Jump to content

Leopard 2A4 w polskich barwach - Revell 1/72

Skinn3r
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie ?
Po kilku latach przerwy nastał czas by wrócić i dokończyć rozgrzebane mode.. Na pierwszy ogień poszedł Leopard 2A4, z zestawu Revell w 1/72. Niestety jest to ten Leoś, który ma mało detali, więc trzeba było co nieco dorobić, przerobić itd. Np. pogłębianie linii podziału, przewiercanie lufy czy dorabianie mocowań. Te kilka lat temu walczyłem z dorabianiem powierzchni antypoślizgowych z tyłu kadłuba i papier okazał się zbyt gruby. Teraz w ramach testów użyłem bibuły od kalek na wieży oraz żelu kosmetycznego do zdobień na przodzie (manicurzystka w domu :D ). Jest to model, na którym planuję przeprowadzić kilka testów także "konkursowo" wyglądać on nie będzie ?
Co do powierzchni antypoślizgowych - czy ktoś z Was próbował robić coś podobnego Surfacerem 500 od Gunze?

IMG-20181230-212528.jpg
IMG-20181230-203100.jpg
IMG-20181230-171035.jpg
IMG-20181230-014733.jpg
IMG-20181230-014522.jpg
IMG-20181229-235056.jpg
IMG-20181229-234200.jpg

Edited by Skinn3r

Witaj widzę że dużo pracy wsadziłeś w ten kicz , bo Revell poszedł na łatwiznę i ta 4 to przepak Matchboxa . Jak dobrze pamiętam to przednia część lufy do przedmuchiwacza miała za małą średnicę jak na swój kaliber, ale mam wrażenie że  to już zniwelowałeś .Powodzenia ja swojego przeznaczyłem na części i złożyłem dragona pozdrawiam OLO.

Jakiś czas temu też zacząłem tę walkę, ale szybko z niej zrezygnowałem. Leoś z Revella jest źle wyskalowany. W porównaniu z 2a5 zdycowanie mniejszych. Również ma mniejszą lufę niż trzeba i co najgorsze koła pod żadnym pozorem nie przypominają oryginału. Jeżeli chcesz model, który będzie bardziej przypominał oryginał to fajniej połączyć np. 2a5 Revella z Leosiem Hasegawy.

Tak czy inaczej kibicuję i życzę stałego powrotu. :)

6 godzin temu, OLO napisał:

Witaj widzę że dużo pracy wsadziłeś w ten kicz , bo Revell poszedł na łatwiznę i ta 4 to przepak Matchboxa

Ja chyba lubię "ulepszać" kicz :) I tak myślałem, że to Matchbox.. Wiem, że nowsze wydanie Leosia od Revella jest ponoć bardziej szczegółowe..

5 godzin temu, bartek33365 napisał:

Jakiś czas temu też zacząłemwalkę

Ja na tym modelu chce poćwiczyć parę technik i sprawdzić to i owo, a przy okazji pogrzebać przy detalach ?

Tym razem nie planuje robić przerwy w hobby :D

• 2 weeks later...
4 godziny temu, makinen napisał:

A Ty już wszystkie swoje humvee skończyłeś? ? Poza tym 1/72 się w tej materii poszerzyło atrakcyjnie.

Nie jestem nawet bliski skończenia wszystkich Humvee :D Ale, jak skończę Leo i jeszcze coś, to dokończę kilka Humvee ?

Znowu post pod postem, ale dzisiaj przysiadłem do malowania.. Przed bazowym zielonym zrobiłem jeszcze cieniowanie, ale zapomniałem to uwiecznić.. Na zdjęciach też słabo to widać niestety... I jak się okazuje, nowy aerograf nie działa jak powinien.. Ma regulację ciśnienia, ale jak tylko zmniejsze je odrobinę to przestaje podawać farbę ?

IMG-20190111-171937.jpg
IMG-20190111-171911.jpg
IMG-20190111-171842.jpg
IMG-20190110-215522.jpg
IMG-20190110-215457.jpg
IMG-20190110-215448.jpg