Artek82 Napisano 21 Stycznia 2019 Share Napisano 21 Stycznia 2019 W dniu 20.01.2019 o 09:00, dedrey napisał: A takie coś wczoraj widziałem.. Ogar To skracz, czy jakiś zestaw? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 21 Stycznia 2019 Share Napisano 21 Stycznia 2019 skracz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 21 Stycznia 2019 Share Napisano 21 Stycznia 2019 Koledzy, chciałbym przystąpić do budowy Sępa. Nie wiem jednak jak wyglądała mechanizacja skrzydła. W znalezionym opisie widzę: Wyposażone w szczelinowe klapy i klapolotki, hamulec aerodynamiczny IAW. Klapy i klapolotki zidentyfikowałem Mam pytanie o hamulec aerodynamiczny IAW - czy to te płyty u dołu skrzydła? Czy były one odchylane trochę jak klapy "krokodylowe" na zawiasie na przedniej krawędzi płyty? U góry SP-552 widzę jeszcze płyty przypominające hamulce płytkowe (jak w GIL-u), ale nie wiem czy to hamulce czy (dodane podobno do Sępa później) przerywacze. Jeżeli przerywacze to jakieś małe - chyba, że za przerywacz mogła służyć nie odchylana płaszczyzna a właśnie coś w rodzaju hamulca płytkowego. Sumując - ktoś coś może wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 Tutaj masz kolego troszku informacji: http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/index.php?cat=54 http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2831/126/IS-1-Sep http://www.muzeumlotnictwa.pl/zbiory_sz.php?ido=81&w=p Jeszcze w Aeroplanie albo LzSz był artykuł o Sępie, ale pewności nie mam. Trzeba będzie poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2019 2 godziny temu, Artek82 napisał: Jeszcze w Aeroplanie albo LzSz był artykuł o Sępie Lotnictwo z Szachownicą nr 55 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 5 godzin temu, Grzes napisał: Lotnictwo z Szachownicą nr 55 Aeroplan 1/01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 25 Stycznia 2019 Share Napisano 25 Stycznia 2019 Dziękuję Kolegom za wsparcie Sęp powstanie (mam nadzieję) w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 Fantastyczna kolekcja!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 9 Lutego 2019 Share Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) hmm ..kolega ma za dużo wolnego czasu:)..... Edytowane 9 Lutego 2019 przez dedrey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Lutego 2019 Autor Share Napisano 15 Lutego 2019 (edytowane) Znalazłem, jeszcze jeden model szybowca do zrobienia w polskim malowaniu - DFS Kranich II http://archiwum.plastikowe.pl/recenzje/72-dfs-kranich-ii-az-model-basic-72007 http://www.letletlet-warplanes.com/2010/09/09/dfs-kranich-2-az-model-172/ Edytowane 15 Lutego 2019 przez Grzes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Lutego 2019 Share Napisano 16 Lutego 2019 Grześ - tak to można jeszcze Let i Letov dopisać (modele są w 72-ce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 17 Lutego 2019 Share Napisano 17 Lutego 2019 Oczywiście że można i inne też jak np. SG38. Przecież to szybowce i nie da sie ukryć, że w polskim malowaniu. Na kraj pochodzenia mozna oko przymknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Tak rzutem na taśmę - czy któryś z Kolegów wybiera się na Bytom? Pytam, bo organizatorzy stworzyli klasę dla szybowców i tylko... modeli brak (wygląda, że zgłosiło się 2 modelarzy - ja i chyba ktoś z Bocianem (Grześ?)). Jak na TAK popularny w deklaracjach wątek to mało - może ktoś jeszcze przywiezie jakiś model? Czas na rejestrację jest dziś do 12:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Temat super, kiedyś w Krakowie byłem z takimi polskimi szybowcami, ale do Bytomia się nie wybieram. Może powrócę do tego tematu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Marca 2019 Autor Share Napisano 1 Marca 2019 58 minut temu, Kon_Bar napisał: (wygląda, że zgłosiło się 2 modelarzy - ja i chyba ktoś z Bocianem (Grześ?) Oj, niestety, u mnie praca, praca, praca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Marca 2019 Autor Share Napisano 6 Marca 2019 Dziś doleciał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 10 Marca 2019 Share Napisano 10 Marca 2019 Szybowiec "Spiesz się powoli" Puck 1925 r. I Podhalański festiwal modelarski Ciupaga 2019. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 11 Marca 2019 Share Napisano 11 Marca 2019 W dniu 10.03.2019 o 09:29, p11c napisał: Szybowiec "Spiesz się powoli" Puck 1925 r. Świetny model - mogę spytać skąd plany (może wiesz)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Marca 2019 Share Napisano 11 Marca 2019 Piękny model. Widziałem na żywo w nowym Targu. Rzucał się w oczy!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 11 Marca 2019 Share Napisano 11 Marca 2019 Dzięki, mały planik jest u Glassa w PKL tom I oraz III, no i mamy aż dwa zdjęcia oryginału. Bardzo przyjemny i wdzięczny modelik w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Dla przypomnienia tematu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 17 Kwietnia 2019 Share Napisano 17 Kwietnia 2019 Szybowiec AKAR z drewna w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 2 Czerwca 2019 Share Napisano 2 Czerwca 2019 Biesiada w Białymstoku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2019 To właściwie jest szach i mat... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 2 Czerwca 2019 Share Napisano 2 Czerwca 2019 (edytowane) Pięknie! Żałuję, że odpuściłem Widzę kilka modeli budowanych chyba od podstaw? IS-3 ABC, IS-5 Kaczka, SZD-6x Nietoperz, SZD-8 Jaskółka, SZD-45 Ogar i jeszcze jakieś dwa, które mi "dzwonią", ale na szybko nie kojarzę (a i rozdzielczość nie pomaga ) Edytowane 2 Czerwca 2019 przez Kon_Bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi