto zagląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Zamalowałem kokardy. Kamuflaż na samolocie są zrobione farbami Tamiya a do zamalowania kokard użyłem lekko rozjaśnionego Dark Green z Vallejo. Kokardy najpierw zamalowałem według szablonu, potem go zdjąłem z oręcznie "postrzępiłem" krawędzie zamalowanych kokard, zwłaszcza na kadłubie. Zamówiłem też szerszą taśmę Tamiya, bo o wiele lepiej wycina się w niej szablony. Powoli przygotowuję się do wycinania literek. Obicia na skrzydłach chcę zrobić metodą "skrobaną". Zrobić to teraz, czy po pomalowaniu oznaczeń a przed lakierowaniem? Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez sebastain Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 11 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2019 Trochę poskrobałem, trochę pomalowałem. Nie wiem, czy żółte paski na krawędziach natarcia nie są za wąskie. Ich wysokość wziąłem z kalkomani tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 14 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2019 Może nie najprostsze ale własnoręcznie malowane literki. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 15 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Domalowałem gwiazdy. Szablony kółek postrzępione wyszły, co widać na zdjęciach. A na żywo tak "ładnie" to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 20 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Pobawiłem się trochę solą. Widać efekt? Ja coś widzę ale w myśl zasady, "jak ma się ochotę poprawić, to trzeba zostawić" może już nie ruszać, żeby nie przedobrzyć?Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Nie wiele widać. Zbliżenia zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi