Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie, a może by tak kicnąć do metalowego i kupić komplet wycinaków o gradacji: 2,5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm, 7 mm, 8 mm, 9 mm, i 10 mm,  za 20 złociszów i tłuc kółeczka w foliach, taśmach, hipsie etc. Jest skuteczne, działa i miłe w obsłudze. A cyrkiel olfy da się przerobić do rozmiaru 8 mm.

:kawa:

Napisano

Czyli moja improwizacja wcale nie była nad wyraz odkrywcza. Co prawda moj cyrkiel jest mniej precyzyjny, ale jak widzicie, jakość kółek się poprawiła. Niemniej, cyrkiel z piórkiem to jest to :)

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Napisano

Środek korady A1 w 1/72 to 1,75mm. A inne wymiary też nie chcą zgrywać się ze stopniowaniem co 1mm. Te różnice będzie widać gołym okiem. Wybijaki się przydadzą, na pewno, ale cyrkla (plotera) nie zastąpią.

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano
Ostrze pasujące do cyrkla można kupić?
Trzeba dorobic z ostrza do nożyka.

Napisano (edytowane)
12 minut temu, sebastain napisał:

Trzeba dorobic z ostrza do nożyka.

Wystarczy odłamać kawałek nożyka lub skalpela i cała przeróbka :) 

os.jpg.90ac341e91b093ffdfbca7830c961404.jpg

Edytowane przez Mariucha
  • Like 1
Napisano (edytowane)

Kokarda wyszła jak wyszła - mierzyłem "na oko" średnice kółek. Tu pojawia się jeszcze jeden aspekt - wycinanie kółek w zwykłej taśmie maskującej wychodzi dużo gorzej niż w taśmie Tamyi. Tyle, że nie mam wystarczająco szerokiej taśmy :).

Pomalowałem spód. Chyba w miarę dobrze wyszło?

IMG_20190403_205640.jpg

IMG_20190404_164830.jpg

No i zapowiedź kolejnego warszatu... bo spitfire'ów nigdy za wiele :)

IMG_20190404_171422.thumb.jpg.7dc32b5648be43bcddb7d1cc7cca1622.jpg

Edytowane przez sebastain
Napisano

No cóż, kokarda wyszła rzeczywiście na oko. Zarówno w kwestii proporcji, jak i kolorów. Ale też nie bardzo rozumiem po co  tak kombinujesz, bo nawet jeśli zdecydujesz się z jakichś powodów na prześwitywanie kokardy spod 'zamalówki', to i tak dotyczyć to będzie tylko żółtego. Resztę zakryje gwiazda.

Napisano

Wiem miałem nic nie pisać .Do wycinania małych kółek poniżej 1cm można użyć tego.Chińskie bo chińskie ale daje radę.Mam i używam.

22909_rd.jpg

Napisano

Ja kupowałem w MojeHobby ale obecnie niedostępny za 33 złocisze.

Napisano
55 minut temu, Xmen napisał:

Ja kupowałem w MojeHobby ale obecnie niedostępny za 33 złocisze.

Ja na Aliexpress, trochę trzeba zaczekać, ale wychodzi najtaniej. Minusem jest brak precyzyjnej podziałki. Trzeba metodą prób i błędów walczyć z linijką.

Napisano

Każde narzędzie, które się sprawdza jest dobre.

Poniżej 1 cm to nie jest szczególne wyzwanie. Przy zerowniku schody zaczynają się przy promieniu gdzieś około 1-1,5mm. Jeżeli ten plastikowy suwak jest w stanie to pobić, to jest o czym gadać. Bo poza tym cyrkiel jest tańszy i wygodniejszy w ustalaniu wymiaru.

• Like 1
Napisano

Może moderator móglby wyciąć wątek o cyrklach i przenieść go do dzialu "jak zrobić i jak pokazać"?

Napisano (edytowane)

Zamalowałem kokardy. Kamuflaż na samolocie są zrobione farbami Tamiya a do zamalowania kokard użyłem lekko rozjaśnionego Dark Green z Vallejo. :) Kokardy najpierw zamalowałem według szablonu, potem go zdjąłem z oręcznie "postrzępiłem" krawędzie zamalowanych kokard, zwłaszcza na kadłubie.

Zamówiłem też szerszą taśmę Tamiya, bo o wiele lepiej wycina się w niej szablony. Powoli przygotowuję się do wycinania literek.

Obicia na skrzydłach chcę zrobić metodą "skrobaną". Zrobić to teraz, czy po pomalowaniu oznaczeń a przed lakierowaniem?

zamalowane kokardy1.jpg

zamalowane kokardy2.jpg

Edytowane przez sebastain
Napisano

Trochę poskrobałem, trochę pomalowałem. Nie wiem, czy żółte paski na krawędziach natarcia nie są za wąskie. Ich wysokość wziąłem z kalkomani tamiyi.fa16208a74a468b0d6bcffa8e1499505.jpg10b76e3b9d51b63432f0ae0a6085db20.jpg

Napisano

Może nie najprostsze ale własnoręcznie malowane literki. 04817b11837e5d96ca861c13c4765935.jpg584a5aa2faa539d418d8d0c46ee2eb68.jpg

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Napisano

Domalowałem gwiazdy. Szablony kółek postrzępione wyszły, co widać na zdjęciach. A na żywo tak "ładnie" to wygląda...

IMG_20190415_232741.jpg

IMG_20190415_232800.jpg

Napisano

Pobawiłem się trochę solą. Widać efekt? Ja coś widzę ale w myśl zasady, "jak ma się ochotę poprawić, to trzeba zostawić" może już nie ruszać, żeby nie przedobrzyć?147a87436304c516c47e3fe4adacba6c.jpgd91bbd16a605cc9012225caf6f149bd0.jpg