Jump to content

Vulcan B2, GWH + Shelf Oddity 1/144

donalyah00
 Share

Recommended Posts

W przerwie od rozgrzebywania kolejnych modeli udało mi się coś skończyć i nawet przygotować galerię.

Przyjemny zestaw Pit-Road/GWH oraz świetne kalkomanie Fundekals zainspirowały mnie swego czasu do bliższego przyjrzenia się Vulcanowi. Po chwili przyglądania się wpadł mi w oko wczesny Vulcan B2 XH556 z jednostki treningowej RAF 230 OCU w Finningley, ok. 1962. Poniżej fotka oryginału wygrzebana z czeluści Internetów.

Vulcan_16.jpg~original

Aby w miarę poprawnie odwzorować wczesną wersję B2 musiałem nieco zaingerować w zestaw - zniknęły anteny z nosa oraz końcówki ogona samolotu. Sonda do tankowania w powietrzu też została uznana za niebyłą. Być może zapowiadane przez GWH wydanie Vulcana z rakietą GWH Blue Steel ułatwi nieco życie modelarzom pod tym względem. Produktem ubocznym mojej zabawy z Vulcanem jest zestaw fototrawiony ShelfOddity. Lakiery GS MrColor GX Cool White oraz bezbarwny GX100 Super Clear III ułatwiły życie podczas malowania - dało się je spokojnie kilkukrotnie przepolerować niebieskimi ściereczkami 3M - taka kanapka: malowanie, polerowane, malowanie... Na deser – wielkie podziękowania dla Leszka lejgo_inc za obfotografowanie modelu. Obróbka zdjęć to już efekt paru upojnych wieczorów spędzonych przeze mnie za monitorem.

Początek lat 60-rych, baza RAF Finningley. Jakoś przed świtem.
Vul_001.jpg
Vul_017.jpg
Vul_019.jpg
Vul_018.jpg

Biało dość.
Vul_005.jpg
Vul_011.jpg
Vul_010.jpg
Vul_006.jpg
Vul_008.jpg
Vul_012.jpg
Vul_013.jpg
Vul_004.jpg
Vul_014.jpg
Vul_009.jpg
Vul_015.jpg
Vul_007.jpg

Rzut oka na dolną część modelu – maszyna z jednostki treningowej, wprowadzającej nowy samolot dla załóg dopiero zaczęła się brudzić.
Vul_020.jpg
Vul_021.jpg
Vul_022.jpg
Vul_023.jpg

Kilka zbliżeń. 
Vul_d001.jpg
Vul_d004.jpg
Vul_d007.jpg
Vul_d003.jpg
Vul_d005.jpg
Vul_d006.jpg

Dziękuję za wytrwałość w oglądaniu i pozdrawiam, Marek

• Like 1

Dziękuję za miłe słowa, cieszę się że Vulcan się spodobał. :) Dodam, że lakiery Mr Color serii GX zachowują się trochę jak lakiery samochodowe - dają bardzo twardą powłokę (można je szlifować) ale przy tym dość kruchą (trzeba uważać aby jej nie ukruszyć).

Pozdrawiam, Marek

• 1 month later...